Trucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
Păstrarea fructelor și a legumelor cât mai mult timp variază în funcție de mai mulți factori.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 29 Septembrie 2023, 14:24 | Actualizat: Vineri, 29 Septembrie 2023, 15:45Pe măsură ce frunzele încep să se închidă la culoare și temperaturile scad, sezonul toamnei aduce o varietate bogată de fructe și de legume.
Pe aceeași temăTrucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
Pentru că, în general, oamenii pot depozita greșit alimentele, acest lucru îi va determina să arunce la gunoi multă mâncare, mai ales în lunile mai reci, scrie Express.co.uk.
Luând în considerare această problemă și având în vedere că temperaturile de afară sunt mai scăzute, Vlatka Lake, expert în depozitarea alimentelor, a dezvăluit câteva sfaturi despre cum putem păstra corect mai multe tipuri de fructe și legume.
Fie că sunt crescuți acasă sau cumpărați din magazin, este important să stocăm corect cartofii, altfel riscăm să-i vedem încolțiți, devenind moi sau chiar mucegăindu-se.
Pe aceeași temăPotrivit Vlatkei Lake, cartofii se păstrează "cel mai mult" când sunt ținuți într-un loc răcoros, uscat și întunecat, deoarece expunerea la umiditate și lumină poate "duce la putrezire".
Acest lucru este valabil și pentru alte legume cu rădăcini, cum ar fi morcovii și napii.
Pentru a stoca corect spanacul și varza kale, spălați-le și înfășurați-le într-un prosop de hârtie pentru a absorbi orice exces de apă, deoarece acest lucru poate provoca "mucegai prematur".
"Dacă spanacul nu este într-un recipient ermetic, asigurați-vă că nu-l depozitați lângă fructe și legume care produc etilenă, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, deoarece expunerea la acest gaz va accelera procesul de deteriorare."
Atunci când stocați verzele de Bruxelles, le puteți păstra în sacul în care le-ați cumpărat sau le puteți pune într-un castron acoperit cu folie alimentară.
Trebuie să faceți câteva găuri pentru a permite ventilarea și să le așezați în sertarul frigiderului. "Varza de Bruxelles produce un procent mic de etilenă și este extrem de sensibilă la acest gaz.
Când este expusă, ea va începe să devină galbenă și să se deterioreze, așa că este cu atât mai important să o păstrați închisă în frigider."
La fel ca varza de Bruxelles, broccoli "emite și este extrem de sensibil la etilenă", așa că pentru a-l ajuta să "dureze mai mult", înfășurați-l strâns în folie de aluminiu și puneți-l în frigider. "Folia de aluminiu îl va ajuta să rămână proaspăt timp de până la o lună."
Ceapa și usturoiul ar trebui stocate într-un loc răcoros, uscat și bine ventilat, ferit de lumina directă, deoarece umiditatea, lumina și lipsa circulației aerului pot duce la "mucegăire și înmugurire".
"Dacă este păstrat corect, usturoiul poate dura până la jumătate de an, dar odată ce despicați cățeii, durata lor de viață scade drastic, de obicei rezistând două sau trei săptămâni."
Pentru a stoca un dovleac întreg, păstrați-l într-un loc răcoros, uscat și bine ventilat. Pentru a-i menține "proaspeți mai mult timp", așezați-i cu partea de jos în sus și puneți-i pe ceva, cum ar fi carton, pentru a evita contactul cu podeaua: "Stocați-i în acest fel și dovlecii pot rezista timp de trei până la patru luni."