Antena

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:03 | Actualizat: Luni, 11 Noiembrie 2024, 15:35
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbători, fiind un desert tradițional care adună în jurul lui întreaga familie. Aromat, pufos și cu o umplutură delicioasă de vanilie și ciocolată, cozonacul este un adevărat răsfăț culinar. Prepararea cozonacului necesită timp și răbdare, dar rezultatul final merită fiecare efort. Iată cum puteți prepara un cozonac pufos, cu umplutură bogată și aromată.
shutterstock

Pentru a obține un cozonac cu adevărat pufos, respectați timpul de dospire și frământare. Frământatul este esențial, deoarece dezvoltă glutenul din făină, ceea ce va face ca aluatul să fie elastic și pufos. De asemenea, e important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle, untul și laptele.

Pe aceeași temă

Rețetă de cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată: ingrediente și mod de preparare

Ingredientele pentru cozonac pufos cu umplutură de vanilie și ciocolată sunt următoarele:

Ingrediente pentru aluat:

Ingrediente pentru umplutură:

Mod de Preparare

Începeți cu activarea drojdiei, proces important pentru obținerea unui cozonac aerat și pufos. Puneți drojdia într-un bol mic, adăugați o linguriță de zahăr, două linguri de făină și puțin lapte călduț. Amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua la dospit într-un loc cald, timp de 10-15 minute, până se formează bule la suprafață. Maiaua ar trebui să își dubleze volumul, indicând faptul că drojdia este activată corespunzător.

Într-un bol mare, cerneți făina pentru a evita formarea cocoloașelor și a obține o textură mai aerată. Adăugați peste făină praful de sare și amestecați ușor. Într-un alt bol, bateți ouăle cu zahărul până obțineți o compoziție spumoasă. Apoi, adăugați coaja de lămâie și portocală, esența de vanilie, laptele călduț și untul topit.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Turnați maiaua peste făină, apoi adăugați treptat amestecul lichid, încorporând totul cu grijă. Frământați aluatul timp de cel puțin 15-20 de minute, fie manual, fie cu ajutorul unui mixer cu cârlig de frământat. În timpul frământării, adăugați treptat uleiul pentru a obține un aluat elastic și fin. Aluatul este gata când devine neted și nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.

Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

În timp ce aluatul dospește, ocupați-vă de umplutura de vanilie și ciocolată. Topiți ciocolata la bain-marie (sau într-o crăticioară la foc foarte mic) și amestecați cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte, până obțineți o cremă omogenă. Lăsați crema de ciocolată să se răcească puțin, apoi adăugați nuca măcinată, dacă ați ales să o folosiți, și vanilia. Aceasta va adăuga o aromă dulce și caldă umpluturii, perfectă pentru cozonac.

După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe o suprafață de lucru unsă cu puțin ulei pentru a evita lipirea. Împărțiți aluatul în două sau trei părți egale, în funcție de câți cozonaci doriți să faceți sau de mărimea tăvilor.

Luați fiecare bucată de aluat și întindeți-o ușor într-un dreptunghi de grosime medie, folosindu-vă de mâini sau de un sucitor. Întindeți uniform crema de ciocolată și vanilie pe suprafața aluatului, lăsând margini libere pentru a împiedica umplutura să iasă în timpul coacerii. Rulați aluatul strâns, formând un cilindru.

Dacă doriți un aspect răsucit, puteți lua două bucăți rulate de aluat cu umplutură și le puteți împleti ușor, apoi le puneți în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt.

Lăsați cozonacii formați să mai dospească în tăvi timp de 20-30 de minute, acoperiți ușor cu un prosop curat. Între timp, preîncălziți cuptorul la 180°C.

Pe aceeași temă

După dospirea finală, ungeți cozonacii cu ou bătut pentru a obține o crustă lucioasă și frumoasă. Dacă doriți, puteți presăra deasupra puțin zahăr sau fulgi de migdale.

Introduceți tăvile în cuptorul preîncălzit și coaceți cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. În ultimele 15 minute, verificați constant cozonacii, iar dacă observați că se rumenesc prea tare, puteți acoperi tăvile cu folie de aluminiu pentru a evita arderea crustei.

După ce sunt gata, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi pentru aproximativ 10 minute, apoi răsturnați-i pe un grătar pentru a se răci complet. Așteptați până când s-au răcit bine înainte de a-i felia, pentru ca umplutura să se întărească și să fie mai ușor de tăiat.

Whatsapp LinkedIn
cozonac reteta ingrediente preparare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o zi
Videoclipul zilei
Citește și
La Gloria Downtown: Tradiție și gust autentic în inima Bucureștiului. Cofetăria oferă clienților o...
Cum se prepară babka. Desertul delicios i-a cucerit pe români mai ceva ca tradiționalul cozonac
Cât a ajuns să coste un cozonac la finalul lui 2024. Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele
Rețetă cozonac pentru Crăciun. Cum prepari pas cu pas cel mai delicios cozonac cu nucă, rahat și cacao
Video recomandate
Video
Citește și
Prăjitura Albă ca Zăpada: rețeta bunicii Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Momentul în care polițiștii germani înarmați îl arestează pe atacatorul de la târgul de Crăciun, după ce... Libertatea.ro
Titi Aur, în război cu Ministerul Transporturilor: „Am interdicție de a intra în clădire, de doi... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Descoperirea care poate „reduce la tăcere” cancerul. Cercetarea e o premieră mondială useit
Horoscopul zilei de 22 decembrie 2024. Balanțele caută adevărul. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ritualuri magice și superstiții din Lumea Veche la Solstițiul de iarnă 2024: Purificare și protecție în cea... Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Ordinea în care se pun legumele în salata de boeuf. Acesta e secretul gustului perfect, vei observa diferența Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât câștigă un român care spune că lucreză și 310 ore pe lună la o fermă din Germania: "Dacă era așa... Observator
Beneficiile postului religios. Care sunt efectele fizice și mintale ale acestei practici MediCOOL
Tartă cu gem și ciocolată, decorată cu migdale și jeleuri HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Cu ce preț se vinde 1 kg de cârnați de porc în Carrefour. Bucureștenii au crezut că este o eroare Gandul
Nu s-a mai întâmplat așa ceva! Meteorologii Accuweaher anunță o lună ianuarie bizară în București. Fenomene... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Meghan Trainor a arătat splendid la festivalul Jingle Ball 2024 din Boston. Vedeta a vorbit recent despre o... ZUTV
Cele mai bune jocuri video din 2024. Ce titluri au impresionat UseIT
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte Hello Taste