Cele mai recomandate ceaiuri în sezonul rece, pentru creșterea imunității organismului
Ceaiurile au reprezentat din vremuri vechi principalele remedii naturiste pentru a ameliora simptomele răcelii, sau simptomele diferitelor afecțiuni, iar în articolul de față puteți citi despre cele mai recomandate ceaiuri în sezonul rece pentru creșterea imunității organismului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Ianuarie 2021, 14:09 | Actualizat: Luni, 04 Ianuarie 2021, 16:52Imunitatea organismului se construiește încă din fragedă pruncie cu o alimentație sănătoasă, bazată, în principiu pe legume și fructe, dar și plantele medicinale au un rol important, datorătă proprietăților de calmare și ameliorare a anumitor afecțiuni, fiind folosite la diferite tincturi, ceaiuri, chiar și la medicamente. Foarte important de știut care ar fi cele mai recomandate ceaiuri în sezonul rece, pentru creșterea imunității organismului.
Se știe că cele mai la îndemână soluții pentru a ameliora anumite stări de disconfort cu care ne confruntăm de-a lungul timpului sunt ceaiurile de plante.
Iată care sunt cele mai la îndemână ceaiuri pentru ameliorarea răcelii, dar și a creșterii imunității:
1. Ceaiul de măceșe este cel mai popular remediu naturist pentru a combate răceala deoarece măceşele au un conținut bogat în vitamina C, chiar de 50 de ori mai multă decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele.
Măceșele mai conțin și vitamina A, vitamine din complexul B și vitamina K, iar ceaiul de măceșe, pe lângă proprietatea de a întări imunitatea, are și rol revigorant și de alungare a oboselii, îmbunătățește digestia și are proprietăți antiinflamatoare, care ajută la combaterea alergiilor.
Pe aceeași temăCeaiul de măceșe se poate prepara și din măceșe proaspete, bine zdrobite, dar în sezonul rece se prepară din măceșe uscate. Pentru 250 ml de apă fierbinte se folosesc 2 lingurițe de măceșe uscate și zdrobite.
2. Ceaiul de tei reprezintă al doilea remediu naturist dintre cele mai populare.
Florile de tei au proprietăți calmante, ceaiul de tei constituind un antidepresiv și un euforizant natural. Consumat în cazul răcelii și gripei, ajută la scăderea febrei, favorizând transpirația. Totodată ajută și la detoxifierea organismului, prin transpirație eliminând toxinele cumulate. Tot ceaiul de tei are și un puternic rol sedativ și tratează migrenele puternice.
3. Ceaiul din flori de soc are un puternic rol detoxifiant, ajutând în a debloca retenția de apă din organism, fiind recomandat și ca supliment natural în curele de slăbire. Are o aromă intensă care reduce inflamația căilor respiratorii. Florile de soc au proprietăți diuretice, antiinflamatoare, antiseptice și antivirale
4. Ceaiul de ghimbir are proprietăți energizante și de întărire a imunității organismului. Este benefic în curățarea plămânilor, având o acțiune expectorantă, ajutând la eliminarea secrețiilor care blochează respirația. Este foarte eficient împotriva bronșitei, dar și a astmului, decongestionând căile nazale superioare, și redând umezeala mucoasei gâtului.
5. Ceaiul din foi de ceapă este considerat un adevărat leac natural pentru tuse și pentru durerile de gât. Se poate prepara doar din foi de ceapă uscate și bine spălate, sau dintr-o ceapă întreagă cu foi cu tot.
6. Ceaiul de urzică este recunoscut ca puternic detoxifiant, cu rol de a reduce retenția de apă. Consumat regulat, poate combate anemia și oboseala, revitaminizează organismul și îmbunătățește sistemul imunitar. Proprietățile sale antiinflamatoare îl fac benefic și pentru uz extern. Compresele cu ceai de urzici pot fi aplicate pe zonele cu eczeme, acnee rozacee sau iritații, iar acestea se vor diminua.
7. Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste în combaterea răcelii și gripei, deoarece are acțiune calmantă, dezinfectantă, antiiflamatorie și antialergică. Ceaiul de mușețel ameliorează durerile de cap și de gât, reduce efectele rinitei alergice, este un somnifer natural și reduce starea de iritabilitate.
8. Ceaiul de salvie conține acei antioxidanți numiți polifenoli, favonoizi, picrosalvina, dar și uleiuri volatile precum tuya. Salvia este folosită și la fabricarea numeroaselor medicamente, tocmai datorită efectelor sale benefice asupra sănătății. În răceli, ceaiul de salvie poate calma tusea seacă, reduce inflamația la nivelul căilor respiratorii și ușurează plămânii de secrețiile de mucus. Iar efectul sau antiseptic ajută la dezinfectarea bronhiilor și a căilor respiratorii superioare.
Cum se consumă ceaiurile pentru a fi benefice în creșterea imunității organismului?
Ceaiurile se vor consuma proaspete, imediat ce plantele sunt infuzate, altfel, nu numai că își pierd proprietățile, dar devin și toxice.
Nu trebuie consumate foarte fierbinți, dar nici reci, în perioada iernii. Vara se pot bea reci, chiar cu gheață ca tonice și hidratante.
Pentru rezultate optime, se vor alege ceaiurile din plate vărsate nu cele la pliculețe, pentru că acestea pot conține și cofeină, și conservanți, sau alte substanțe care nu sunt benefice sănătății organismului.