Antena

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:03 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:35
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.
shutterstock

Pentru a obține un cozonac cu adevărat pufos, respectați timpul de dospire și frământare. Frământatul este esențial, deoarece dezvoltă glutenul din făină, ceea ce va face ca aluatul să fie elastic și pufos. De asemenea, e important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle, untul și laptele.

Pe aceeași temă

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Ingredientele pentru cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată sunt următoarele:

Ingrediente pentru aluat:

Ingrediente pentru umplutură:

Mod de Preparare

Începeți cu activarea drojdiei, proces important pentru obținerea unui cozonac aerat și pufos. Puneți drojdia într-un bol mic, adăugați o linguriță de zahăr, două linguri de făină și puțin lapte călduț. Amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua la dospit într-un loc cald, timp de 10-15 minute, până se formează bule la suprafață. Maiaua ar trebui să își dubleze volumul, indicând faptul că drojdia este activată corespunzător.

Într-un bol mare, cerneți făina pentru a evita formarea cocoloașelor și a obține o textură mai aerată. Adăugați peste făină praful de sare și amestecați ușor. Într-un alt bol, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Apoi, adăugați coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie, laptele călduț și untul topit.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Turnați maiaua peste făină, apoi adăugați treptat amestecul lichid, încorporând totul cu grijă. Frământați aluatul timp de cel puțin 15-20 de minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer cu cârlig de frământat. În timpul frământării, adăugați treptat uleiul pentru a obține un aluat elastic și fin. Aluatul este gata când devine neted și nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul dospește, ocupați-vă de umplutura de vanilie și ciocolată. Topiți ciocolata la bain-marie (sau într-o crăticioară la foc foarte mic) și amestecați cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte, până obțineți o cremă omogenă. Lăsați crema de ciocolată să se răcească puțin, apoi adăugați nuca măcinată, dacă ați ales să o folosiți, și vanilia. Aceasta va adăuga o aromă dulce și caldă umpluturii, perfectă pentru cozonac.

După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei pentru a evita lipirea. Împărțiți aluatul în două sau trei părți egale, în funcție de câți cozonaci doriți să faceți sau de mărimea tăvilor.

Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o ușor într-un dreptunghi de grosime medie, folosindu-vă de mâini sau de un sucitor. Întindeți uniform crema de ciocolată și vanilie pe suprafața aluatului, lăsând margini libere pentru a împiedica umplutura să iasă în timpul coacerii. Rulați aluatul strâns, formând un cilindru.

Dacă doriți un aspect răsucit, puteți lua două bucăți rulate de aluat cu umplutură și le puteți împleti ușor, apoi le puneți în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.

Lăsați cozonacii formați să mai dospească în tăvi timp de 20-30 de minute, acoperiți ușor cu un prosop curat. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.

Pe aceeași temă

După dospirea finală, ungeți cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă și frumoasă. Dacă doriți, puteți presăra deasupra puțin zahăr sau fulgi de migdale.

Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit și coaceți cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. În ultimele 15 minute, verificați constant cozonacii, iar dacă observați că se rumenesc prea tare, puteți acoperi tăvile cu folie de aluminiu pentru a evita arderea crustei.

După ce sunt gata, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi pentru aproximativ 10 minute, apoi răsturnați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Așteptați până când s-au răcit bine înainte de a-i felia, pentru ca umplutura să se întărească și să fie mai ușor de tăiat.

Whatsapp LinkedIn
cozonac reteta ingrediente preparare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei "Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Videoclipul zilei
Citește și
Ce a putut să descopere o femeie din București în cozonacul cumpărat din supermarket. A scos imediat...
Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit...
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Hande Ercel i-a surprins pe fani cu ultima sa postare de pe rețelele de socializare. Motivul pentru care a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025:... Ziare.com
Calvarul emoţional prin care trece Leonard Doroftei: „Îmi vine să îmi dau pumni în cap!” Coşmarul... AntenaSport
Celine Dion, apariție fermecătoare la un eveniment important! Artista a purtat o rochie roz strălucitoare și a... Elle
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect HelloTaste.ro
Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii își reduc bugetul de sărbători din cauza creșterii prețurilor Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Anul 2025, un coșmar pentru aceste zodii. Vor avea pierderi financiare, ajung la fundul sacului Playtech
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să... Redactia.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele" Observator
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia MediCOOL
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr? DeParinti
Ariana Grande este „atât de fericită” că oamenii „ajung să-l cunoască” pe iubitul ei, Ethan Slater:... ZUTV
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă UseIT
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Hello Taste