Moșii de vară 2023. Cum să pregătești colivă pentru Sâmbăta Morților. Ingredientele care nu trebuie să-ți lipsească din rețetă
Iată cum să pregătești colivă pentru Moșii de vară 2023, cunoscută drept Sâmbăta Morților.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 31 Mai 2023, 14:00 | Actualizat: Miercuri, 31 Mai 2023, 16:00Coliva se pregătește pentru pomenirea celor morți și se distribuie celor prezenți. Se prepară, în principal, din grâu care este simbolul regenerării.
Pe aceeași temăMoșii de vară 2023. Ce simbolizează coliva
Coliva este un fel de desert tradițional făcut din boabe de grâu sau arpacaș, care este împărțit ca parte a slujbelor de pomenire, conform Bisericii Ortodoxe. Grâul simbolizează viața veșnică și se bazează pe un verset biblic, Ioan 12:24, care spune că „dacă un bob de grâu nu cade la pământ și moare, rămâne doar un bob de grâu; dar dacă moare, face multe roade”, notează Washington Post.
Cererea poate fi una mare, având în vedere că coliva se consumă, de obicei, în porții mici. Sau se pune pe un platou mare, pe care se desenează semnul crucii. Obiceiul arată cum enoriașii pun o lingură de colivă într-o pungă mică de hârtie, pentru a o avea după slujba de pomenire a celor trecuți în neființă.
Cu alte cuvinte, boabele de grâu exprimă credința în viața veșnică. Așa cum o viață nouă se ridică din sâmburele de grâu îngropat, noi credem că cel îngropat va învia într-o zi la o viață nouă cu Dumnezeu, explică Myfamilysfooddiary.com.
Pe aceeași temăRețeta de colivă pentru Moșii de vară 2023 sau Sâmbăta Morților
Există mai multe opțiuni de a face colivă, în funcție de regiunea din care provin oamenii, dar și de ingredientele de sezon. Poți decora apoi cu zahăr pudră, stafide, migdale sau după preferință.
Ingrediente
- 600 g grâu sau arpacaș
- 350 g zahăr
- 200 g migdale
- 800 g rodii sau 4 rodii mici
- 150 g semințe de susan
- 300 g stafide
- 2 linguri scorțișoară
- 250 g miez de nucă
- coaja rasă de la 1 lămâie, opțional
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- esență, după preferință
Mod de preparare
Spălați și înmuiați boabele de grâu într-un vas acoperit cu apă pentru cel puțin 12 ore și migdalele într-un vas separat timp de cel puțin 24 de ore, notează sursa citată anterior.
Fierbeți boabele de grâu aproximativ 30 de minute. Se strecoară și se lasă să se răcească într-o strecurătoare. Odată ce s-au răcit, folosiți un prosop curat sau un prosop de hârtie pe o tavă și întindeți grâul. Puneți tava neacoperită la frigider pentru ca boabele de grâu să se usuce.
Păstrați migdalele în apă pentru a le menține hidratate în timp ce curățați fiecare sâmbure strângându-l între degete. În acel moment, miezul real se va împărți în jumătate, altfel folosiți capătul unui cuțit pentru a separa miezul în două jumătăți.
Păstrați migdalele decojite și tăiate în jumătate într-un castron acoperit cu apă, astfel încât să rămână albe, crocante și hidratate. Păstrați-le la frigider.
Spălați semințele de susan și stafidele cu apă de la robinet. Lăsați-le în strecurătoare separat, peste un bol la frigider, să se usuce. Decojiți rodiile și păstrați-le într-un recipient ermetic la frigider.
Înainte de a asambla, decideți cum doriți să decorați coliva. De exemplu, decideți ce veți folosi pentru a modela o cruce și/sau numele persoanei și ce veți folosi pentru a acoperi restul zonelor.
Păstrați câteva din migdale (după ce le strecurați), semințe de susan, stafide și semințe de rodii și amestecați restul ingredientelor într-un bol. Odată ce ingredientele sunt amestecate, puneți amestecul uniform pe o tavă dreptunghiulară. Apoi decorați coliva, acoperiți și duceți la biserică pentru binecuvântare.