Antena

Ce boli ascunde transpirația excesivă. Cauze și tratament pentru hiperhidroză

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții. Transpirația excesivă însă, poate fi semnul unor afecțiuni, atât la adulți cât și la copii. Cauzele și simptomele hiperhidrozei

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 21 Mai 2019, 14:54 | Actualizat: Marti, 21 Mai 2019, 16:04
Transpiratia excesiva

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții. Transpirația excesivă însă, poate fi semnul unor afecțiuni, atât la adulți cât și la copii. Cauzele și simptomele hiperhidrozei

Este normal să transpirăm mai mult decât de obicei atunci când este sezonul cald, când temperatura ambientală este crescută sau când susţinem un efort fizic de orice fel. Transpirația excesivă poate fi însă catalogată drept hiperhidroză atunci când apare și în situații normale de temepratură sau fără a depune efort.

Persoanele afectate de transpirația excesivă se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de muncă.

Aceste persoane sunt extrem de conștiente de problema pe care o au și încearcă să o ascundă sau să o controleze, se stresează foarte tare, stresul declanșează un răspuns neuro vegetativ și atunci aceste mecanisme stimulează mai mult glandele sebacee, iar transpirația va fi mai abundentă. E că un cerc vicios, ceea ce va conduce într-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scădere a respectului de sine și chiar de izolare socială.

De ce apare transpirația excesivă sau hiperhidroza

Hiperhidoza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, ce are drept consecință o creștere a cantității de sudoare, peste normal.

Atunci când suntem mai stresați, când este foarte cald afară, când facem efort fizic intens este normal să ne apară pe față brobonele de sudoare, să ni se umezească palmele sau tălpile sau axilele. Există însă pacienți care indiferent de starea afectivă, fie că este iarnă, fie că este vară au în permanență axilele sau palmele sau tălpile picioarelor ude. Aici este vorba despre o transpirație excesivă, respectiv hiperhidroză.

Transpirația excesivă poate fi de mai multe tipuri:

Remedii naturale pentru transpirația excesivă

Ca în multe alte afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important. Dacă transpiri mai mult decât în mod normal, e bine să ştii că trebuie să eviţi carbohidraţii complecşi, optând în schimb pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, laptele consumat trebuie să aibă cât mai puţine grăsimi iar cantitatea de sare şi de condimente trebuie limitată drastic.

De asemenea, este important să consumi alimente bogate în calciu, să le eviţi pe cele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei şi să bei cât mai multe lichide, de preferat apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului.

Recomandari A1

Substanţe precum cafeina, Guarana şi anumiţi compuşi din ceaiuri, dar şi administrarea de medicamente antidepresive, de tiroidă sau cele pentru tratamentul răcelilor pot stimula producerea transpiraţiei.

Iată cele mai cunoscute remedii pentru transpirație:

Bicarbonatul de sodiu aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce ai ieşit de la duş are efect răcoritor şi, chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.

Magneziul- adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, dar acest lucru trebuie făcut cu concultarea medicului.

Pentru a evita transpirația abundentă sunt recomandate: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia.

Transpirația excesivă la copii - De ce transpiră copiii în somn

Câteodată, copilul poate transpiră excesiv din cauza hiperhidrozei – caz în care transpiația apare la picioare, mâini, subsuori, fața sau cap. Alte cauze posibile pentru transpirația excesivă a copilului noaptea sunt:

În cazul în care suspectăm că transpirația excesivă la copii poate fi cauzată de o problemă de sănătate trebuie consultat fără amânare medicul pediatru.

Whatsapp LinkedIn
transpirație transpirația excesivă remedii transpiratie excesiva transpiratia excesiva la copii
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Video recomandate
Video
Citește și
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora 11 și conduc mașini scumpe:... Ziare.com
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă HelloTaste.ro
Ouă de Paște vopsite natural. Trucuri simple pentru a obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși Antena3.ro
Telefonul ar asculta tot ce vorbești. Soluția simplă la care poți apela pentru a împiedica acest lucru useit
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Zile libere plătite sau concediu sabatic? Cum să te descurci cu banii în concediul sabatic, dacă vrei să... Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Pască fără aluat, rețeta lui Teo Trandafir de care te vei îndrăgosti. E foarte simplu de preparat Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac... Observator
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele MediCOOL
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest serviciu de excepție. Se întâmplă în luna mai 2024! Gandul
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
BIGHIT Music a anunțat noi măsuri legale pentru a proteja drepturile membrilor din BTS. Compania de management a... ZUTV
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Bogdan Năstase a fost eliminat. Ce reacție neașteptată a avut Orlando Zaharia, la final
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Un concurent a reușit să îi impresioneze pe jurați la degustare, în al cincilea battle
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Cine a câștigat al cincilea battle. Banda a adus un verdict neașteptat. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Lăcrămioara Pintilie s-a enervat după o ceartă cu Andrea Recaldin și i-au dat lacrimile
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Richard Abou Zaki s-a înfuriat atunci când a văzut ce face Andrea. Ce a făcut Varză
Chefi la cuțite, 30 aprilie 2024. Irina Fodor a anunțat tema de gătit, dar și ce avantaj pune la bătaie în al cincilea battle
Mireasa, sezon 9. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Ionela și Albert, după ce fata a decis să plece: „În ochii mei s-a reabilitat”
Noutățile lunii Mai în AntenaPLAY!
Prognoza meteo 1 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Când se trece pe sub masă în 2024. Semnificația acestui obicei de Paște
Mai multe