Murăturile asortate în oțet reprezintă una dintre cele mai eficiente și iubite metode de conservare a legumelor pentru iarnă. Amestecul este extrem de apreciat în bucătăria românească, atât pentru gustul autentic pe care îl oferă mâncării, cât și pentru că se pregătește extrem de ușor pentru anotimpul rece.
Pentru a obține un gust exact ca la „mama acasă” și pentru a te asigura că nu dai greș cu rețeta, trebuie să ții cont de sfaturile gospodinelor și să respecți gramajele exacte sugerate de către acestea.
Citește și: Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață
Iată cum să pregătești murăturile asortate în oțet pentru iarnă!
Rețetă de murături asortate în oțet pentru iarnă
Pentru ca rețeta să iasă perfect cu un gust autentic și plin de savoare, este bine să respecți fiecare detaliu al rețetei.
Iată ce ingrediente sunt necesare pentru rețeta de murături asortate în oțet!
Ingrediente
- 1 kg morcov fraged și subțire
- 1 kg struguri albi
- 1 kg ardei kapia sau gogonele cărnoase și roșii
- 1 kg gogonele (murături)
- 1 kg conopidă
- 1 kg țelină rădăcină
- 1-2 gutui
- 500 g castraveți
- 500 g dovlecei
- 2-3 mere
- 2-3 pere tari, necoapte
- 500 g fasole păstăi
- 500 g ceapă
- 1 litru oțet de 9 grade
- 2 litri apă
- 2 foi de dafin
- 1 legătură de frunze de țelină
- boabe de muștar
- 1 lingură boabe de piper
- 1 linguriță boabe de ienibahar (opțional)
- 3 linguri sare
- 6 linguri zahăr sau 2 linguri miere de albine la 1 litru de lichid
- câte 1 cățel mic de usturoi pentru fiecare borcan
- ardei iute (opțional)
- mărar uscat
- hrean
Citește și: Saramură pentru murături. Ingredientul care le face să reziste mult timp
Mod de preparare
Primul pas este de tăia boabele de strugure, dovleceii, castraveții, țelina și morcovii în felii de dimensiuni potrivite pentru se putea servi cu furculița. Dovleceii și castraveții trebuie aleși cât mai fragezi și subțiri pentru un aspect cât mai frumos.
Fructele se curăță și se taie cubulețe, iar frunzele de țelină se taie în bucăți de 1-2 cm. Ceapa se poate lăsa întreagă în cazul în care este de tip arpagic, iar în bucăți de 3 cm dacă este cea clasică. Ardeii kapia se taie în fâșii, iar conopida se desparte în bucățele mici.
Între timp se pune oțetul pe foc alături de apă, sare, piper, ienibahar, dafin și zahăr. Acestea se lasă să dea în clocot. Din când în când se recomandă eliminarea spumei care se formează la suprafață.
În cazul unui oțet de 6 grade se folosește un singur litru de oțet și unul de apă, iar dacă se folosește oțet de 9 grade se va utiliza un litru de oțet și 2 litri de apă.
Potrivit idei-practice.ro, urmează opărirea legumelor și fructelor, pornind de la cele albe și delicate și continuând cu ardeii kapia sau grași roșii. După opărire, în fiecare borcan se adaugă boabe de muștar, căței de usturoi, felii de ardei iute (opțional), fâșii de hrean și mărar uscat.
Amestecul se adaugă acum în borcane și apoi se toarnă oțetul clocotit. Sub borcane este recomandat să se pună o tavă din inox pentru a se evita spargerea acestora.
Se închid borcanele ermetic și se așază în paturi, putând fi sterilizate timp de 5 minute în cazul în care se dorește o conservare mai îndelungată.
Murăturile sunt gata de consum după o săptămână, atunci când gustul autentinc începe să iasă la iveală.
Citește și: Gogoșari în oteț rețeta bunicii. Ce să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie
Rețetă de mămăligă tradițională. Cum faci mămăliga care poate fi tăiată cu ață... Rețeta de castraveți murați în saramură a lui chef Roxana Blenche. Ce truc folosește bucătarul pentru conservele de iarn...