Ce alimentele putem consuma pentru a ne spori starea de bine
Există alimente, sau chiar diete care ne fac să ne simțim bine pe termen lung, prin consumul acestora, favorizând eliberarea neurotransmițătorilor stării de bine.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 22 Mai 2020, 11:15 | Actualizat: Vineri, 22 Mai 2020, 11:51- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mădălina Vasile, reporter al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, alături de nutriționistul Ruxandra Pleșa, ne spune care sunt alimentele care ne cresc starea de bine.
Anumite alimente ne ajută să eliberăm neurotransmițătorilor stării de bine cum ar fi dopamina, serotonina, etc.
Avem nevoie de un nivel constant de glucoză la nivelul creierului, pentru a nu avea suișuri și coborâșuri fie la bucurie excesivă, fie apoi la depresie, deci trebuie să avem grijă la consumul de zahăr și să să consumăm alimente cu eliberare lentă de glucide pentru a menține acest nivel constant.
Avem nevoie pentru a ne crea starea de bine și de vitamine, în special de vitaminele din grupa B și de antioxidanți.
Pe aceeași temăAlimentele care au aceste proprietăți sunt:
- bananele care sunt bogate în vitamina B6 și care produc serotonină;
- carnea de curcan
- murăturile care conțin probiotice
- peștele gras, deosebit de important pentru acizii grași omega 3
- ciocolata neagră cu 75-80% cacao, cu foarte puțin zahăr. Chiar dacă consumul de dulciuri ne face să ne simțim bine pe moment, pe termen lung se asociază foarte frecvent cu anxietatea și depresia
- alimente bogate în magneziu cum sunt frunzele verzi
Ce putem mânca în funcție de mesele zilnice:
- dimineața putem servi un bol cu ovăz bogat în fibtre și fier, adăugăm banane, fructe de pădure sai căpșuni și îl asociem cu un iaurt slab și am rezolvat un mic dejun sănătos
- la prânz putem alege un pește gras: somon, macrou, sardine, alături de care adăugăm o salată de spanac și o porție de glucide lente, cum sunt pastele integrale, orezul roșu, cu puțin ulei de măsline
- urmează o gustare cu semințe, sau nuci, neprăjite și nesărate, consumate crude și fără a depăși cantitatea de 30-40 de grame
- la cină putem opta pentru o friptură de curcan la cuptor, alături de o salată, pentru că peste noapte avem nevoie de triptofan pentru a ne menține starea de bine, chiar și a doua zi. Alături de curcan putem să adăugăm puțină quinoa, o pseudocereală bogată în proteine și cu un indice glicemic scăzut, dar și multe legume de sezon, altele de fiecare dată.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la nutriționistul Ruxandra Pleșa, accesați materialul video de mai jos din cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani!