Aceste cereale pot fi consumate sub forma de fulgi, in combinatie cu iaurt, lapte, suc de fructe, seminte si fructe proaspete, dar si sub forma procesata - ca biscuiti sau batoane de ovaz.
Contin nutrienti esentiali pentru sanatate:
- Proteine
- Acizi grasi nesaturati
- Amidon
- Fibre alimentare solubile (in special beta-glucan) si insolubile
- Vitamina E
- Zinc
- Fier
- Seleniu
- Mangan
- Cupru
- Amino-acizi
Citește și: Ingrediente pe care nu e indicat să le pui în ovăz, potrivit experților
De ce trebuie sa consumam fulgi de ovaz?
- Mai multe studii realizate in decursul timpului au demonstrat ca aceste cereale ofera organismului nostru mai multe beneficii, atunci cand sunt incluse intr-o dieta echilibrata. Astfel, fulgii de ovaz au urmatoarele proprietati:
- Scad riscul de boli cardiovasculare, datorita continutului ridicat de beta-glucan (care este o fibra hidrosolubila)
- Scad nivelul de colesterol din sange
- Au proprietati anticancerigene
- Pot fi consumate si de catre persoanele care sufera de boala celiaca, deoarece nu contin gluten
- Contin compusi fenolici si fitoestrogeni, substante cu efect antioxidant, care reduc efectele inflamatiei cronice prezenta in bolile cardiovasculare si diabet
- Stimuleaza digestia si previn astfel constipatia
Citește și: Terci de ovăz: rețeta de bază
Putem slabi daca mancam fulgi de ovaz?
Da, putem! Datorita continutului ridicat de fibre, aceste cereale reduc senzatia de foame, controleaza apetitul si astfel ne ajuta sa mentinem o greutate sanatoasa. In plus, fibrele stimuleaza digestia, ajutand astfel un metabolism “mai lenes” si totodata ne dau o senzatie de satietate. Desigur, secretul este sa nu consumam o cantitate foarte mare de fulgi de ovaz, ci doar atat cat este recomandat. Ca de fiecare data, moderatia este esentiala. Un truc aici poate fi sa alegi si produsele care iti plac sau pe care le poti diversifica. De exemplu, un mic dejun de la Nestle fulgi de ovaz cu mar si scortisoara e un pariu sigur pentru gustul minunat si alternativa in dieta ta.
Care este cantitatea zilnica recomandata?
Nutritionistii recomanda un consum zilnic de aproximativ o cana de fulgi, care inseamna 4-5 grame de fibre. Aceasta cantitate contine numai 165 de calorii. Desigur, la acest numar de calorii se vor adauga si cele din fructe, iaurt sau lapte, in cazul in care vom consuma fulgii in aceasta combinatie. Iata de ce nu trebuie sa mancam o cantitate prea mare de fulgi de ovaz, mai ales daca vrem sa slabim.
Sub ce forma putem consuma ovazul?
In functie de preferinte, putem consuma ovazul sub mai multe forme, dar nu toate sunt la fel de bune pentru sanatate. Astfel, ovazul se regaseste sub forma de:
- Fulgi
- Tarate
- Faina
- Terci
- Produse de patiserie (paine, batoane de ovaz, biscuiti de ovaz)
- Fulgi inclusi in amestecuri de cereale
Studiile au aratat insa ca beta-glucanul din ovaz are un efect mult mai intens atunci cand cerealele sunt consumate intr-un amestec lichid (cu suc sau lapte) decat in produse solide, cum sunt biscuitii sau painea. Prin urmare, daca vrem sa consumam ovaz pentru a beneficia din plin de proprietatile sale, ar fi bine sa tinem cont si de acest aspect. Asta nu inseamna, desigur, ca nu este recomandat sa consumam ovazul si sub alte forme, care poate ne plac mai mult.
Cum preparam o gustare sanatoasa cu fulgi de ovaz?
Pe poti inspira din numeroase retete pentru gustari sau mic dejun, dar cea mai simpla varianta este sa adaugi acesti fulgi in lapte, suc sau iaurt. Pentru un gust mai bun poti pune si o lingurita de miere sau fructe proaspete, seminte, musli, stafide sau nuci.
Exista contraindicatii?
Fulgii de ovaz pot fi consumati fara probleme daca sunt 100% naturali. Persoanele alergice la gluten trebuie sa verifice cu atentie eticheta produsului, pentru ca exista riscul ca fulgii sa fie contaminati in fabrica, daca sunt folosite aceleasi instrumente utilizate la prelucrarea graului. Exista insa si ovaz certificat ca fiind 100% pur, necontaminat.
De asemenea, taratele de ovaz pot provoca uneori balonare si gaze intestinale. De aceea, ar fi bine sa introducem treptat in alimentatia noastra aceste cereale, ca sa ne asiguram ca ele sunt bine tolerate de organism.