Rețetă pentru gogonele murate perfecte. Cum să iasă gustoase și aromate fără conservanți
Rețeta savuroasă pentru gogonele murate la borcan. Iată cum să te bucuri de un gust autentic!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 14 Octombrie 2024, 17:17 | Actualizat: Luni, 14 Octombrie 2024, 17:48- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gogonelele murate la borcan sunt nelipsite din casele românilor, mai ales în sezonul rece.
Gospodinele care prepară gogonelele murate la borcan știu că secretul gustului autentic și plin de aromă constă în respectarea gramajelor exact așa cum scrie în rețetă.
Pe aceeași temăIată cum poți face și tu gogonele murate chiar la tine acasă fără conservanți și fără prea mult efort!
Rețetă pentru gogonele murate perfecte
Pentru ca gogonelele murate să iasă perfecte, trebuie să ții cont de sfaturile gospodinelor.
Iată ce ingrediente ai nevoie pentru rețeta simplă!
Ingrediente
- 3 kg gogonele (roșii și verzi)
- 2 morcovi mari
- 1 sfeclă roșie mică (opțional, pentru culoare)
- 1 căpățână de usturoi
- 1 legătură de mărar uscat (cu tije)
- 1 rădăcină mică de hrean
- 2-3 frunze de dafin
- 10-15 boabe de piper
- 1 linguriță de boabe de muștar
- Cimbru uscat (opțional)
- 3 linguri de sare neiodată (grunjoasă) la 1 litru de apă
Mod de preparare
După ce se spală bine gogonelele și se elimină orice urmă de praf sau murdărie, se curăță morcovii și se taie rondele sau felii în funcție de preferință.
Sfecla roșie se curăță și se taie în felii subțiri, iar hreanul în fâșii sau bețe de 4-5 cm lungime.
După ce borcanele și capacele sunt sterilizate, pe fundul fiecăreia se adaugă câteva crenguțe de mărar uscat, câteva felii de hrean și câțiva căței de usturoi.
Următorul pas este de a așeza gogonelele în borcan fără a le zdrobi, urmate de rondelel de morcovi, sfeclă, restul de usturoi și de hrean.
Se adaugă boabele de piper, boabele de muștar, una sau două foi de dafin și opțional câteva crenguțe de cimbru.
Ulterior se adaugă apă într-o cratiță în funcție de numărul borcanelor. La fiecare litru de apă se adaugă 3 linguri de sare neiodată, iar apoi se fierbe apa, lăsând-o să se răcească ușor.
Când apa este călduță se toarnă peste gogonele și se acoperă complet. Trebuie să te asiguri că legumele sunt bine acoperite și că nu plutesc.
Se închid borcanele cu capace curate și apoi se strâng bine. Este important să așezi borcanele într-un loc ferit de lumina directă și cât se poate de răcoros.
Timp de 5-7 zile acestea trebuie să rămână la temperatura camerei pentru a permite fermentarea, iar după această perioadă se verifică gustul.
Dacă murăturile sunt destul de acre, se mută borcanele înt-run loc mai rece, precum un beci sau o cămară.
Pe aceeași temăGogonelele murate pot fi gata în 2 sau chiar 4 săptămâni în funcție de fiecare temperatură, iar dacă consideri că este cazul poți adăuga din nou usturoi, hrean sau condimetele preferate.
Atunci când saramura devine tulbure, este important să știi că face parte din procesul de fermentare și că nu este nimic greșit.