Antena Căutare

Rețetă de murături asortate în oțet pentru iarnă. Cum să iasă cu gust ca la „mama acasă”

Rețeta ca la „mama acasă” pentru murături asortate în oțet. Iată cum să te bucuri de un gust autentic și savuros!

Galerie
Rețetă de murături asortate în oțet pentru iarnă. | Shutterstock.com

Murăturile asortate în oțet reprezintă una dintre cele mai eficiente și iubite metode de conservare a legumelor pentru iarnă. Amestecul este extrem de apreciat în bucătăria românească, atât pentru gustul autentic pe care îl oferă mâncării, cât și pentru că se pregătește extrem de ușor pentru anotimpul rece.

Pentru a obține un gust exact ca la „mama acasă” și pentru a te asigura că nu dai greș cu rețeta, trebuie să ții cont de sfaturile gospodinelor și să respecți gramajele exacte sugerate de către acestea.

Citește și: Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață

Iată cum să pregătești murăturile asortate în oțet pentru iarnă!

Articolul continuă după reclamă

Rețetă de murături asortate în oțet pentru iarnă

Pentru ca rețeta să iasă perfect cu un gust autentic și plin de savoare, este bine să respecți fiecare detaliu al rețetei.

Iată ce ingrediente sunt necesare pentru rețeta de murături asortate în oțet!

Ingrediente

  • 1 kg morcov fraged și subțire
  • 1 kg struguri albi
  • 1 kg ardei kapia sau gogonele cărnoase și roșii
  • 1 kg gogonele (murături)
  • 1 kg conopidă
  • 1 kg țelină rădăcină
  • 1-2 gutui
  • 500 g castraveți
  • 500 g dovlecei
  • 2-3 mere
  • 2-3 pere tari, necoapte
  • 500 g fasole păstăi
  • 500 g ceapă
  • 1 litru oțet de 9 grade
  • 2 litri apă
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură de frunze de țelină
  • boabe de muștar
  • 1 lingură boabe de piper
  • 1 linguriță boabe de ienibahar (opțional)
  • 3 linguri sare
  • 6 linguri zahăr sau 2 linguri miere de albine la 1 litru de lichid
  • câte 1 cățel mic de usturoi pentru fiecare borcan
  • ardei iute (opțional)
  • mărar uscat
  • hrean

Citește și: Saramură pentru murături. Ingredientul care le face să reziste mult timp

Mod de preparare

Primul pas este de tăia boabele de strugure, dovleceii, castraveții, țelina și morcovii în felii de dimensiuni potrivite pentru se putea servi cu furculița. Dovleceii și castraveții trebuie aleși cât mai fragezi și subțiri pentru un aspect cât mai frumos.

Fructele se curăță și se taie cubulețe, iar frunzele de țelină se taie în bucăți de 1-2 cm. Ceapa se poate lăsa întreagă în cazul în care este de tip arpagic, iar în bucăți de 3 cm dacă este cea clasică. Ardeii kapia se taie în fâșii, iar conopida se desparte în bucățele mici.

Între timp se pune oțetul pe foc alături de apă, sare, piper, ienibahar, dafin și zahăr. Acestea se lasă să dea în clocot. Din când în când se recomandă eliminarea spumei care se formează la suprafață.

În cazul unui oțet de 6 grade se folosește un singur litru de oțet și unul de apă, iar dacă se folosește oțet de 9 grade se va utiliza un litru de oțet și 2 litri de apă.

Potrivit idei-practice.ro, urmează opărirea legumelor și fructelor, pornind de la cele albe și delicate și continuând cu ardeii kapia sau grași roșii. După opărire, în fiecare borcan se adaugă boabe de muștar, căței de usturoi, felii de ardei iute (opțional), fâșii de hrean și mărar uscat.

Amestecul se adaugă acum în borcane și apoi se toarnă oțetul clocotit. Sub borcane este recomandat să se pună o tavă din inox pentru a se evita spargerea acestora.

Se închid borcanele ermetic și se așază în paturi, putând fi sterilizate timp de 5 minute în cazul în care se dorește o conservare mai îndelungată.

Murăturile sunt gata de consum după o săptămână, atunci când gustul autentinc începe să iasă la iveală.

Citește și: Gogoșari în oteț rețeta bunicii. Ce să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie

Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață... Rețeta de castraveți murați în saramură a lui chef Roxana Blenche. Ce truc folosește bucătarul pentru conservele de iarn...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x