Care sunt top 10 beneficii ale consumului de conopidă?
Despre conopidă nutriționiștii ne spun că este una dintre cele mai sănătoase legume de toamnă pe care n-ar trebui s-o ocolim, iar pentru aceasta ar trebui să știm care sunt top 10 beneficii ale consumului de conopidă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 04 Noiembrie 2020, 09:12 | Actualizat: Miercuri, 04 Noiembrie 2020, 10:14Despre conopidă nutriționiștii ne spun că este una dintre cele mai sănătoase legume de toamnă pe care n-ar trebui s-o ocolim, iar pentru aceasta ar trebui să știm care sunt top 10 beneficii ale consumului de conopidă.
Conopida are un conținut bogat în substanțe active, benefice pentru ameliorarea multor afecțiuni.
Consumul de conopidă ne ajută în eliminarea toxinelor, în combaterea radicalii liberi, pentru că are un puternic rol detoxifiant.
Curele de detoxifierea cu ajutorul conopidei ajută sistemul digestiv, curățând colonul și rinichii. Consumul de conopidă ajută în prevenirea constipației, a diaree, dar și a indigestiei sau arsurilor gastrice.
Tot conopida are și un puternic rol de a distruge multe dintre bacteriile care generează probleme digestive.
Conopida este un aliment benefic și în funcționarea inimii, în sănătatea ochilor, dar și în menținerea unui echilibru hormonal, în parametri normali.
Vitaminele pe care le regăsim în conținutul conopidei sunt: vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, Omega 3, vitamina K, vitamina C, fosfor, potasiu și mangan, dar și mulți fitonutrienți.
Așadar, conopida este sănătoasă, hrănitoare și, în plus, este ușor de adăugat în diverse preparate de la salate, la aperitive, supe-crème, dar și feluri principale.
Iată care sunt top 10 beneficii ale consumului de conopidă:
1. Are un puternic rol detoxifiant.
Conopida are un conținut bogat în apă și fibre, iar acestea sunt benefice în buna funcționare a organismului, ajutând la eliminarea toxinelor. Anumite substanțele care se găsesc în conopidă cum ar fi: glucozinolat, glucorafanină și sulforafan, au un rol important în protejarea mucoasei stomacului și luptă împotriva anumitor bacterii. Consumul de conopidă ajută și în probleme digestive cum ar fi prevenirea ulcerului gastric sau a altor boli gastrice.
2. Întărește sistemul imunitar
Conopida este foarte bogată în antioxidanți și nutrienți care întăresc sistemul imunitar, dar sporesc și capacitatea organismului la autoapărare împotriva radicalilor liberi.
3. Are proprietăți antiinflamatoare
Vitamina K din conopidă areputernice proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la inhibarea dezvoltării inflamaţiilor în organism. Aceste efecte reduc la minim dezvoltarea anumitor forme de cancer.
4. Întărește sistemul osos
Tot conținutul ridicat de vitamina K este benefic în sănătatea, dar și formarea oaselor, astfel că riscul de rupturi de oase, sau de cartilagii este mai scăzult, datorită consumului regulat de conopidă.
Totodată vitamina C din compoziția conopidei contribuie la producerea de colagen, o substanță proteică care are rolul de a proteja articulațiile și oasele împotriva bolilor inflamatorii asociate, cum este artrita reumatoidă.
Pe aceeași temă5. Contribuie la sănătatea cardiovasculară
Consumul regulat de conopidă, datorită substanței glucorafanină care se regăsește în compoziția acesteia, ajută la menținerea în parametrii normali a vaselor de sânge și tot această substanță ajută la prevenirea acumulării de lipide în vasele de sânge, asigurând astfel un flux normal de sânge în organism. Ca urmare a acestui lucru, scade riscul dezvoltării unor afecțiuni precum ateroscleroza.
6. Este un bun aliat în curele de slăbire
Conopida este un aliment sărac în calorii (25/100 de grame), așadar previne acumularea de noi kilograme. Fiind o sursă bună de fibre, asigură o senzație de sațietate și contribuie astfel la reducerea numărului de calorii zilnice.
Poate înlocui chiar și făina, pastele și orezul din alimentație pe perioada curei de slăbire.
7. Ajută la menținerea sănătății creierului
Conopida are un conținut ridicat de fosfor cu rol în refacerea membranelor celulare, benefice pentru funcționare a creierului și a sistemului nervos. Dar și conținutul bogat în potasiu și vitamina B6 are un rol important în transmiterea semnalelor nervoase, care duc la menținerea sănătății creierului.
8. Îmbunătățește sănătatea sistemului respirator
Cercetările în domeniu au demostrat că un consum regulat de legume crucifere, printre care și conopida, ajută la reducerea severității problemelor respiratorii, cum este papilomatoza.
9. Contribuie la sănătatea pielii și a părului
Conopida conține o substanță numită sulforafan cu un important rol în protejearea pielii împotriva factorilor nocivi ai razelor ultraviolete, precum inflamațiile sau chiar cancerul de piele, iar aminoacizii prezenți în conopidă ajută la creșterea părului și la căpătarea unui aspect strălucitor.
10. Poate preveni anumite forme de cancer
Bogată în fibre, are un rol benefic în prevenţia cancerului de colon, dar și al celui de prostată la bărbați, datorită sulforafanului. Glucosinolaţii şi tiocianaţii din compoziţie au proprietăţi neutralizante asupra toxinelor care se acumulează în organism şi care ar putea favoriza apariţia celulelor canceroase.
Efecte adverse ale consumului de conopidă.
Chiar dacă are un conținut bogat în vitamine și minerale, consumul excesiv de conopidă poate avea anumite efecte negative pentru organism, la anumite persoane.
Datorită conținutului ridicat de fibre, un consum prea mare de conopidă poate duce la balonare sau flatulență.
Iar în cazul persoanelor care urmează diverse tratamente pentru coagularea sângelui, consumul ridicat de conopidă poate avea un rol negativ întrucât vitamina K din compoziție ajută la formarea cheagurilor de sânge.
Trebuie menționat și faptul că un consum excesiv de conopidă poate duce la acumularea acidului uric în organism, iar acesta poate genera diverse afecțiuni precum guta și pietrele la rinichi.