Din ce sunt făcute de fapt pateurile vegetale din comerț. Cât de periculoase sunt și de ce este important să citim eticheta
Pateurile vegetale se pot transforma în reale pericole atunci când sunt consumate în exces! Iată ce conțin și ce probleme de sănătate pot provoca!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 17 Decembrie 2024, 16:27 | Actualizat: Marti, 17 Decembrie 2024, 17:27Pateurile vegetale au căpătat o popularitate uriașă în ultimii ani, mai ales că românii preferă această opțiune atunci când vor să țină post sau să renunțe pentru o perioadă la produsele de origine animală.
Deși reprezintă o variantă utilă, simplă și rapidă, pateul vegetal ascunde câteva pericole importante pentru sănătatea organismului, pericole de care toată lumea ar trebui să știe.
Pe aceeași temăIată din ce este făcut acest aliment și de ce poate fi un pericol pentru consumatori!
Din ce sunt făcute de fapt pateurile vegetale din comerț. Cât de periculoase sunt și de ce este important să citim eticheta
Pateurile vegetale sunt produse alimentare procesate care sunt cel mai des cumpărate de vegetarieni, vegani sau de persoanele care caută alternative la pateul tradițional din carne.
Pe lângă motivele enumerate mai sus, există și un alt motiv principal pentru care pateurile vegetale au devenit atât de des consumate în rândul românilor, iar acesta este postul.
În perioada de post, majoritatea credincioșilor renunță la preparatele din carne și la toate produsele de origine animală și se îndreaptă către opțiuni mai sănătoase.
Ca o opțiune sănătoasă se prezintă și pateul vegetal, însă consumat în exces, acesta se poate transforma într-un pericol pentru sănătate.
Pe aceeași temăPotrivit unui jurnalist român, în locul legumelor proaspete și al proteinelor vegetale de calitate, de cele mai multe ori se regăsesc aditivi, conservanți, uleiuri hidrogenate și potențiatori de aromă.
Iată care sunt principalele ingrediente ale pateurilor vegetale:
- apă (în cantitate semnificativă pentru un produs voluminos)
- ulei vegetal rafinat (adesea ulei de floarea soarelui în cantități mari, fapt care poate duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare dacă este consumat frecvent)
- amidon modificat (se folosește pentru a oferi consistență pateului)
- zahăr și sare (cantități folosite în exces pentru a masca gustul fad al alimentului)
- arome artificate și potențiatori de gust de tipul glutamat monosodic (E621).
Potrivit unei surse, procentul real de legume de cele mai multe ori este extrem de mic. Acesta variază între 5% și 10% în funcție de fiecare producător, însă în multe dintre cazuri, legumele sunt înlocuite cu soia procesată sau chiar derivate din soia care se digeră greu și care nu oferă un aport nutrițional mulțumitor.
Pentru că termenul de „natural” sau „vegetal” nu asigură întotdeauna consumatorul că produsul este cu adevărat sănătos, specialiștii ne recomandă să citim întotdeauna etichetele produselor pentru a face cele mai bune alegeri.
Majoritatea pateurilor vegetale din comerț care sunt bogate în aditivi pot avea efecte negative asupra sănătății, iar printre cele mai des întâlnite sunt dezechilibrele digestive și alergiile.
Pentru că au și un conținut mare de sare, acestea pot duce la apariția hipertensiunii arteriale, dar și a altor probleme cardiovasculare.
Grăsimile, de asemenea, cresc riscul apariției bolilor de inimă, inflamații cronice, dar și obezitate.
Pe aceeași temă