Toamna este sezonul aromelor minunate din bucătărie. Gospodinele pregătesc conserve pentru sezonul rece. Fie că pregătesc dulceață, magiun ori compot, fie că bagă legume la murat ori fac zacuscă, cămările se umplu de borcane de toate mărimile pentru poftele de peste iarnă.
Printre vedetele toamnei sunt și vinetele. Pregătite proaspete, acestea merg în salată sau la cuptor, însă toamna este vremea zacuștii. Așa că borcanele de zacuscă de vinete au polița lor în cămară.
Rețetă delicioasă de zacuscă de vinete. Bucură-te mai mult timp de gustul legumelor de toamnă
Zacusca de vinete este printre preferatele românilor. Gustul deosebit fiind dat chiar de vinetele coapte. În funcție de zonele țării, fiecare gospodină pregătește într-un mod diferit zacusca de vinete. Cu toate acestea, gustul rămâne unul deosebit.
Pentru a conserva cât mai mult zacusca, legumele este de preferat să fie proaspete. Potrivit unei surse, pentru ca zacusca de vinete să fie gustoasă, trebuie alese vinete cu mai puține semițe.
Ingrediente
- 3 kg de vinete (cu puține semințe)
- 1,5 kg de ceapă dulce
- 1,5 l de suc de roșii
- 2 kg de ardei capia
- piper
- sare
- foi de dafin
- 500 ml de ulei
Mod de preparare
Primul pas este coacerea legumelor. Pentru un gust deosebit, acestea se pot coace pe foc de lemne, pe o tablă încinsă sau grătar. Însă ele pot fi coapte la fel de bine și în cuptorul aragaușui. După care se curăță de coajă și de semințe.
În timpul în care se coc legumele, ceapa trebuie tocată și lăsată la scurs într-o sită sau strecurătoare.
Dacă se prepară în casă, pe aragaz, pașii sunt următorii: se pune uleiul într-o oală încăpătoare și se lasă până se încinge. După care se adaugă ceapa, iar peste un praf de sare. Se lasă la călit până se moaie bine.
Peste ceapa călită, se adaugă vinetele coapte, curățate și tocate. Se amestecă bine totul și se lasă pe foc până ce fierb vinetele.
Între timp, se taie cubulețe ardeiul capia, copt și cojit în prealabil. După ce vinetele au început să fiarbă, se adaugă ardeiul tocat și se amestecă bine. După care se lasă compoziția să ajungă la punctul de fierbere, înainte de a adăuga sucul de roșii, piperul, sarea și câteva foi de dafin, după care se amestecă totul.
Se lasă zacusca la fiert pe foc mic timp de aproximativ o oră sau până când uleiul iese la suprafață. După care se lasă la răcit timp de jumătate de oră. După care, cu ajutorul unui polonic, se pune în borcane și se strânge bine capacul. Borcanele pot fi întoarse invers pentru a nu se forma floare și depozitate așa în cămară.
Pentru a fi sterilizate mai bine borcanele, după umplere, se pot pune în cuptor, la 100 de grade, timp de 45 de minute sau chiar o oră.
Această rețetă este destul de rapidă și se poate prepara chiar și în apartament.
Rețeta pentru un gem de prune ca la bunica. Cum să iasă plin de savoare și aromă... Sos de roșii de casă rețeta simplă. Cum să faci ketchup la tine în bucătărie...