Este sezonul de pus varză la murat, dar ne întrebăm deseori care este rețeta perfectă, sau cum se pune corect varza pentru murat și care sunt trucurile pentru o saramură perfectă și limpede.
În primul rând se aleg verze sănătoase, cu foaia mai subțire și nervuri nu foarte groase, tocmai potrivite pentru sarmale.
Cu un cuțit cu vârf ascuțit se scobesc cotoarele verzelor. Acolo se va pune puțină sare, neapărat neiodată, dar nu atât încât să se umple golul lăsat de cotor.
Se așază verzele în butoaie la baza cărora pe pun crengi de mărar uscat cu floare și semințe. Se adaugă și felii de gutui pentru un plus de aromă.
- CITIȚI ȘI Varză murată pentru iarnă la butoi! O reţetă a celei mai bătrâne gospodine din Ţinutul Secuiesc!
Pentru a pregăti saramura pentru varza murată se adaugă 800 g sare neiodată la 10 litri de apă. Se amestecă bine până se dizolvă sarea și se toarnă peste varză. Și tot așa până se va umple butoiul.
Un truc important pentru ca saramura să se mențină limpede pe tot parcursul este acela de a adăuga câteva crenguțe uscate de busuioc de grădină, în saramura din butoi.
Busuiocul nu va da voie bacteriilor să se dezvolte, iar saramura se va menține limpede.
Rețetele de varză murată diferă de la o zonă la alta. În butoiul cu varză, se mai pot pune la bază crenguțe de cireș negru. Dacă se dorește un gust mai picant al saramurei se poate adăuga și puțin hrean.
Ziua Brioșelor, cea mai dulce sărbătoare... Beneficiile uimitoare ale nucilor pentru organism...