O nouă epidemie de virus Marburg amenință starea de sănătate a populației!
Boala este extrem de infecțioasă și a ucis deja cel puțin 8 persoane în Rwanda. Deși este similară cu Ebola, jumătate din persoanele infectate își pierd viața în urma infectării cu acest virus.
Iată care sunt simptomele și ce spun medicii despre acest virus contagios!
Ce este virusul Marburg
Inițial, virusul a fost identificat pentru prima dată în anul 1967, atunci când 31 de persoane l-au contractat și 7 și-au pierdut viața în focarele simultane apărute în Marburg, Frankfurt (Germania) și în Belgrad (Serbia).
Potrivit BBC, focarul a fost identificat la maimuțele verzi africane care au fost importate din Uganda. Încă de pe atunci virusul a fost asociat cu animale, însă nu a fost exclusă varianta ca acesta să se răspândească la om, mai ales la persoanele care își desfășurau activitățile în mine populate de lilieci sau peșteri.
De-a lungul timpului au mai existat epidemii de virus Marburg semnificative în următoarele locații: Ghana, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud, Guineea Ecuatorială, Uganda și Zimbabwe.
Citește și: Ce este „Virusul leneș”, boala care a ajuns și în Europa. Cum se manifestă și cât de periculos este
În Angola, în anul 2005 epidemia de Marburg a ucis un număr de peste 300 de persoane. Cu toate acestea, virusul nu s-a extins considerabil pentru că în restul lumii doar 2 persoane și-au pierdut viața din cauza acestuia în ultimii 40 de ani. Cele două persoane au participat la expediții în peșterile din Uganda, una fiind din SUA, iar cealaltă din Europa.
De această dată, focarul din Rwanda a fost confirmat la finalul lunii septembrie 2024. Pentru un moment sursa nu a fost încă identificată, dar nu ar fi prima dată când virusul este depistat aici.
Un număr de aproximativ 300 de persoane sunt monitorizate, fiind luat în calcul faptul că au fost în contact cu cazuri confirmate.
Unele dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru boală sunt lucrători din domeniul sănătății, scrie adevărul.ro.
Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a trimis experți cu truse de testare și echipamente de protecție personală pentru sprijinirea combaterii epidemiei.
Simptomele virusului Marburg
Potrivit OMS, boala debutează brusc cu dureri puternice de cap, febră, dureri musculare, diaree apoasă, dureri de stomac, vărsături și greață, pierderi se sânge și în unele cazuri deces.
Specialiștii spun că „aspectul pacienților în această fază a fost descris ca având trăsături desenate <fantomatice>, ochi adânci, fețe fără expresie și letargie extremă”.
Pentru un moment încă nu există vaccinuri aprobate pentru a preveni infecția cu virusul contagios, însă se lucrează la testarrea unora dintre cei mai promițători candidați în epidemia din Rwanda.
Unul dintre candidații la vaccin este testat în prezent în Marea Britanie și se bazează pe aceeași tehnologie a vaccinului Covid de la Oxford/ AstraZeneca.
Acesta poartă denumirea de ChAdOx1 Marburg și este fabricat de Universitatea Oxford. Până la acest moment 46 de britanici au primit vaccinul experimental, însă rezultatele nu au fost încă făcute publice.
Citește și: Un nou caz vindecat de HIV. Este al șaptelea pacient care nu mai este infectat de virus
(P) Ce înseamnă și cum are loc tratamentul cu Dinți Ficși în 24 de ore...