Din ce sunt făcuți crenvurștii și de ce reprezintă un real pericol pentru sănătate. Adevărul este mult mai dur decât pare
Deși oamenii aleg crenvurștii ca pe o alternativă rapidă a meselor, aceștia ascund mult mai multe pericole decât s-ar fi crezut. Iată ce ingrediente dăunătoare se regăsesc în celebrul crenvrușt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Martie 2024, 16:56 | Actualizat: Marti, 12 Martie 2024, 10:17Crenvurștii sunt populari în bucătăria românească datorită modului de preparare simplu și rapid, dar și datorită gustului savuros. Fie că sunt consumați la micul dejun sau la grătare, crenvurștii sunt aleși datorită prețului convenabil, dar și pentru că pot fi achiziționați de la patiseriile care se găsesc la tot pasul.
Cu toate că sunt delicioși, crenvurștii ascund reale pericole pentru sănătatea întregului organism. Iată de ce specialiștii nu recomandă acest aliment pentru consum.
Pe aceeași temăDin ce sunt făcuți crenvurștii
De cele mai multe ori, în compoziția crenvurștilor se regăsesc ingrediente periculoase pentru organism precum: amidon, chimicale, sare și slănină.
Iată care este rețeta pentru celebrii crenvurști:
- resturi de carne
- slănină
- șorici
- tendoane și tocătură din tendoane
- carne dezostată mecanic
- E-uri
Potrivit Observator News, medicii trag un semnal de alarmă! Şase din zece români mor din cauza afecţiunilor cardiovasculare. Crenvurştii, alături de alte mezeluri, determina de foarte multe ori apariţia acestor boli (conţin nitriţi, nitraţi şi sare).
InfoCons a făcut o testare pentru mai multe produse disponibile în supermarket pentru a afla dacă eticheta este respectată cu adevărat. Astfel, în urma verificărilor, organizația non-guvernamentală de protecție a consumatorilor a ajuns la o constantare mai puțin fericită pentru consumatori de crenvurști.
Prin intermediul acestor testări s-a descoperit faptul că, din păcate, o mare parte dintre tipurile de crenvurștii testați nu respectă ceea ce este scris pe etichetă.
„În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului”, este informația transmisă de InfoCons.
Conform normelor, pentru o rețetă adecvată este necesară folosirea unei cantități de 70% - 90% carne de pui sau de porc în funcție de tip.
Pe aceeași temăCea mai mare uimire a inspectorilor a fost atunci când au realizat faptul că la sortimentele crenvurștilor de porc s-au folosit cantități mari de carne de pui, ingredient care se afla pe primul loc. Carnea de porc se află abia pe locul 4 în lista de ingrediente, demonstrând faptul că crenvurștii de porc nu sunt în totalitate de porc.
Totodată, pe lista celor 19 tipuri de crenvurști verificate au fost identificate E-uri, numărul de aditivi alimentari fiind între 2-11.
- 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri.
Cu toate acestea, au fost identificate și sortimente care au trecut de testul inspectorilor și tocmai de aceea, specialiștii recomandă citirea listei de ingrediente.