De ce fug românii de vaccinul antigripal. Campania a început de curând, iar vaccinarea este gratuită pentru mulți
Vaccinul antigripal îi sperie pe români! Iată ce spun medicii despre nepăsarea cetățenilor și cum se poate ajunge la apariția unei epidemii!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 09 Octombrie 2024, 12:43 | Actualizat: Miercuri, 09 Octombrie 2024, 13:40Medicii de familie din țara noastră au ajuns la conlcuzia că românilor le este frică de vaccinul antigripal, și nu numai.
Deși campania de vaccinare antigripală a început deja, românii nu se arată deloc interesați de obținerea unui astfel de vaccin nici măcar atunci când acesta este gratuit.
Pe aceeași temăIată de ce specialiștii trag un semnal de alarmă în acest sens!
De ce fug românii de vaccinul antigripal
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și Ilfov, transmite că nepăsarea românilor de pretutindeni cu privire la vaccinul antigripal poate duce la apariția unei epidemii a acestui virus.
Specialista consideră că românii stau departe de cabinetele medicilor din cauza fricii de vaccinare.
„Românilor le este frică să se vaccineze! Personal, nu găsesc vreo altă explicație pentru fuga asta de vaccin. Și trebuie să mărturisesc că avem o paletă largă de vaccinări pe care statul ne-o oferă, unele cu titlu de gratuitate sau cu reduceri semnificative, iar noi refuzăm, pur și simplu!” a declarat aceasta pentru Bugetul.ro .
Pe aceeași temăDe asemenea, președintele Asociației Medicilor consideră că este necesară o campanie mult mai puternică care să îi facă pe români să realizeze pericolele la care se expun atât pe ei, cât și pe alții, atunci când decid să refuze vaccinarea antigripală.
„Găsim tot felul de scuze, închipuite sau nu, care ne aduc mai degrabă prejudicii decât avantaje. Ba că facem foarte greu gripă, ba că n-am făcut niciodată, ba că una, ba că alta! Nu găsesc o altă explicație decât frica de acul de seringă! Dar nu părem că putem depăși acest nivel.
România se poate lăuda cu un prag foarte redus de persoane care se vaccinează, de 10 sau maximum 12 procente. Asta în timp ce țări precum cele din Occident sau cele din emisfera sudică, ca Australia, Noua Zeelandă și Brazilia, ating și 75% din totalul persoanelor de risc. Fiindcă ăsta e pragul ce conferă siguranță societății, două treimi din populația care se știe cu sensibilități”, a mai adăigat Sandra Alexiu potrivit sursei citate anterior.
Totodată, specialista trage un semnal de alarmă, avertizându-i pe români cu privire la faptul că există șansa să ne confruntăm cu un număr uriaș de îmbolnăviri de gripă în următoarea perioadă.
„Emisfera sudică a traversat iarna fără mari probleme, adică fără ciocniri majore cu gripa. Dar asta se datorează în primul rând că oamenii de acolo se vaccinează în proporții semnificative. În schimb, la noi, în România, nu ne așteptăm nici anul acesta să trecem peste pragul a 12 procente. Pe de altă parte, nu poți ști niciodată cu câte vârfuri de gripă ne vom confrunta la iarnă! Teoretic, sunt două, cel de gripa A, în ianuarie, si cel de gripa B, în februarie. Desigur, realitatea se poate schimba” a exemplificat Sandra Alexiu un posibil scenariu.
Pe aceeași temă