Ce dietă ți se potrivește în funcție de grupa sanguină. Sfaturile Dr. D'Adamo
Ce dietă ți se potrivește în funcție de grupa sanguină. Sfaturile Dr. D'Adamo. Dieta în funcție de grupa sanguină a devenit cunoscută odată cu lansarea cărții lui Peter D'Adamo. Fiecare grupă sanguină are anumite caracteristici specifice, care ne influențează regimul alimentar
Publicat: Miercuri, 13 Martie 2019, 16:28 | Actualizat: Miercuri, 13 Martie 2019, 17:07Ce dietă ți se potrivește în funcție de grupa sanguină. Sfaturile Dr. D'Adamo. Dieta în funcție de grupa sanguină a devenit cunoscută odată cu lansarea cărții lui Peter D'Adamo. Fiecare grupă sanguină are anumite caracteristici specifice, care ne influențează regimul alimentar
Lansarea cărții lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentația adecvată celor 4 grupe sanguine" a făcut celebră dieta în funcție de grupa sanguină. Acest regim alimentar ajută la pierderea în greutate, crește rezistența la infecții, previne apariția alergiilor și îmbunătățește starea generală de sănătate.
Dr. D'Adamo ne infromează că fiecare grupă sanguină are un set anume de caracteristici ce influențează regimul alimentar, predispunerea la anumite afecțiuni, personalitatea, rezistența la stres.
Dr. Peter D'Adamo susține că acest set de caracteristici face parte din încărcătura genetică moștenită și este stabilită de lectine. Lectinele sunt proteine care se găsesc în produsele alimentare și care au proprietăți de aglutinare, fapt care conduce la modificări la nivelul sângelui. Astfel, în momentul în care o persoană consumă alimente care conțin lectine incompatibile cu antigenele grupei de sânge, acestea afectează un anumit organ sau un sistem din organism și încep să aglutineze celulele sanguine din zona respectivă, conducând la apariția anumitor afecțiuni.
Cu toate acestea, majoritatea lectinelor din alimente nu sunt atât de dăunătoare încât să pună în pericol viața unei persoane. În majoritatea cazurilor propriul sistem imunitar ne ferește de acțiunea negativă a lectinelor.
Grupa sanguină este definită ca fiind o clasificare a sângelui întemeiată în funcție de ansamblul de caracteristici ale globulelor roșii și ale plasmei sanguine. Grupa sanguină reprezintă restructurarea naturală a conținutului genetic. Ținând cont de strânsa legătură dintre sânge și construcția genetică a omului, Peter D'Adamo susține că grupele sanguine influențează alimentația, sănătatea mentală și funcționarea unor sisteme din organism.
Dietă grupa sanguină 0-1
Persoanele cu grupa sanguina 0-1 se dezvoltă armonios prin practicarea exercițiilor fizice, prin consumarea proteinelor de origine animală (putând digera cu ușurință carnea datorită acidității ridicate a sucurilor gastrice) și prin evitarea produselor lactate și a carbohidraților.
Regim alimentar
Din cauza acidității gastrice, aceste persoane ar trebuie să consume mai mult fructe cu aciditate alcalină (prune, struguri, coacăze, agrișe, curmale) și să evite pe cât posibil consumul produselor lactate și a cerealelor.
Exerciții fizice:
- aceste persoane sunt rezistente la exercițiile fizice solicitante;
- se recomandă practicarea următoarelor tipuri de exerciții: aerobic, jogging, gimnastică sportivă, sporturi de contact.
Dietă grupa sanguină A-2
Practica alimentară a persoanelor cu aceasta grupă sanguină este vegetarianismul.
Regim alimentar:
- se recomandă dieta vegetariană bazată pe proteine din soia, cereale și legume, vitale pentru persoanele cu grupa sanguină A-2 datorită conținutului ridicat de minerale, enzime și antioxidanți;
- persoanele obișnuite să consume carne vor pierde ușor în greutate când vor adopta o alimentație bazată pe legume și fructe și vor fi mult mai energice datorită eliminării toxinelor din organism;
- este esențial ca alimentele consumate să fie naturale și proaspete;
- se recomandă mai ales consumul fructelor și legumelor cu aciditate alcalină deoarece nu afectează sistemul digestiv: mango, papaya, portocale etc;
- aceste persoane sunt sensibile la lectinele din: cartofi dulci, varză, roșii și piper deoarece conduc la apariția unor afecțiuni digestive: balonări, flatulență etc.
- produsele lactate sunt greu de digerat și pot provoca o scădere a activității metabolice. Totuși se pot consuma produse lactate fermentate în cantități foarte mici: iaurt, kefir, smântână degresată.
Exerciții fizice:
- sunt indicate exercițiile care ajută la stabilirea unui calm interior;
- se poate practica: yoga, tai chi, exerciții de relaxare, meditație;
- dacă persoana suferă de obezitate este recomandat aerobicul, dar nu excesiv.
Dietă grupa sanguină B-3
Persoanele care s-au născut sub semnul acestei grupe sanguine sunt omnivore. Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat, sănătos și diversificat.
Regim alimentar
- alimente permise: carne de capra, miel, iepure, oaie, vânat, pește oceanic, legume verzi, ouă, produse lactate cu un conținut scăzut în grăsime;
- se interzice consumarea cărnii de pui, deoarece conține o lectină aglutinantă care favorizează apariția accidentului vascular cerebral dar și a tulburărilor de sistem imunitar;
- se interzice și consumul de nuci, arahide, semințe de susan sau floarea-soarelui deoarece conțin lectine ce interferează cu producerea insulinei;
- tomatele ar trebuie eliminate din regimul alimentar deoarece irită mucoasa stomacului;
- fructele și legumele, în general, sunt bine tolerate motiv pentru care pot fi consumate din belșug.
Exerciții fizice:
- se recomandă practicarea exercițiilor care solicită atât mintea cât și trupul, dar nu extenuante;
- se poate practica: tenis, arte marțiale, ciclism, golf, drumeții.
Dietă grupa sanguina AB-4
Grupa sanguină AB-4 deține antigene A, care mențin scăzută aciditatea stomacală și antigene B, programate genetic pentru consumul de carne. Totuși din cauza acidității scăzute aceste persoane nu pot metaboliza eficient carnea, motiv pentru care consumul de carne se realizează cu precauție.
Regim alimentar:
- dieta persoanelor cu grupa sanguina AB-4 este o combinație între regimul alimentar al grupelor A-2 si B-3;
- se evite consumul de cafeina și alcool, mai ales în situații de stres;
- alimente recomandate: tofu, fructe de mare, produse lactate (iaurt și kefir), măzare, fasole și alte legume proaspete. Aceste alimente vor fi consumate mai ales dacă se dorește scăderea în greutate;
- pește cu proprietăți maxime: somon, sardine, ton;
- nucile și semințele pot fi consumate numai în cantități reduse.
Exerciții fizice
Acestea joaca un rol important în reducerea stresului și menținerea echilibrului emoțional. Se recomandă practicarea exercițiilor care presupun atât activitate fizică, cât și psihică, ajutând la dobândirea și menținerea unui echilibru interior, ca de exemplu: ciclism, yoga, tai chi.
Sursă foto: pexels.com