Antena

Ziua Mondială a Sănătății Orale. 40% dintre români nu au fost la dentist niciodată

Ziua Mondială a Sănătății Orale este ziua în care se trage un semnal de alarmă asupra sănătății dinților copiilor și ai adulților din lumea întreagă, iar România nu stă deloc bine în ceea ce privește mersul la dentist și igiena orală.

Publicat: Miercuri, 20 Martie 2019, 07:12 | Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2019, 08:16
Galerie de imagini
Dentist
pexels.com

Ziua Mondială a Sănătății Orale este ziua în care se trage un semnal de alarmă asupra sănătății dinților copiilor și ai adulților din lumea întreagă, iar România nu stă deloc bine în ceea ce privește mersul la dentist și igiena orală.

Din inițiativa Federației Internaționale a Dentiștilor (FDI), ziua de 20 martie este sărbătorită anual ca fiind Ziua Mondială a Sănătății Orale. Scopul acestei sărbători este să crească, la nivel global, gradul de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei orale indiferent de vârstă.

Federația Internaționale a Dentiștilor, de asemenea, accentuează importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, dar și importanța atenției ce trebuie acordată igienei orale încă de la vârste fragede.

Cât de des merg românii la dentist

Aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, iar mai mult de 20% spun că nu vor merge nici în acest an, potrivit unui studiu de piaţă realizat de către Millward Brown România.

Conform studiului, în 2018, aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist, peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control, iar mai mult de 20% dintre români spun că nu vor merge nici în 2019 la stomatolog.

În schimb, şase din zece români au fost cel puţin o dată la medicul stomatolog, în cursul anului 2018. Accesul pacienţilor la serviciile stomatologice a crescut pe fondul unui nivel sporit al educaţiei şi al dezvoltării pieţei de stomatologie susţinute şi de extinderea clinicilor mari, arată studiul realizat în ianuarie 2019.

Faţă de anii anteriori, pacienţii conştientizează din ce în ce mai mult importanţa sănătăţii dentare. Astfel, anul trecut, peste 50% şi-au planificat vizitele la medic. Aceştia şi-au ales dentistul pe criteriul încrederii (într-un procent de aproximativ 90%) sau pe recomandare (65%) şi nu pe criteriul financiar, cum se întâmpla în anii trecuţi.

Piaţa serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atât ca număr de cabinete şi clinici, cât şi ca valoare, ajungând la 4.400 de companii active şi peste 1,3 miliarde lei cifră de afaceri cumulată a jucătorilor din domeniu, potrivit datelor Coface.

Conform datelor din studiul de piaţă, jumătate dintre românii care au fost la dentist au optat, punctual, pentru tratarea cariilor, 40% pentru igienizări, comparativ cu anii anteriori în care ajungeau preponderent în cazul durerii şi infecţiilor. Numai 8% dintre aceştia au fost la dentist pentru a-şi rezolva toate problemele dentare. Domeniul este extrem de fragmentat, fiind construit într-o proporţie de 85% din cabinete individuale.

Românii se spală pe dinți când ies în lume

Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că: “majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate.”

Recomandari A1

Peste 45% au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână).

Studiul arată că 99% dintre respondenţi consideră că este necesar să se spele pe dinţi, recunoscând prin aceasta importanţa igienei orale. De asemenea, circa 74% dintre copiii se spală pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. Despre frecvenţa vizitelor la medicul dentist, aflăm că 70% din respondenți au declarat că merg doar atunci când se confruntă cu probleme dentare.

Un alt studiu realizat de TNS Opinion & Social, publicat în februarie 2010 ne arată că o mică parte dintre europeni (41%) declară că au încă toţi dinţii naturali. În România, procentul este de 30%. Printre cei care nu au toţi dinţii naturali, aproape o treime (31%) poartă o proteză detaşabilă, cu mici diferenţe de la o ţară la alta. În România, 14% din respondenţi au declarat că poartă o proteză detaşabilă.

Dinții copiilor. Ce știu copiii despre igiena orală

Un studiu arată că 7 din 10 copii care ajung la stomatolog descoperă ca au carii şi jumătate dintre ei au probleme mai grave. Iar motivul de la care pleacă majoritatea problemelor este lipsa unui periaj corect. Numai 2 din 100 de copii care ajung la medicul dentist cer şi un periaj la cabinet. Şi asta doar la recomandarea medicului.

În studiul realizat de HBSC, referitor la sănătatea orală a copiilor din România, frecvenţa cu care elevii adoptă comportamente de igienă orală a fost măsurată printr-un singur item: Cât de des te speli pe dinţi?

Rezultatele studiului arată că, global, mai puţin de jumătate dintre elevii din România își spală dinții de cel puțin două ori/zi (43.25% elevii de 11 ani, 46.55% elevii de 13 ani şi 45.15% dinte elevii de 15 ani).

Numărul medicilor dentiști din România

În 2016, o statistică furnizată de Institutul Național de Statistică ne indică faptul că numărul medicilor dentiști din România a fost de 16.442 persoane, dintre care 67,5% erau femei, cu 5,7% mai mulți medici față de anul 2015.

Distribuţia personalului sanitar pe medii de rezidenţă este determinată de repartizarea teritorială a unităţilor sanitare, care, în mediul urban au avut un număr de 14.426 medici dentişti, reprezentând 87,7% din totalul medicilor din sistemul sanitar. În mediul rural și-au desfăşurat activitatea numai 12,3% dintre medicii dentişti.

Pe judeţe, cel mai mare număr de personal medical s-a înregistrat în Municipiul Bucureşti, unde şi-au desfăşurat activitatea 2930 medici dentişti, precum și în judeţele Iași (1272), Timiș (1022), Cluj (1021), Bihor (728), Constanța (656) și Dolj (598). Numărul cel mai mic de personal s-a înregistrat în judeţele Covasna (105), Călărași (85), Olt (84), Giurgiu (83), Ialomița (79).

Statistica din 2016 ne arată că majoritatea covârșitoare a stomatologilor (circa 97%) se găsește în sectorul privat (Cabinete stomatologice independente – 14847 medici și/sau Societăți stomatologice civile medicale - 192). Numai 508 medici lucrează în unități publice, de stat – cabinete stomatologice școlare (440), studențești (36) și independente (32). Mediul urban este, de asemenea, predominant cu 86,50% din cabinetele de ambele categorii, față de numai 13,5% ,câte există în rural.

Într-un clasament ce a cuprins 31 de state europene, România ocupă locul 7 ca număr de “dentiști activi”, după Germania (50000), Italia (circa 45000), Marea Britanie (în jur de 35000), Spania (cu puțin sub 30000) și Polonia (peste 20000).

Sursă foto: pexels.com

Whatsapp LinkedIn
dentist dentist copii dinti dinti copii ziua mondiala a sanatatii orale
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Videoclipul zilei
Citește și
8 alimente pentru dinți sănătoși, la copii și adulți. Ce să mănânci ca să previi cariile dentare
Care sunt criteriile de selectie a unei clinici stomatologice?
(P) Tratamentul post ortodontic - 4 aspecte de care să ții cont
Trei cazuri urgente care necesită intervenție rapidă a medicului stomatolog. Problemele apărute pot...
Video recomandate
Video
Citește și
Prăjitura Albă ca Zăpada: rețeta bunicii Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Momentul în care polițiștii germani înarmați îl arestează pe atacatorul de la târgul de Crăciun, după ce... Libertatea.ro
Titi Aur, în război cu Ministerul Transporturilor: „Am interdicție de a intra în clădire, de doi... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Descoperirea care poate „reduce la tăcere” cancerul. Cercetarea e o premieră mondială useit
Horoscopul zilei de 22 decembrie 2024. Balanțele caută adevărul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ritualuri magice și superstiții din Lumea Veche la Solstițiul de iarnă 2024: Purificare și protecție în cea... Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Ordinea în care se pun legumele în salata de boeuf. Acesta e secretul gustului perfect, vei observa diferența Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa... Observator
Beneficiile postului religios. Care sunt efectele fizice și mintale ale acestei practici MediCOOL
Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Cu ce preț se vinde 1 kg de cârnați de porc în Carrefour. Bucureștenii au crezut că este o eroare Gandul
Nu s-a mai întâmplat așa ceva! Meteorologii Accuweaher anunță o lună ianuarie bizară în București. Fenomene... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Meghan Trainor a arătat splendid la festivalul Jingle Ball 2024 din Boston. Vedeta a vorbit recent despre o... ZUTV
Cele mai bune jocuri video din 2024. Ce titluri au impresionat UseIT
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte Hello Taste