Această variantă aduce un gust bogat și cremos, perfect pentru a însoți pâinea proaspătă sau pentru a o savura ca un aperitiv.
Rețetă de zacuscă de fasole boabe
Această rețetă, ușor de preparat, va transforma fasolea boabe într-o zacuscă delicioasă și sănătoasă, pe care o vei dori să o savurezi de fiecare dată.
Ingrediente
Pentru a prepara zacuscă de fasole boabe, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g de fasole boabe (poate fi fasole albă sau fasole roșie)
- 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
- 2-3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 2 cepe mari, tocate mărunt
- 3 roșii mari, decojite și tocate cubulețe
- 2-3 ardei grași (preferabil roșii și verzi), tăiați mărunt
- 2 linguri de pastă de roșii sau roșii uscate, înmuiate în apă și mărunțite
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță de boia de ardei dulce (opțional, pentru un pic de iuțeală)
- 1 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
- Oțet de mere sau suc de lămâie, după gust
Mod de preparare
Spală fasolea sub jet de apă rece și las-o să se scurgă bine.
Pune fasolea într-o oală cu apă și adaugă o linguriță de sare. Fierbe fasolea până devine moale, dar nu se desface. Acest proces poate dura între 20-30 de minute, în funcție de tipul de fasole. După fierbere, scurge apa și lasă fasolea să se răcească.
Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul și călește-le până devin moi și aurii.
Adaugă ardeii tăiați și continuă să gătești amestecul până când aceștia devin moi și puțin rumeniți.
Adaugă roșiile cubulețe în tigaie și lasă-le să fiarbă cu celelalte legume timp de aproximativ 10 minute, până când se înmoaie și se transformă într-un sos gros.
Pune pasta de roșii sau roșiile uscate mărunțite în tigaie și amestecă bine.
Adaugă sarea, zahărul, piperul, boiaua de ardei (dacă dorești puțină iuțeală) și cimbrul. Continuă să gătești amestecul la foc mic pentru a permite aromelor să se combine. Dacă observi că amestecul devine prea gros, poți adăuga un pic de apă.
Când sosul este gata, adaugă fasolea boabe fiartă și amestecă bine, lăsându-le să se îmbine cu celelalte ingrediente. Fasolea va deveni puțin cremoasă în timp ce o amesteci cu sosul.
Gustă zacusca și condimentează cu sare, piper, zahăr sau oțet de mere/suc de lămâie, după preferință. Continuă să gătești amestecul la foc mic timp de încă 10-15 minute, până când toate aromele sunt bine integrate.
După ce zacusca este gata, poți s-o pui în borcane curate și uscate, apoi le poți steriliza pentru a le păstra mai mult timp sau poți să le depozitezi în frigider pentru consumul imediat. Zacusca va deveni mai gustoasă după câteva zile de așteptare, deoarece aromele se vor intensifica.
Această zacuscă de fasole boabe este perfectă pentru a fi servită pe pâine prăjită sau ca garnitură la carne, dar și ca umplutură pentru sandvișuri sau wraps.