Antena

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:03 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:35
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.
shutterstock

Pentru a obține un cozonac cu adevărat pufos, respectați timpul de dospire și frământare. Frământatul este esențial, deoarece dezvoltă glutenul din făină, ceea ce va face ca aluatul să fie elastic și pufos. De asemenea, e important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle, untul și laptele.

Pe aceeași temă

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Ingredientele pentru cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată sunt următoarele:

Ingrediente pentru aluat:

Ingrediente pentru umplutură:

Mod de Preparare

Începeți cu activarea drojdiei, proces important pentru obținerea unui cozonac aerat și pufos. Puneți drojdia într-un bol mic, adăugați o linguriță de zahăr, două linguri de făină și puțin lapte călduț. Amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua la dospit într-un loc cald, timp de 10-15 minute, până se formează bule la suprafață. Maiaua ar trebui să își dubleze volumul, indicând faptul că drojdia este activată corespunzător.

Într-un bol mare, cerneți făina pentru a evita formarea cocoloașelor și a obține o textură mai aerată. Adăugați peste făină praful de sare și amestecați ușor. Într-un alt bol, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Apoi, adăugați coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie, laptele călduț și untul topit.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Turnați maiaua peste făină, apoi adăugați treptat amestecul lichid, încorporând totul cu grijă. Frământați aluatul timp de cel puțin 15-20 de minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer cu cârlig de frământat. În timpul frământării, adăugați treptat uleiul pentru a obține un aluat elastic și fin. Aluatul este gata când devine neted și nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul dospește, ocupați-vă de umplutura de vanilie și ciocolată. Topiți ciocolata la bain-marie (sau într-o crăticioară la foc foarte mic) și amestecați cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte, până obțineți o cremă omogenă. Lăsați crema de ciocolată să se răcească puțin, apoi adăugați nuca măcinată, dacă ați ales să o folosiți, și vanilia. Aceasta va adăuga o aromă dulce și caldă umpluturii, perfectă pentru cozonac.

După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei pentru a evita lipirea. Împărțiți aluatul în două sau trei părți egale, în funcție de câți cozonaci doriți să faceți sau de mărimea tăvilor.

Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o ușor într-un dreptunghi de grosime medie, folosindu-vă de mâini sau de un sucitor. Întindeți uniform crema de ciocolată și vanilie pe suprafața aluatului, lăsând margini libere pentru a împiedica umplutura să iasă în timpul coacerii. Rulați aluatul strâns, formând un cilindru.

Dacă doriți un aspect răsucit, puteți lua două bucăți rulate de aluat cu umplutură și le puteți împleti ușor, apoi le puneți în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.

Lăsați cozonacii formați să mai dospească în tăvi timp de 20-30 de minute, acoperiți ușor cu un prosop curat. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.

Pe aceeași temă

După dospirea finală, ungeți cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă și frumoasă. Dacă doriți, puteți presăra deasupra puțin zahăr sau fulgi de migdale.

Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit și coaceți cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. În ultimele 15 minute, verificați constant cozonacii, iar dacă observați că se rumenesc prea tare, puteți acoperi tăvile cu folie de aluminiu pentru a evita arderea crustei.

După ce sunt gata, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi pentru aproximativ 10 minute, apoi răsturnați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Așteptați până când s-au răcit bine înainte de a-i felia, pentru ca umplutura să se întărească și să fie mai ușor de tăiat.

Whatsapp LinkedIn
cozonac reteta ingrediente preparare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Videoclipul zilei
Citește și
Ce a putut să descopere o femeie din București în cozonacul cumpărat din supermarket. A scos imediat...
Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit...
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce cadou i-a trimis Putin lui Kim Jong Un, ca să-i mulțumească pentru soldații nord-coreeni Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
ADEVĂRATUL motiv pentru care Angelina Jolie a apărut din ce în ce mai des pe covorul roșu alături de copiii ei.... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de.... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Urania ne spune care e zodia care își va schimba radical viața în următoarele 4 săptămâni. Va avea noroc pe... Gandul
Avertisment 'wintercast' emis de meteorologii Accuweather: Ninsori abundente în România CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste