Antena

Cât de dăunător este să folosești banala tigaie din teflon. Detaliile pe care producătorii le-au ascuns, știind care sunt efectele

Teflonul este un PFAS utilizat în mod obișnuit, iar zgârieturile pe o tigaie de teflon pot elibera aceste substanțe chimice, dăunătoare sănătății tale.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 Iunie 2023, 17:40 | Actualizat: Luni, 05 Iunie 2023, 17:42
Galerie de imagini
Cât de dăunător este să folosești banala tigaie din teflon. Detaliile pe care producătorii le-au ascuns, știind care sunt efectele
Profimedia

De-a lungul timpului, cei din industria chimică, la fel ca cei din industria tutunului sau a uleiului, erau conştienţi de pericolele produsului pe care îl făceau, dar au ascuns aceste detalii pentru ca vânzările să nu fie afectate.

Pe aceeași temă

Cât de dăunător este să folosești banala tigaie din teflon, mai ales când este deteriorată

Documentele secrete ale industriei arată că DuPont și 3M, cei mai mari producători de PFAS, așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna”, au fost analizate, dezvăluind că firmele știau despre efectele adverse cu cel puțin 21 de ani înainte ca acestea să devină cunoscute public, notează Iflscience.com.

„DuPont a avut dovezi de toxicitatea PFAS din studii interne pe animale și profesionale pe care nu le-au publicat în literatura științifică și nu a raportat concluziile la EPA, așa cum este cerut de TSCA. Toate aceste documente au fost marcate ca și „confidențiale” și, în unele cazuri, directorii din industrie „au vrut ca acest memoriu să fie distrus”, au scris autorii într-o nouă lucrare.

PFAS – Substanțe alchilate perfluorinate – au o gamă uriașă de utilizări, de la tigăi antiaderente la material impermeabil și rezistent la pete, spumă de stingere a incendiilor și chiar motoare cu reacție. Sunt extrem de rezistente și nu se degradează, de aceea câștigă porecla de „substanțe chimice pentru totdeauna”. Deoarece nu se degradează, se pot acumula în mediul înconjurător și în corpul nostru, cu consecințe nefaste.

Industriile au întârziat conștientizarea publicului cu privire la sănătatea și consecințele ecologice ale PFAS și au respins reglementările privind aceste substanțe. Documentele din acest studiu au fost primele din industrie care au fost analizate folosind metode concepute pentru a expune tacticile industriei tutunului.

Documentele analizate sunt din perioada 1961 – 2006 și au fost descoperite într-un proces intentat de avocatul Robert Bilott. El a fost prima persoană care a dat în judecată cu succes DuPont pentru contaminare cu PFAS. Le-a dăruit producătorilor documentarului The Devil We Know, care apoi le-a donat Bibliotecii de documente ale industriei chimice a Universității din California San Francisco, unde au fost analizate.

„Aceste documente dezvăluie dovezi clare că industria chimică știa despre pericolele PFAS și nu a lăsat publicul, autoritățile de reglementare și chiar propriii angajați să cunoască riscurile”, autor principal, profesorul Tracey J. Woodruff, director al Programului UCSF pentru reproducere, Sănătate și Mediu (PRHE), fost om de știință principal și consilier de politici la Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), a declarat într-un comunicat.

Pe aceeași temă

Cât de mult dăunează să folosești tigaia din teflon

În 1961, șeful de toxicologie al Teflonului a descoperit că materialul de teflon ar putea crește dimensiunea ficatului șobolanilor chiar și în doze mici și că „contactul cu pielea ar trebui evitat cu strictețe”.

Recomandari A1

O notă internă din 1970 de la Laboratorul Haskell, finanțat de DuPont, a constatat că C8 (unul dintre miile de PFAS) este „foarte toxic atunci când este inhalat și moderat toxic atunci când este ingerat”. De asemenea, au descoperit că un PFAS numit acid perfluorooctanoic (PFOA) ar ucide un câine la două zile după ingestie, potrivit Iflscience.com.

Mai mult, s-a descoperit că doi angajați au născut copii cu malformații congenitale, fiind vorba despre două dintre cele opt femei gravide care lucraseră în producția C8. După o analiză internă, directorii susținut că nu au găsit nicio dovadă de efecte congenitale cauzate de C8.

În 1980, ei le-au spus, de asemenea, angajaților lor că C8 are o toxicitate la fel de scăzută ca sarea de masă, în ciuda dovezilor vechi de un deceniu care arătau contrariul. Un comunicat de presă din 1991 de la DuPont a susținut că „C8 nu are efecte toxice sau dăunătoare asupra sănătății cunoscute la oameni la nivelurile de concentrație detectate”.

Compania a încercat, de asemenea, să facă presiuni asupra US EPA să-și susțină afirmațiile printr-un e-mail în care se spunea: „Avem nevoie de EPA să spună rapid (mâine la prima oră) următoarele: că produsele de consum vândute sub marca de teflon sunt sigure și, până în prezent, nu există efecte asupra sănătății umane cunoscute ca fiind cauzate de PFOA.”

EPA a amendat DuPont în 2004 pentru că nu a dezvăluit pericolele PFOA. Acordul de 16,45 milioane de dolari a fost cea mai mare sancțiune civilă obținută în temeiul statutului de mediu al SUA la acea vreme. Veniturile DuPont din C8 și PFOA în 2005 au fost de 1 miliard de dolari.

Cercetătorii au găsit mai multe modalități de a elimina pentru totdeauna substanțele chimice din mediu, unele chiar cu abordări cu costuri reduse care ar putea fi aplicate, potrivit studiului publicat în Annals of Global Health.

Whatsapp LinkedIn
tigaie teflon
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei "Vă spun sincer, ne-a dat salariu mai mare ca în Italia". Mărturia unui muncitor care s-a întors în țară să lucreze pentru Umbrărescu
Videoclipul zilei
Citește și
Ingredientul banal pe care să îl adaugi în clătite pentru a nu se mai lipi de tigaie. Trucul pentru o...
Ingredientul banal pe care să îl pui în tigaie pentru ca ouăle prăjite să nu se mai lipească. Nu...
(P) Tigaie grill cu capac în diverse modele și produse pentru uz casnic disponibile pe Kitchenshop.ro
Cum cureți rapid tigaia sau oala de negreală dacă ai ars mâncarea. Scapi ușor de murdărie cu...
Video recomandate
Video
Citește și
3 semne zodiacale atrag banii mai târziu în viață. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Ana Brenda Contreras și-a deschis sufletul și a vorbit despre un moment dureros din viața ei. Ce a relatat actrița Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
SONDAJ. Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială Libertatea.ro
Ultimii arhitecți ai cuvintelor. Povestea pensionarilor care încă mai creează rebus pentru publicațiile din... Ziare.com
Primul anunţ al UEFA după ce meciul România – Kosovo a fost abandonat! AntenaSport
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au... Elle
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Universe 2024. Imagini cu aparițiile sale la... Antena3.ro
Metal extraterestru neobișnuit găsit într-un tezaur vechi de 3.000 de ani. De unde ar fi provenit useit
Horoscopul zilei de 18 noiembrie 2024. Racii sunt puși în fața unei alegeri importante. Află ce se întâmplă cu... Catine
Șapte lucruri surprinzătoare pe care să nu le iei cu tine dacă mergi în aceste țări Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a văzut... Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc covrigi" Observator
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună! Gandul
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea... CanCan
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar DeParinti
Ciara ia în considerare să-și mărească și mai mult familia, dar „are nevoie de puțin timp”. Vedeta este... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste