- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Coliva nu se prepară decât pentru parastasuri și sărbători religioase, fiind elementul principal, absolut necesar, pentru pomenirea morților. La toate soroacele de pomenirea morților, se prepară coliva tradițională care se duce la biserică împreună cu o sticlă cu vin, pentru a fi sfințite de către preot. Abia apoi se poate împărți.
Coliva, preparată din grâu fiert și îndulcită cu miere sau cu zahăr, simbolizează trupul mortului, hrănit în timpul vieții, în principal cu grâu pentru că din el se face pâinea.
Restul ingredientelor care intră în componența colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți, sau dulceața vieții veșnice pe care sperăm că a dobândit-o mortul.
Încă din antichitate coliva se pregătea doar din grâu fiert, îndulcit cu miere de albine și era oferită ca ofrandă zeilor. Înainte de a fi fiert, grâul se spăla in 9 ape, ca simbol al celor 9 cete îngerești.
În zilele noastre, coliva se prepară mai mult din arpacaș, întrucât este mai la îndemână și fierbe mai rapid.
Ingrediente pentru Rețeta tradițională de colivă din arpacaș de grâu:
- 500 gr arpacaș
- 2 l apă
- 300 + 50 gr miez de nuci
- 300 gr zahăr tos
- 50 gr zahăr vanilinat
- 1 linguriță sare
- 2 lingurițe scorțișoară
- coaja rasă de la 1 lămâie bio
- 38 ml esență de vanilie
- 38 ml esență de portocală
- cacao pentru decor
Mod de preparare pentru Rețeta tradițională de colivă din arpacaș de grâu
Se pune arpacașul într-un vas cu sită deasă, se toarnă apă rece și se clătește bine arpacașul. Se ridică sita cu arpacașul, se varsă apa și se repetă procedeul de 9 ori. În acest timp este bine să spunem și tatăl nostru.
După ce am clătit arpacașul în 9 ape, îl punem la fiert în apă rece, la foc mediu, pentru început.
De regulă proporția arpacaș:apă este ca la orez, adică 1:3, dar, întrucât arpacașul se mai dezvoltă și după fierbere și este bine să mai aibă puțin lichid. Deci folosim proporția 1:4.
Citește și: De Moșii de iarnă se împart vase noi cu piftii, răcituri sau cotoroage. Rețete de piftii, răcituri sau cotoroage!
După ce arpacașul a atins punctul de fierbere, înlăturăm spuma care se formează și reducem intensitatea focului. Adăugăm sarea și lăsăm arpacașul să fiarbă până se hidratează și absoarbe apa. Amestecăm în el cu o lingură sau o spatulă de lemn, spre final de fierbere, pentru că începe să se lipească. Fierbe în aproximativ 45-50 de minute.
Atenție! Nu trebuie să exagerăm cu fierberea, pentru a nu se strivi boabele de arpacaș!
Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm zahărul și mirodeniile și amestecăm bine până se omogenizează.
Punem din nou vasul pe foc și mai fierbem coliva pentru 5-6 minute, până se topește zahărul. O gustăm lăsând-o să se răcească într-o lingură și mai plusăm cu mirodenii, dacă mai necesită. Acoperim vasul direct peste colivă cu folie alimentară și îl lăsăm la loc răcoros până când coliva este răcită. Arpacașul își va mai mări volumul până se răcește.
Când este complet răcită coliva, adăugăm 300 gr nucă măcinată mai grosier. Frământăm bine coliva cu mâinile, pentru a se dispune nuca uniform. Apoi asamblăm coliva pe platou, folosind un inel circular pentru a-i nivela frumos marginile.
Pentru decor, măcinăm 50 gr de nucă foarte fin și decorăm cu ea coliva deasupra și pe laterale. Așezăm un șablon cu forma de cruce, deasupra și cernem cacaua peste el, pentru a realiza decorul.
Cernem cacaua deasupra șablonului, apoi îl ridicăm cu mare grijă. Șablonul are două laterale ajutătoare pentru a-l putea ridica.
Pe margini decorăm tot cu cacao, cu ajutorul unui păhărel pe careîl introducem în cacao și realizăm cerculețe.
Să vă fie de folos!
De Moșii de iarnă se împart vase noi cu piftii, răcituri sau cotoroage. Rețete de piftii, răcituri sau cotoroage.... Rețetă simplă de cornulețe fragede cu rahat. Rețetă de cornulețe cu untură, așa cum le făcea bunica....