Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci azi
Calendar ortodox 3 mai: Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată, tradiții și superstiții în ziua Izvorului Tămăduirii: se spune că bolnavii care se spală cu apă sfințită în această zi sunt vindecați de boală.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 03 Mai 2019, 08:33 | Actualizat: Vineri, 03 Mai 2019, 08:36Calendar ortodox 3 mai: Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată, tradiții și superstiții în ziua Izvorului Tămăduirii: se spune că bolnavii care se spală cu apă sfințită în această zi sunt vindecați de boală.
Pe 3 mai, în calendarul creștin ortodox este prăznuită sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Tradiția spune că bolnavii care se spală în cu apă sfințită în Vinerea Scumpă sunt vindecați de boală.
Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.
În Vinerea Scumpă, apele se sfințesc
Cunoscută și sub denumirea de Fântâniță, în această zi se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. După Sfântă Liturghie, în toate bisericile se face o sfințire a apei. Credința spune că în această zi toate apele trebuiesc sfintite si dacă se scălda în ele cei ce suferă de boli se vor vindecă. Mai mult decât atât, în Israel, în această zi se face o adevărată ceremonie la Izvorul Tămăduirii, locul binecuvântat de Domnul Iisus, unde au avut loc adevărate minuni.
Superstiții în Vinerea Scumpă: ce nu trebuie să faci
Femeile nu trebuie să facă nicio treaba casnică. În această zi nu se spală și nu se calcă. Se spune ca daca respectam aceste vineri scumpe, ne rugăm și avem grijă de rânduierile bisericești, vom avea un loc asigurat in Rai.
Izvorul Tămăduirii, 3 mai. Canon de rugăciune către Maica Domnului
Cântarea 1, glasul 1.
Irmosul:
Izvorăşte-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, dându-mi darul cuvântului, ca să laud izvorul tău, care izvorăşte viaţă şi har credincioşilor; că tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Locaş de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioară! Că din moarte vădită ridică lămurit pe credincioşii care aleargă la dânsa şi izvorăşte tuturor mângâierea cea din belşug.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Din ceruri reverşi nouă daruri fără împuţinare, ceea ce eşti cu adevărat una; căci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea nouă, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Bucură-te, Mărie, bucură-te, ceea ce eşti lauda de obşte şi cinstită a neamului omenesc! Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă.
Cântarea a 3-a
Irmosul:
Luminat şi sfânt locaş ai Stăpânului tuturor te ştiu pe tine, Fecioară, şi izvor de nestricăciune, care ai izvorât pe Hristos, apa din care ne adăpăm.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Cât de mare dar ai dat împăratului, Izvorule şi Stăpână, sfărâmând prin apă tăria cea înfricoşătoare a pietrei, care oprea cu dureri cumplite scurgerea udului.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Dar neîmpuţinat curge din tine, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, izvorând din belşug; cu ajutorul tău cei şchiopi umblă, mulţimea celor leproşi se curăţeşte şi demonii se înăbuşă.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Tuturor credincioşilor le împărţi vindecare: împăraţilor şi popoarelor, sărmanilor şi ocârmuitorilor; săracilor şi bogaţilor, revărsându-le apa îndeobşte, Izvorule, ca pe un leac fără deosebire.