Antena

Ziua Mondială a Sănătății Orale. 40% dintre români nu au fost la dentist niciodată

Ziua Mondială a Sănătății Orale este ziua în care se trage un semnal de alarmă asupra sănătății dinților copiilor și ai adulților din lumea întreagă, iar România nu stă deloc bine în ceea ce privește mersul la dentist și igiena orală.

Publicat: Miercuri, 20 Martie 2019, 07:12 | Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019, 08:16
Galerie de imagini
Dentist
pexels.com

Ziua Mondială a Sănătății Orale este ziua în care se trage un semnal de alarmă asupra sănătății dinților copiilor și ai adulților din lumea întreagă, iar România nu stă deloc bine în ceea ce privește mersul la dentist și igiena orală.

Din inițiativa Federației Internaționale a Dentiștilor (FDI), ziua de 20 martie este sărbătorită anual ca fiind Ziua Mondială a Sănătății Orale. Scopul acestei sărbători este să crească, la nivel global, gradul de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei orale indiferent de vârstă.

Federația Internaționale a Dentiștilor, de asemenea, accentuează importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, dar și importanța atenției ce trebuie acordată igienei orale încă de la vârste fragede.

Cât de des merg românii la dentist

Aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, iar mai mult de 20% spun că nu vor merge nici în acest an, potrivit unui studiu de piaţă realizat de către Millward Brown România.

Conform studiului, în 2018, aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control, iar mai mult de 20% dintre români spun că nu vor merge nici în 2019 la stomatolog.

În schimb, şase din zece români au fost cel puţin o dată la medicul stomatolog, în cursul anului 2018. Accesul pacienţilor la serviciile stomatologice a crescut pe fondul unui nivel sporit al educaţiei şi al dezvoltării pieţei de stomatologie susţinute şi de extinderea clinicilor mari, arată studiul realizat în ianuarie 2019.

Faţă de anii anteriori, pacienţii conştientizează din ce în ce mai mult importanţa sănătăţii dentare. Astfel, anul trecut, peste 50% şi-au planificat vizitele la medic. Aceştia şi-au ales dentistul pe criteriul încrederii (într-un procent de aproximativ 90%) sau pe recomandare (65%) şi nu pe criteriul financiar, cum se întâmpla în anii trecuţi.

Piaţa serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atât ca număr de cabinete şi clinici, cât şi ca valoare, ajungând la 4.400 de companii active şi peste 1,3 miliarde lei cifră de afaceri cumulată a jucătorilor din domeniu, potrivit datelor Coface.

Conform datelor din studiul de piaţă, jumătate dintre românii care au fost la dentist au optat, punctual, pentru tratarea cariilor, 40% pentru igienizări, comparativ cu anii anteriori în care ajungeau preponderent în cazul durerii şi infecţiilor. Numai 8% dintre aceştia au fost la dentist pentru a-şi rezolva toate problemele dentare. Domeniul este extrem de fragmentat, fiind construit într-o proporţie de 85% din cabinete individuale.

Românii se spală pe dinți când ies în lume

Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că: “majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate.”

Recomandari A1

Peste 45% au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână).

Studiul arată că 99% dintre respondenţi consideră că este necesar să se spele pe dinţi, recunoscând prin aceasta importanţa igienei orale. De asemenea, circa 74% dintre copiii se spală pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Despre frecvenţa vizitelor la medicul dentist, aflăm că 70% din respondenți au declarat că merg doar atunci când se confruntă cu probleme dentare.

Un alt studiu realizat de TNS Opinion & Social, publicat în februarie 2010 ne arată că o mică parte dintre europeni (41%) declară că au încă toţi dinţii naturali. În România, procentul este de 30%. Printre cei care nu au toţi dinţii naturali, aproape o treime (31%) poartă o proteză detaşabilă, cu mici diferenţe de la o ţară la alta. În România, 14% din respondenţi au declarat că poartă o proteză detaşabilă.

Dinții copiilor. Ce știu copiii despre igiena orală

Un studiu arată că 7 din 10 copii care ajung la stomatolog descoperă ca au carii şi jumătate dintre ei au probleme mai grave. Iar motivul de la care pleacă majoritatea problemelor este lipsa unui periaj corect. Numai 2 din 100 de copii care ajung la medicul dentist cer şi un periaj la cabinet. Şi asta doar la recomandarea medicului.

În studiul realizat de HBSC, referitor la sănătatea orală a copiilor din România, frecvenţa cu care elevii adoptă comportamente de igienă orală a fost măsurată printr-un singur item: Cât de des te speli pe dinţi?

Rezultatele studiului arată că, global, mai puţin de jumătate dintre elevii din România își spală dinții de cel puțin două ori/zi (43.25% elevii de 11 ani, 46.55% elevii de 13 ani şi 45.15% dinte elevii de 15 ani).

Numărul medicilor dentiști din România

În 2016, o statistică furnizată de Institutul Național de Statistică ne indică faptul că numărul medicilor dentiști din România a fost de 16.442 persoane, dintre care 67,5% erau femei, cu 5,7% mai mulți medici față de anul 2015.

Distribuţia personalului sanitar pe medii de rezidenţă este determinată de repartizarea teritorială a unităţilor sanitare, care, în mediul urban au avut un număr de 14.426 medici dentişti, reprezentând 87,7% din totalul medicilor din sistemul sanitar. În mediul rural și-au desfăşurat activitatea numai 12,3% dintre medicii dentişti.

Pe judeţe, cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2930 medici dentişti, precum și în judeţele Iași (1272), Timiș (1022), Cluj (1021), Bihor (728), Constanța (656) și Dolj (598). Numărul cel mai mic de personal s-a înregistrat în judeţele Covasna (105), Călărași (85), Olt (84), Giurgiu (83), Ialomița (79).

Statistica din 2016 ne arată că majoritatea covârșitoare a stomatologilor (circa 97%) se găsește în sectorul privat (Cabinete stomatologice independente – 14847 medici și/sau Societăți stomatologice civile medicale - 192). Numai 508 medici lucrează în unități publice, de stat – cabinete stomatologice școlare (440), studențești (36) și independente (32). Mediul urban este, de asemenea, predominant cu 86,50% din cabinetele de ambele categorii, față de numai 13,5% ,câte există în rural.

Într-un clasament ce a cuprins 31 de state europene, România ocupă locul 7 ca număr de “dentiști activi”, după Germania (50000), Italia (circa 45000), Marea Britanie (în jur de 35000), Spania (cu puțin sub 30000) și Polonia (peste 20000).

Sursă foto: pexels.com

Whatsapp LinkedIn
dentist dentist copii dinti dinti copii ziua mondiala a sanatatii orale
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Citește și
8 alimente pentru dinți sănătoși, la copii și adulți. Ce să mănânci ca să previi cariile dentare
Care sunt criteriile de selectie a unei clinici stomatologice?
Femeia care s-a îmbogățit după ce dentistul i-a distrus dantura. Suma uriașă cu care a fost...
Și-a cumpărat o pungă de chipsuri, dar când a gustat nu se aștepta la asta. Bărbatul a fost nevoit...
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 5. Ce mai face Yana, fosta iubită a lui Andrei. Ce fostă concurentă i-a fost alături la aniversarea de 25 de ani
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Mai multe