Antena Căutare

Ce boli ascunde transpirația excesivă. Cauze și tratament pentru hiperhidroză

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții. Transpirația excesivă însă, poate fi semnul unor afecțiuni, atât la adulți cât și la copii. Cauzele și simptomele hiperhidrozei

Transpiratia excesiva

Transpirația este normală pentru organismul uman, mai ales în anumite condiții. Transpirația excesivă însă, poate fi semnul unor afecțiuni, atât la adulți cât și la copii. Cauzele și simptomele hiperhidrozei

Este normal să transpirăm mai mult decât de obicei atunci când este sezonul cald, când temperatura ambientală este crescută sau când susţinem un efort fizic de orice fel. Transpirația excesivă poate fi însă catalogată drept hiperhidroză atunci când apare și în situații normale de temepratură sau fără a depune efort.

Persoanele afectate de transpirația excesivă se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializarea sau chiar pierderea locului de muncă.

Aceste persoane sunt extrem de conștiente de problema pe care o au și încearcă să o ascundă sau să o controleze, se stresează foarte tare, stresul declanșează un răspuns neuro vegetativ și atunci aceste mecanisme stimulează mai mult glandele sebacee, iar transpirația va fi mai abundentă. E că un cerc vicios, ceea ce va conduce într-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scădere a respectului de sine și chiar de izolare socială.

Articolul continuă după reclamă

De ce apare transpirația excesivă sau hiperhidroza

Hiperhidoza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, ce are drept consecință o creștere a cantității de sudoare, peste normal.

Atunci când suntem mai stresați, când este foarte cald afară, când facem efort fizic intens este normal să ne apară pe față brobonele de sudoare, să ni se umezească palmele sau tălpile sau axilele. Există însă pacienți care indiferent de starea afectivă, fie că este iarnă, fie că este vară au în permanență axilele sau palmele sau tălpile picioarelor ude. Aici este vorba despre o transpirație excesivă, respectiv hiperhidroză.

Transpirația excesivă poate fi de mai multe tipuri:

  • hiperhidroză primară sau idiopatica, când nu se poate identifica o cauză probabilă, când este venită într-un context genetic.
  • hiperhidroză secundară, atunci când transpirația excesivă este cauza unor afecțiuni. Cel mai frecvent se întâlnește în cadrul bolilor endocrinologice cum este diabetul zaharat hipertiroidiile anumite tumori localizate la nivelul glandelor suprarenale, afecțiuni neurologice și tulburări psihice. Poate însă fi și o reacție secundară în cazul afecțiunilor cardiace sau chiar al tuberculozei.
  • hiperhidroză generalizată sau localizată, cel mai frecvent întâlnită. Se localizează la nivelul axilelor și devine extrem de stânjenitoare pentru pacient, axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează, se strică datorită sărurilor conținute în sudoare, apare mirosul neplăcut datorită creșterii colonizării bacteriene pe aria tegumentară afectată.
  • hiperhidroză la nivelul palmelor, la nivelul tălpilor sau extremității cefalice. Sunt persoane care transpiră abundent pe creștetul capului sau pe frunte sau la nivelul mustății.

Remedii naturale pentru transpirația excesivă

Ca în multe alte afecţiuni, regimul alimentar joacă un rol foarte important. Dacă transpiri mai mult decât în mod normal, e bine să ştii că trebuie să eviţi carbohidraţii complecşi, optând în schimb pentru cerealele cu conţinut ridicat de fibre, laptele consumat trebuie să aibă cât mai puţine grăsimi iar cantitatea de sare şi de condimente trebuie limitată drastic.

De asemenea, este important să consumi alimente bogate în calciu, să le eviţi pe cele cu miros pronunţat, cum este ceapa sau usturoiul, pentru că pot da un iz şi mai neplăcut transpiraţiei şi să bei cât mai multe lichide, de preferat apă, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a menţine constantă temperatura corpului.

Substanţe precum cafeina, Guarana şi anumiţi compuşi din ceaiuri, dar şi administrarea de medicamente antidepresive, de tiroidă sau cele pentru tratamentul răcelilor pot stimula producerea transpiraţiei.

Iată cele mai cunoscute remedii pentru transpirație:

Bicarbonatul de sodiu aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce ai ieşit de la duş are efect răcoritor şi, chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.

Magneziul- adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, dar acest lucru trebuie făcut cu concultarea medicului.

Pentru a evita transpirația abundentă sunt recomandate: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia.

Transpirația excesivă la copii - De ce transpiră copiii în somn

Câteodată, copilul poate transpiră excesiv din cauza hiperhidrozei – caz în care transpiația apare la picioare, mâini, subsuori, fața sau cap. Alte cauze posibile pentru transpirația excesivă a copilului noaptea sunt:

  • Copilul doarme învelit cu prea multe pături sau prea călduroase
  • Pijamale călduroase
  • Temperatura în cameră prea ridicată
  • Ferestre închise și lipsa aerului proaspăt în dormitor
  • O infecție
  • Efecte secundare ale unui medicament pe care îl ia copilul
  • Coșmaruri sau vise prea adânci
  • Probleme de greutatea
  • Mese prea bogate sau condimentate, mai ales înainte de culcare
  • Schimbări frecvente ale temperaturii, din cauza folosirii intermitente a aerului condiționat
  • Febră
  • Apnee de somn
  • Sforăit sau alte probleme legate de somn
  • Probleme cu respirația
  • Nas înfundat sau răceala și tuse
  • Stres sau anxietate
  • Deficit de vitamina D

În cazul în care suspectăm că transpirația excesivă la copii poate fi cauzată de o problemă de sănătate trebuie consultat fără amânare medicul pediatru.

Alarmant! Un studiu arată că 30% dintre români şi-au pierdut toţi dinţii naturali: "La 24 de ani, mai aveam doar ci... Dieta săracului: slăbești cât vezi cu ochii, iar într-o lună dai garantat jos 15 kilograme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x