Antena

Glanda tiroidă ne poate îngrășa? Adevărul despre simptomele bolilor tiroidiene

Glanda tiroidă are un rol foarte important în reglarea metabolismului, de aici și credința că ne putem îngrășa din cauza dereglărilor glandei tiroide. Adevărul despre simptomele problemelor de glandă tiroidă este însă puțin diferit

Autor: Alina Serea Publicat: Marti, 28 Mai 2019, 12:49 | Actualizat: Marti, 28 Mai 2019, 13:53
Glanda tiroida

Glanda tiroidă are un rol foarte important în reglarea metabolismului, de aici și credința că ne putem îngrășa din cauza dereglărilor glandei tiroide. Adevărul despre simptomele problemelor de glandă tiroidă este însă puțin diferit

Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture care aparține de sistemul endocrin, fiind situată la nivelul gâtului, în partea din față, sub mărul lui Adam. Glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni care influențează procesele metabolice și sinteză proteinelor.

Glanda tiroidă are 5-6 grame la nou născuți si poate ajunge să cântărească în jur de 25 și 30 de grame la adulți. De obicei, glanda tiroidă este mai mare la bărbati decât la femei.

Cum funcționează glanda tiroidă

Funcționarea normală și echilibrul glandei tiroide sunt esențiale pentru organism, întrucât ajută la reglarea numeroaselor funcții precum respirația, pulsul și tensiunea arterială, sistemul nervos central și periferic, nivelul de colesterol, metabolism, tonusul muscular, greutatea, văzul și menstruația.

Funcțiile glandei tirodei sunt controlate printr-un răspuns primit de la creier. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut, glandă pituitară, care este localizată la baza creierului, stimulează producerea unui hormon numit tirotropina (thyrotropin releasing hormone sau TRH). Tirotropina (TRH) este hormonul care stimulează apoi tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Prin hormonii pe care îi produce, glanda tiroidă influențează aproape toate procesele metabolice din organism.

Glanda tiroidă îngrașă?

Foarte multe persoane susțin că glanda tiroidă îngrașă, însă acest lucru nu este tocmai adevărat. Hormonii tiroidieni sunt implicați în arderea caloriilor, iar un deficit al lor duce la o activitate mai lentă a metabolismului.

Hipotiroidia poate duce la retenția de apă, însă nu și la acumularea de țesut adipos. Se poate lua în greutate, din cauza încetinirii metabolismului, dar nu mai mult de 2-3 maxim 5 kilograme, căci, în general, suferinzilor le lipsește pofta de mâncare.

Potrivit specialistului, retenţia de apă poate fi observată pe chipul bolnavului, el având faţa şi pleoapele umflate, precum şi pe limbă, care este crescută în volum şi pe marginile ei pot fi observate amprentele dinţilor. Tocmai pentru că hipotiroidia nu duce la o acumulare importantă de kilograme, îngrăşarea este o manifestare destul de puţin evidentă.

În urma tratamentului adecvat, stabilit de specialist, greutatea revine la normal.

Analize pentru glanda tiroidă

Recomandari A1

Diagnosticarea hipotiroidismului se face printr-un test de sânge care măsoară nivelul de tiroxină și cel de tirotropina (TSH), hormonul care ajută la reglarea nivelului de hormoni tiroidieni. Un nivel scăzut de tiroxină și unul crescut de tirotropina indică faptul că tiroidă nu produce suficienți hormoni.

Diagnosticul de hipertiroidism poate fi confirmat și în urma unui test de sânge care verifică nivelurile de tiroxină și tirotropina (TSH). Un nivel mărit de tiroxină și unul scăzut sau inexistent de tirotropina indică o glandă tiroidă hiperactiva.

Bolile cauzate de dereglările glandei tiroide

Hipertiroidismul

Este o afecțiune cauzată de secreția exagerată de hormoni tiroidieni, însă este o afecțiune mai rar întâlnită spre deosebire de hipotiroidism. Simptomele pot include pierderi bruște în greutate, tahicardie (bătăi rapide ale inimii), apetit crescut, stări de nervozitate și iritabilitate, transpirație excesivă, schimbări în fluxul menstrual, sensibilitate la căldură, subțierea firelor de păr, oboseală, dureri musculare, tremurul mâinilor.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul, spre deosebire de hipertiroidism, reprezintă incapacitatea tiroidei de a produce hormoni tiroidieni. Simptomele asociate hipotiroidismul sunt oboseală, stări de depresie, dureri musculare sau ale articulațiilor, păr și piele uscate, creșterea în greutate, crampe musculare, sensibilitate la frig, constipație sau bradicardie (scăderea pulsului)

Dereglări de glandă tiroidă. Simptome

Cel mai des, glanda tiroidă începe să aibă o activitate mai puțin normală din motive genetice, din cauza sarcinii, stresului, toxinelor din mediu, totuși, experții nu sunt siguri că acestea sunt cauzele exacte. Iată care sunt principalele simptome pentru dereglările de glandă tiroidă:

Alimente care ajută la funcționarea normală a glandei tiroide

Tratament glandă tiroidă

În tratamentul hipotiroidismului este necesar un tratament zilnic cu hormoni tiroidieni sintetici levotiroxini, iar acesta va fi stabilit de către medicul specialist, după o investigație amănunțită.

Tratamentul pentru hipertiroidism

Există numeroase tratamente pentru hipertiroidism, în funcție de vârstă pacientului, condiția fizică și stadiul bolii: Printre acestea se numără ioduș radioactiv-administrat oral, medicamentele anti-tiroidiene care reduc treptat simptomele hipertiroidismului, stopând glanda tiroidă să mai producă hormoni în exces.

Intervenția chirurgicală (tiroidectomie)-este efectuată în cazul femeilor însărcinate sau persoanelor care sunt alergice la substanțele celorlalte medicamente sau tratamente pentru hipertiroidism. În timpul operației este îndepărtată o mare parte din glandă tiroidă.

Whatsapp LinkedIn
glanda tiroidă simptome glandă tiroidă glanda tiroidă îngrașă crize glanda tiroidă tratament glandă tiroidă
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste