Antena Căutare

Ce alimente sunt falsificate cel mai des. Cum să fim atenți la produsele de consum contrafăcute

În ultimii ani, alimentele falsificate au acaparat magazinele din întreaga lume. Iată cum pot fi recunoscute și evitate astfel de produse care reprezintă un real pericol pentru sănătate.

Imagine cu o tânăra care verifică ingredientele unu produs alimentar. Galerie
Ce alimente sunt falsificate cel mai des. | Shutterstock

Alimentele contrafăcute au evoluat odată cu avansarea tehnologiei și cu tendința de creștere a cererii pentru produsele alimentare. Cu toate acestea, în ultimii ani, produsele alimentare au cunoscut noi forme și arome, care au depășit cu mult așteptările populației, dar și cantitățile de aditivi admise de către specialiști.

Iată ce alimente sunt pe lista celor pe care ar trebui să le evităm.

Citește și: Cu cât se vinde 1 kilogram de carne de miel cu două luni înainte de Paște. Inflația pune probleme gospodinelor

Alimentele care se falsifică cel mai des

Există o serie de alimente care se falsifică ușor și din ce în ce mai des, iar acest lucru este cât se poate de îngrijorător atât pentru fiecare dintre noi, cât și pentru întreaga sănătate publică.

Fie că este vorba de carne, lactate sau fructe, acestea sunt unele dintre cele mai des întâlnite produse pe piață care fac parte din cele mai contrafăcute produse. Cu toate acestea, există alimente la care nu mulți s-ar fi așteptat să se afle pe această listă.

Deși este foarte greu de realizat acest lucru, reprezentanții autorităților din domeniul siguranței alimentare fac tot ce le stă în putere să detecteze și să limiteze alimentele contrafăcute care ajung pe piață. Cu toate acestea, autoritățile recomandă și apelează la vigilența consumatorilor de a verifica fiecare etichetă în parte cu foarte mare atenție.

Potrivit „Food Fraud Database” (baza de date certificată de ONU prin FAO), în topul celor mai falsificate alimente din lume sunt: uleiul de măsline, mierea, brânza și cafeaua.

Experții estimează faptul că aproximativ 10% dintre produsele alimentare sunt contrafăcute, acestea regăsindu-se pe lista neagră constant.

Citește și: Alimentul care este consumat de mulți români este pe cale de dispariție. Cine a luat această decizie și de ce

Spre exemplu, uleiul de măsline extravirgin, de cele mai multe ori este diluat cu uleiuri vegetale ieftine pentru ca firmele să reducă costurile și pentru a obține profituri mari. Aceste amestecuri pot afecta calitatea și beneficiile uleiului de măsline autentic. Oamenii pot face diferența între un ulei de măsline și unul contrafăcut prin gust. De obicei, uleiurile contrafăcute au un gust mai slab și chiar rânced. Totodată, pe lista de ingrediente ale acestor uleiuri falsificate se pot regăsi aditivi și conservanți nesiguri, care niciodată nu se vor regăsi pe lista unui ulei de măsline autentic.

Mierea, de asemenea, poate fi contrafăcută foarte ușor. În general, cei care o falsifică apelează la siropuri de zahăr sau chiar îndulcitori artificiali, tot pentru a reduce costurile și pentru a obține profituri mult mai mari. Acest lucru afectează atât calitatea, cât și valoarea nutritivă. Pentru ca oamenii să facă diferența între mierea naturală și cea contrafăcută, aceștia trebuie să țină cont de câteva caracteristici. Consistența este unul dintre factorii principali, care fac diferența. Spre exemplu, consistența pentru mierea contrafăcută este una lichidă, în timp ce pentru cea contrafăcută este densă.

Mierea contrafăcută de asemenea, poate fi recunoscută prin mirosul neplăcut și prin gustul artificial, dar și prin tendința de cristalizare. În timp ce mierea naturală se cristalizează rapid și uniform, mierea contrafăcută se cristalizează foarte greu și dezorganizat sau chiar deloc.

Brânza se poate falsifica foarte ușor prin agăugarea unor ingrediente de calitate inferioară, prin diluare cu apă, prin adăugarea coloranților, aromelor artificiale sau chiar prin adăugarea unor substanțe deloc sănătoase. Motivul pentru care brânza se falsifică este de asemenea bazat pe obținerea unor profituri. Pentru a face diferența între brânza autentică și cea falsificată este important ca oamenii să citească eticheta și să verifice textura, mirosul, dar și gustul autentic.

Citește și: Pericolul la care ne expunem atunci când mâncăm produse de patiserie dimineața. Covrigul reprezintă o mare problemă

Cafeaua poate fi contrafăcută prin adăugarea unor boabe de cafea de calitate inferioară sau prin înlocuirea cu alte substanțe pentru reducerea costurilor și pentru obținerea unor profituri mari. Pentru a putea diferenția cafeaua alterată față de cea autentică este important ca oamenii să citească lista de ingrediente și să încerce cât mai multe sortimente pentru a observa gustul autentic.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x