Dulceață de gutui cubulețe - rețetă ca la bunica acasă. Ce ingredient nu trebuie să lipsească din ea
Dulceața de gutui rămâne favorita românilor, mai ales toamna, atunci când fructele sunt coapte suficient pentru a fi gătite. Deși este un preparat iubit de mulți oameni, puține gospodine cunosc pașii de urmat pentru o dulceață aromată și savuroasă, ca la bunica acasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 10 Octombrie 2024, 15:13 | Actualizat: Joi, 10 Octombrie 2024, 16:06Venirea lunii septembrie aduce mai multă treabă în bucătărie pentru gospodine. În fiecare an, acestea culeg sau cumpără fructe și legume pentru a face provizii de iarnă, iar printre acestea se numără dulceață, gem, zacusca, bulion, compot și murăturile.
Printre cele mai apreciate și gustoase preparate în acest sezon al anului se află dulceața de gutui. Este un desert tradițional pe care românii îl consumă cu mare drag, mai ales când fructele provin din propria grădină.
Pe aceeași temăChiar dacă se află pe lista preparatelor dulci ale românilor, tot mai multe gospodine au evitat să facă dulceața de gutui în ultimii ani. De altfel, puțini sunt cei care știu ingredientul secret pentru un desert aromat și savuros, ca la bunica acasă.
Rețetă de dulceață de gutui cubulețe
Un detaliu pe care puțini îl cunosc este faptul că gutuile sunt bogate în vitamine și minerale (B1, B3, B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, pectine, enzime etc). De asemenea, fructele nu au prea multe calorii, conform libertatea.ro.
Așadar, se pare că dulceața de gutui aduce o mulțime de beneficii organismului atunci când este consumată în cantitatea potrivită. Această variantă este una ideală pentru cei care nu pot mânca fructele proaspete.
Ingredientele pentru dulceața de gutui cubulețe
În rândurile de mai joi veți putea vedea ingredientele pentru o dulceață de gutui cubulețe plină de savoare și aromă.
• 1,5 kg gutui;
• 1 kg zahăr;
• 1 L apă;
• O lămâie.
Ingredientele secrete pentru o dulceață ca la bunica acasă sunt: esența de vanilie și cuișoarele. Acestea oferă un gust deosebit preparatului, ce vă va aduce aminte de copilăria în casa bunicilor.
Mod de preparare pentru dulceața de gutui cubulețe
Primul pas în prepararea unui desert perfect este acela de a scăpa gutuile de puf prin spălarea lor. Mai apoi, fructele trebuie tăiate în cubulețe egale și se pun pe foc într-un vas cu apă. Se adaugă zahărul și zeama de lămâie.
Cât se află la fiert este indicat să se amestece constant în dulceață. Există riscul ca fructele și zahărul topit să se lipească de vas dacă nu sunt amestecate des. Timpul de preparare al desertului tradițional este de aproximativ o oră.
Pe aceeași temăDulceața este gata atunci când apa se evaporă parțial, iar lichidul începe să devină lipicios. Mai mult, bucățile de gutuie trebuie să devină portocali, conform sursei citate mai sus.
Atunci când dulceața are compoziție dorită se ia de pe foc și se lasă câteva minute pe blatul de bucătărie. Spre final, aceasta se pune în borcane spălate și sterilizate pentru a se răci în mod natural.
Cei care își doresc un preparat cu aromă intensă pot adăuga nucă sau esență de portocale, rom sau lămâie în timp ce gutuile se află la fiert. Spor la dulceață și poftă bună!