„Acești oameni sunt prinși între ciocan și nicovală”. Cine NU ar trebui să poarte măști de protecție! Rafila: „Trebuie să avem flexibilitate”
Experți în sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord avertizează că oamenii care suferă de astm, dar și de alte boli respiratorii, nu ar trebui să poarte măști de protecție, deoarece acestea le-ar putea îngreuna respirația.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 19 Mai 2020, 12:26 | Actualizat: Marti, 19 Mai 2020, 12:36- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit experților, oamenii care au astm, boală pulmonară obstructivă cronică ori alte boli, ca fibroza chistică, bronșita cronică, emfizem pulmonar ori cancer la plămâni ar putea avea dificultate în a respira prin măști de protecție.
Mai exact, măștile de protecție îngreunează inspirația, pot provoca crize de astm ori anxietate – ce poate genera, de asemenea, dificultăți în respirație.
Însă, experții avertizează că aceste persoane se pot îmbolnăvi grav dacă se infectează cu noul coronavirus, dar și că aceștia riscă mai mult decât ceilalți să dea virusul mai departe.
„Practic, aceste persoane vulnerabile sunt prinse între ciocan și nicovală. Totuși, ar trebui să poarte măști, neaparat, dacă pot. Nu doar pentru protecția lor! Persoanele cu astm sau alte boli respiratorii riscă mai mult să dea coronavirusul mai departe, pentru că ei tușesc și strănută mai mult decât alții”, a spus doctorul Purvi Parikh, de la Universitatea din New York.
În Regatul Unit, sunt exceptați de la obligativitatea purtării măștilor de protecție copiii cu vârsta sub doi ani, copiii care nu au asistența unui adult sau persoanele cu boli respiratorii.
Alexandru Rafila: Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă
Profesorul Alexandru Rafila a explicat că probabil, pentru anumite categorii de persoane sau pentru anumite tipuri de activități, folosirea măștii nu este posibilă și că trebuie analizate astfel de situații.
„Cred că lucrul la care trebuie să ne gândim cu toții ar fi câteva situații care pot apărea, în care chiar în spații închise masca nu poate fi utilizată sau pentru persoane cu astfel de dificultăți.
De exemplu, pe un elev care are o boală de tip astmatiform putem să îl plasăm într-un loc unde riscul de contaminare e mai mic.
Probabil că la anumite categorii de persoane sau la anumite tipuri de activități, utilizarea măștii nu este posibilă.
Trebuie să ne gândim și la astfel de alternative, tocmai ca să avem flexibilitate când aplicăm reglementarea legală", a explicat Alexandru Rafila.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor cauzate de COVID-19 în România și al cazurilor de coronavirus, aici!