Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă
Preparatul grecesc a ajuns la inimile multor oameni, iar rețeta călătorește prin toată lumea. Gustul incredibil te cucerește de la prima încercare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 31 Octombrie 2024, 15:04 | Actualizat: Joi, 31 Octombrie 2024, 15:04Combinația de arome și texturi îi cucerește rapid pe pofticioși. Plăcinta grecească se găsește acum în aproape toate colțurile lumii și, urmând rețeta originală, o poți prepara chiar la tine acasă.
Rețetă de spanakopita. Prepară cea mai îndrăgită plăcintă cu spanac din lume chiar la tine acasă
Plăcinta bunicuțelor grecoaice a devenit un fenomen în întreaga lume. Spanakopita este un mix de arome și texturi care dau plăcintei un gust cu totul deosebit. Acesta a străbătutu deja granițele Greciei, ajungând până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Fie că urmează rețeta clasică, fie că se aduc modificări, plăcinta cu spanac și brânză este ideală pentru o masă în familie, o seară cu prietenii sau un moment de relaxare în liniște.
Pe aceeași temăIngrediente pentru umplutură
- 2 cepe roșii (tăiate subțire)
- 1 ceapă verde (tocată fin)
- 2 căței de usturoi (pisați)
- 500 grame spanac proaspăt (spălat și tocat mare)
- 1 praf de nucșoară rasă
- 200 grame brânză feta (mărunțită)
- 2 ouă (bătute)
- 1-2 linguri de mărar proaspăt (tocat, adăugat după gust)
- sare, după gust
- piper, după gust
- unt
- ulei de măsline (pentru prăjire și uns)
Pe aceeași temăIngrediente pentru aluat
- 300 grame făină universală
- 5 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- 1 linguriță de sare
- 130-150 mililitri apă
Pe aceeași temăMod de preparare a umpluturii
Pentru a pregăti umplutura pentru plăcintă este nevoie de o tigaie mare, în care se topește o lingură de unt și se călește ceapa roșie, până când devine aurie și moale. După care se adaugă usturoiul și se mai lasă câteva minute, astfel încât să iasă toate aromele.
După care se adaugă spanacul, însă nu tot odată, ci în tranșe. Se lasă până se moaie. După ce este gata spanacul se lasă la răcit și se scurge excesul de lichid, după care se transferă într-un vas încăpător și se adaugă brânza feta sfărâmată, ouăle bătute, ceapa verde, nucșoara, mărarul și se pune sare și piper.
Se amestecă totul până devine o compiziție omogenă.
Pe aceeași temăMod de preparare a aluatului
Dacă optezi pentru prepararea aluatului și nu folosești unul din comerț trebuie să amesteci făina cu uleiul de măsline, oțetul de vin roșu, peste care adaugi sarea și apa.
Se frământă până când aluatul devine omogen și are o textură elastică. Se lasă să se odihnească jumătate de oră înainte de a fi întins pentru foi subțiri.
Pe aceeași temăMod de preparare plăcintă spanakopita
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. După care se așază prima foaie de aluat într-o tavă antiaderentă de 25 de centimetri. Excesul de foaie se lasă să atârne pe marginea tăvii. Se unge foaia cu ulei de măsline și se mai pun 2-3 foi, fiecare unse cu ulei de măsline.
După care se adaugă umplutura cu spanac și se uniformizează. Marginile de foi în exces se împăturesc peste umplutură și se ai adaugă 2-3 foi și acestea unse cu ulei de măsline, conform unei surse. Se înțeapă ușor suprafața foilor pentru a lăsa aburul să iasă.
Pe aceeași temăPlăcinta grecească se coace la cuptor timp de aproximativ o oră sau până ce foaia de deasupra devine aurie și crocantă. După care se lasă la răcit aproximativ un sfert de oră înainte de a o tăia.
În mod tradițional, plăcinta spanakopita se servește caldă împreună cu o salată grecească simplă.
Este o alegere savuroasă care amintește de vacanțele în Grecia.