Antena

10 lucruri inedite pe care nu le știai despre ciocolată

Despre ciocolată știm că este un aliment foarte îndrăgit atât de adulți cât și de copii, pentru că odată descoperit gustul ei, cu greu poți renunța la ideea de a te răsfăța din când în când cu ea.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Iulie 2020, 17:11 | Actualizat: Marti, 07 Iulie 2020, 17:43
ciocolata

Prima dată, ciocolata a fost consumată sub formă de băutură. Boabele de cacao sunt originare din Mexic, iar cacaua a fost preparată sub formă de băutură atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă, deși rezultatul nu era deloc asemănător cu ciocolata caldă pe care o cunoaștem în zilele noastre. Era o băutură cu gust amărui, care se consuma cu ocazia anumitor ceremonii, ca de exemplu cele de căsătorie. Aztecii au apreciat atât de mult boabele de cacao, încât erau adesea folosite ca monedă de schimb.

Ciocolata solidă a fost inventată în Marea Britanie prin combinarea untului de cacao cu zahăr și lichior de ciocolată. Astfel ciocolata dulce putea fi consumată și în formă solidă. Tot în Marea Britanie a fost produsă și prima tabletă de ciocolată, de către compania Cadbury, în 1842.

Ciocolata cu lapte a fost creată în Elveția de către Daniel Peter, prin 1875, cam după opt ani petrecuți pentru a-și perfecționa rețeta. Laptele condensat a devenit ingredientul cheie.

În zilele noastre găsim mai multe tipuri de ciocolată dintre care, cele mai frecvente sunt: ciocolata neagră, ciocolata cu lapte și ciocolatata alba.

Pe aceeași temă

Cu toate că nu este chiar ideală la gust, ciocolata neagră este, de departe favorita, pentru că poate fi consumată fără a ne teme de kilograme în plus.

Dacă este consumată în cantități moderate și dacă suntem atenți la conținutul acesteia, ciocolata poate avea multiple beneficii asupra sănătății organismului:

  1. Este un aliment bogat în nutrienți, precum mineralele atat de necesare sănătății organismului. Pe un conținut ridicat de fibre (10%), ciocolata contine cantitati insemnate de fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, seleniu si potasiu.
  2. Este bogata in antioxidanti. Ciocolata contine 2 categorii de antioxidanti: flavonoizii si polifenolii, concentratia acestora fiind foarte ridicata in cacao.
  3. Ciocolata are efect energizant. Acizii grași, cum ar fi acidul stearic și acidul palmitic (atât saturați), cât și acidul oleic (nesaturat) ajută la creșterea nivelului de energie, fără riscul de a acumula colesterol, în ceea ce privește cacaoa pură. Atunci când cacaoa este utilizată pentru ciocolată, cantitatea de colesterol pe care o conține depinde de tipul de lapte și alte produse lactate utilizate ca ingrediente.
  4. Consumul de ciocolată îmbunătățește imunitatea organismului. Cele două tipuri de flavonoide prezente în ciocolată sunt în principal catechinele și epicatechinele. Ciocolata amăruie are un nivel ridicat de catechine, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului uman și astfel contribuie la prevenirea apariției numeroaselor afecțiuni cronice.
  5. Consumul de ciocolată îmbunătățește funcțiile aparatulului cardiovascular. Fflavonoidele conținute în cantități mari în ciocolată acționează benefic în menținerea elasticității vaselor sanguine. Polifenolii din ciocolată au un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, prin scaderea nivelului de colesterol “rău” (LDL) și cresterea nivelului de colesterol “bun” (HDL). În plus, la persoanele hipertensive, consumul de ciocolată ajută la scăderea si reglarea tensiunii arteriale.
  6. Consumul regulat de ciocolată, îmbunătățește funcția cerebrală. Consumul de ciocolaă are un efect pozitiv asupra creierului și a bunei sale funcționalități, prin cresterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ, prin îmbunatatirea functiei cognitive (in special la persoanele mai in varsta), prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei și împiedicarea procesului de degradare și de pierdere a acesteia si prin imbunatatirea performantei scolare la copii.
  7. Consumul regulat de ciocolată îmbunătățește performanțele fizice, datorită catehinei conținută de boabele de cacao.
  8. Ajută la pierderea kilogramelor în plus. Unul dintre efectele consumului de ciocolată neagră, cu 2 ore înainte de masă, este reducerea apetitului, constantandu-se o diminuare a totalului caloric consumat. Consumul de ciocolată inhibă poftele alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul frecvent al diverselor gustări dulci sau sarate, între mese. Înlocuirea acestora cu ciocolată neagră inhibă aceste pofte, dând organismului un plus nutrițional de care are nevoie.
  9. Te face mai fericit. Consumul de ciocolată are un efect pozitiv în situațiile de stres, de oboseală și suprasolicitare psihică, ducând la o stare de calm și la un nivel îmbunătățit de concentrare. Mai mult decat atat, consumul de ciocolata stimuleaza producerea endorfinelor (“hormonul al fericirii”), avand ca efect nu doar o stare de buna dispozitie, ci contribuind chiar si la prevenirea depresiei si a altor afectiuni psihice.
  10. Are efect de anti-îmbătrânire. Prin consumul de ciocolată se conduce la intensificarea biogenezei mitocondiilor de la nivel celular și chiar la producerea unor noi mitocondrii, responsabilă de acest efect fiind catehina continută de boabele de cacao. Rezultatul concret al acestor mecanisme petrecute la nivel celular este protejarea celulei și încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.
Pe aceeași temă

Acestea sunt doar 10 dintre multiplele beneficii ale consumului de ciocolată, însă, consumată în mod constant și ponderat, ciocolata poate fi un adevărat medicament pentru diferite afecțiuni.

Sursa

Whatsapp LinkedIn
ciocolata despre ciocolata tipuri de ciocolata ziua mondiala a ciocolatei
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Citește și
Cât costă același iepuraș de ciocolată în România, comparativ cu Marea Britanie. Diferența de preț...
Românii vor să afle cum găsești iepurașii de ciocolată care au bani înăuntru. Care este adevărul,...
O femeie păstrează de 63 de ani un ou de Paște de ciocolată, deși întreținerea lui o costă câteva...
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ciocolată în fiecare zi. Concluziile la care au ajuns...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci roșii în fiecare zi: beneficii și contraindicații Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina. Ce se va întâmpla din... Ziare.com
Ce s-a ales de femeia care a fost timp de 8 ani amanta fratelui soţului său. Cum arată la 41 de ani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie HelloTaste.ro
Când se poate spăla după Paște. Zilele din Săptămâna Luminată când sunt interzise treburile casnice Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
GRAFIC: Cât timp îi ia unui hacker să-ți spargă parola în 2024. Dacă o ai simplă, nu ai nicio șansă să te... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Ce ar trebui să faci, conform datei de naștere, pentru mai mulți bani în a doua jumătate a lui 2024. Detaliul... Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din Alba. Ce este "Statu' la vase" Observator
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Conținutul acestora poate preveni simptomele MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer care a parcat neregulamentar:... Gandul
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață... ZUTV
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc UseIT
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezonul 9, 7 mai 2024. Un cuplu a câștigat o ieșire la munte, după un task spontan
Mireasa sezonul 9, 7 mai 2024. Cum răspunde Laura zvonurilor că nu a trecut peste relația cu Cristian
Viorel Lis, clipe de coșmar: „Mai avea 3 dinți săracul, au început să se miște de nu a putut să mănânce nici un ou fiert de Paște”
Amenzi usturătoare pentru cei care opresc pe drum să facă poze în lanul de rapiță. Ce spune Codul Rutier
Arsenium, fostul membru al trupei O-zone, va deveni tată pentru prima oară. Cum a făcut anunțul și cum arată iubita lui
Gabriela Prisăcariu, fotografiile în costum de baie, în ipostaze sexy, care au atras atenția tuturor. Ce detaliu au observat fanii
A fost la un pas să își rateze vacanța, după ce și-a văzut pisica făcând acest lucru. Ce au surprins camerele de supraveghere
Localitatea din România unde cireșele sunt de trei ori mai ieftine. Este foarte aproape de București, iar românii dau deja năvală
Alertă ANM! Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii și grindină în jumătate de țară. Ce județe sunt vizate
Maria Cârneci a dezvăluit cât de bogată este, de fapt: „Am cât să mă simt bine”. Ce a recunoscut în detaliu
Mai multe