Ce facem cu mâncarea râmasă după Sărbători. Iată ce ne recomandă bucătarii
Un român aruncă, în medie, 130 de kilograme de alimente pe an. Iar risipa devine evientă de Sărbători, când multe dintre preparate rămân nemâncate. Însă resturile nu trebuie să sfârşească neapărat la gunoi. Bucătarii spun că pot fi refolosite în moduri ingenioase.
Publicat: Marti, 05 Ianuarie 2021, 12:38 | Actualizat: Marti, 05 Ianuarie 2021, 12:52- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Chiar dacă, odată cu pandemia, românii şi-au mai domolit cheful de cumpărături în exces, risipsa alimentară continuă să fie un fenomen care se extinde în ţara noastră.
Dacă nu se mănâncă în câteva zile, nu mai este bun. Şi atunci? Ce poţi să faci cu ea? O arunci.
Specialiştii spun că preparatele de sărbători sunt printre cele mai aruncate alimente, chiar dacă ele pot fi reinventate. Bucătarii ştiu tot felul de reţete care nu sunt deloc greu de făcut. Friptura poate fi refolosită în salate, din fructe poate ieşi un smoothie delicios, iar prăjiturile şi cozonacul pot fi transformate în budincă, notează Observator.
"Astăzi vom face un cozonac, o budincă din cozonacul rămas. Vom mai pune ouă şi lapte. Vom mai folosi puţin zahăr şi scorţişoară. Toate ingredientele sunt amestecate, iar apoi puse într-un vas termorezistent, care va fi băgat la cuptor timp de o jumătate de oră. Desertul nostru este gata, este moale, pufos. Dacă doriţi, puteţi adăuga şi fructe în el. Mere, banane, pere, gutui", spune Robert Mârza, bucătar:
Statisticile arată că o familie cumpără de sărbători de patru ori mai multă mâncare decât este necesar. Psihologii au şi o explicație pentru acest fenomen.
Lenke Iuhos, psiholog: Omul face cum face şi ceilalţi. Atitudinea, gândirea aceea colectivă că trebuie să am, că toată lumea cumpără, că toată lumea are, ne motivează să facem parte dintr-un grup.