Care sunt semnele care prevestesc un infarct și ce este indicat să faci. Ele pot apărea cu câteva ore, zile sau săptămâni înainte
Iată de ce este important să ții cont de o simplă durere în piept.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 17 Octombrie 2022, 17:17 | Actualizat: Luni, 17 Octombrie 2022, 17:22Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge, care trebuie să ajungă la inimă, este unul redus sau blocat.
Pe aceeași temăCare sunt semnele care prevestesc un infarct și ce e de făcut
Lipsa fluxului de sânge poate deteriora sau chiar distruge o parte a mușchiului inimii. Există mai multe cauze care îngreunează sau blochează fluxul sangvin către inimă și anume, colesterolul rău (LDL), consumul de grăsimi saturate și trans.
Acumulările de grăsime pot forma plăci în arterele inimii (coronare). Alți factori de risc sunt stilul de viață precar (fumat, alimentație nesănătoasă), nivel mare de trigliceride, hipertensiunea, diabetul, obezitatea, vârsta înaintată, istoricul familial. Un atac de cord se mai numește și infarct miocardic.
Simptomele unui atac de cord variază de la persoană la persoană. În timp ce unele persoane au simptome ușoare, altele pot să nu aibă deloc ori pot să fie severe, notează Mayo Clinic. Semnele prevestitoare pot apărea cu ore, zile sau chiar săptămâni înainte.
Simptomele comune ale atacului de cord se referă la:
- Durere în piept care se poate simți ca presiune, senzație de apăsare sau ca o strânsoare
- Durere sau disconfort care se extinde la umăr, braț, spate, gât, maxilar, dinți sau, uneori, abdomenul superior
- Transpirație rece
- Oboseală
- Arsuri la stomac sau indigestie
- Amețeli
- Greaţă
- Dificultăți de respirație
Femeile pot avea simptome atipice, cum ar fi durere scurtă sau ascuțită resimțită în zona gâtului, brațelor sau spatelui. Uneori, primul semn al unui infarct este stopul cardiac apărut brusc.
Durerea toracică (angina pectorală) care continuă să apară și nu dispare pe măsură ce te odihnești poate fi un semn care prevestește un atac de cord. Durerea este cauzată de o scădere temporară a fluxului de sânge către inimă.
Pe aceeași temăCe trebuie să faci în cazul în care suferi de un atac de cord
Tratamentul sau ajutorul trebuie să fie imediat. Cu cât trece timpul, cu atât se complică situația.
- Sună la 112. Dacă nu poți avea acces la serviciile medicale de urgență, cere ajutorul cuiva care te poate duce la cel mai apropiat spital.
- Ia nitroglicerină, în cazul în care ți-a fost prescris de medicul tău.
- Ia aspirină, dacă ți-a fost recomandat. Aspirina luată în timpul unui atac de cord poate reduce afectarea inimii prin prevenirea coagulării sângelui.
Ce trebuie să faci dacă cineva suferă un atac de cord
Dacă persoana din jurul tău este inconștientă și crezi că suferă un atac de cord, sună mai întâi la 112, apoi verifică dacă acea persoană respiră și are puls. Dacă nu respiră sau nu găsești pulsul, poți începe să oferi primul ajutor.
Iată cum faci masaj cardiac, conform instrucțiunilor Fii pregătit.ro:
„Asigură-te că victima este așezată pe un obiect/loc dur. Expune toracele (pieptul) victimei. Împarte sternul (osul pieptului) victimei în două jumătăți egale. Așează podul palmei în jumătatea inferioară a sternului. Așează cealaltă mână pe stern.
Coatele salvatorului trebuie să fie întinse, iar linia umerilor salvatorului să fie paralelă cu linia sternului victimei (în lateralul victimei). Apăsați aproximativ 5-6 cm pe sternul victimei și numărați astfel: „și 1, și 2, și 3″…. până la 30”, scrie pe site.
Pentru ventilație, trebuie să deschizi gura victimei, să-i strângi nările cu două degete, să pui gura ta etanș pe gura victimei și să insufli ușor, observând dacă se ridică pieptul. Ridică-te, trage aer și repetă procesul, până când victima dă semne că și-a revenit.