Antena

Cum se pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni

Marian Duță, carismaticul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani, a reușit să afle de la o foarte pricepută gospodină în ale murăturilor, mamaia Vasilica, cum se pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 22 Octombrie 2020, 11:03 | Actualizat: Marti, 17 Noiembrie 2020, 20:29
Varză murată după o rețetă veche

Pentru că suntem în plin sezon al murării verzei, iar rețetele de varză murată diferă de la o gospodină la alta, este bine să ascultăm de sfatul celor care au experiență în așa ceva, adică sfatul bunicuțelor care an de an își umplu beciurile cu murături, dar mai ales nelipsita varză murată.

Înainte de a pune varza la butoi, trebui să ne asigurăm că am ales corect varza.

Varza trebuie aleasă din cea mare, românească, cu frunză subțire și cotoare și nervuri nu foarte groase. Este varza ideală pentru a face mai târziu sarmale.

Varza se cumpără proaspătă, tăiată din grădini în ziua respectivă, sau cu o zi înainte. Se lasă întinsă 2-3 zile, pe mese, pe balcon sau prin cămară, unde poate fiecare pentru a se mai veșteji, a se mai strânge foile. Astfel suntem siguri că varza va rezista murată până în primăvară-vară.

După ce ne-am asigurat că varza s-a mai strâns și nu mai este afânată ca în prima zi, pregătim ingredientele pentru murat.

Ingrediente pentru a pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni:



Mod de preparare pentru a pune varza pentru murat după o rețetă veche din străbuni

Varza se curăță de primele foi, iar cu un cuțit cu vârf ascuțit se decupează cotorul

În interior, unde a fost cotorul se pune sare. Dacă nu se dorește a se decupa cotorul, pentru că este gustos și acesta după ce se murează varza și mulți adoră să îl mănânce, se va cresta în formă de cruce, mai adânc, să poată intra saramura în interiorul verzei.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Se așază la baza butoiului 2-3 porumbi, 2-3 gutui, rondele de hrean, flori uscate de mărar( opțional, doar dacă agreem aroma mărarului) .

Apoi se așază varza în butoi și se îndeasă pentru a încăpea mai multă.

Se pune apă și se calculează câți litri de apă s-au pus, apoi se adaugă o lingură de sare la litrul de apă. Sarea se dizolvă în apă apoi se adaugă.

Se acoperă butoiul cu o pătură, iar după o săptămână, cu ajutorul unui furtun se suflă în apă, pentru a vântura sarea și a omogeniza gustul sărat al apei.

După alte câteva zile se mai vântură apa, apoi se mai adaugă o gutuie deasupra, se pune un capac peste varză care să o preseze și o piatră și se înfiletează capacul butoiului.

Zeama de varză va ieși limpede și tare gustoasă, datorită gutuilor și porumbilor.

Pentru mai multe detalii, dar și pentru a savura momente hazlii din timpul interviului, accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinat Neatza cu Răzvan și Dani:

Whatsapp LinkedIn
neatza cu razvan si dani varza varza murata marian duta sarmale
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Citește și
Cuza și Ramona au vorbit despre ceea ce-și doresc telefoanele lor. Ce înseamnă termenul de multi-screening
Super Neatza, 30 octombrie 2024. Ce înseamnă şi cum identifici o acțiune de spoofing
Neatza cu Răzvan și Dani, 29 octombrie 2024. Rețeta de pâine bao cu fleică de porc. Ce ingrediente a...
Mane Vociu, roast savuros de ziua de naștere a lui Cuza, în platoul Neatza. Ce a putut să spună despre...
Video recomandate
Video
Citește și