Antena

Măsuri de prim ajutor într-un stop cardiorespirator. Cum îl recunoști și ce trebuie să faci

Stopul cardiorespirator: ce este, cum îl recunoști, care sunt măsurile de prim ajutor în îngrijirea pacientului, ce șanse de supraviețuire sunt și care sunt urmările

Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 22 Iulie 2019, 11:00 | Actualizat: Luni, 22 Iulie 2019, 11:52
Galerie de imagini
Prim ajutor in stop cardiorespirator

Stopul cardiorespirator: ce este, cum îl recunoști, care sunt măsurile de prim ajutor în îngrijirea pacientului, ce șanse de supraviețuire sunt și care sunt urmările

Stopul cardiorespirator este, din păcate, întâlnit frecvent în România și în lume. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România ocupă un loc fruntaș în topul țarilor cu decese provocate de afecțiunile cardiace. În țara noastră, în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

Cazul antrenorului clubului Dinamo, Eugen Neagoe, care a ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca cu diagnosticul de Stop cardio-respirator prin tahicardie ventriculară, este încă un semnal de alarmă cu privire la bolile cardiovasculare.

Pe aceeași temă

În urmă cu ceva timp, și cântăreţul Mihai Constantinescu, în vârstă de 73 de ani, a fost internat la spitalul Floraeasca din București. Artistul a ajuns în stare foarte gravă după ce a suferit trei stopuri cardio-respiratorii.

Un alt caz cunoscut este cel de anul trecut, când marele fotbalist Ilie Balaci s-a stins din viață, tot din cauza unui stop cardio-respirator.

Ce este un stop cardiorespirator

Stopul cardio-respirator (SCR) înseamnă absența respirației și circulației spontane.
Oprirea simultană a respirației și circulației este extrem de rară și se produce atunci când organismul este distrus brusc și masiv, ca de exemplu în accidentele foarte grave. În majoritatea cazurilor una dintre funcțiile vitale oprește prima și secundar cealaltă.

În cazul unui stop cardiorespirator primar, inimă va continuă să bată un interval variabil de timp. Schimbul gazos la nivel pulmonar continuă până se epuizează “rezerva” de aer din plămâni. În perioadă cât inimă bate, pulsul arterial este prezent. Apoi lipsă oxigenului la nivelul mușchiului inimii va conduce la oprire cardiaca. Timpul în care survine oprirea cordului, secundară opririi respirației, este variabil și depinde de mai mulți factori

Diferența dintre stopul cardio respirator și stopul cardiac

Stopul respirator cardiac nu este același lucru cu un stop cardio-respirator.Stopul cardiac înseamnă oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Prin stopul cardiac se înțelege încetarea bruscă și neașteptată a circulației la un pacient care nu era previzibil că ar putea să moară în acel moment. Oprirea primar cardiacă este urmată abia apoi de oprirea respiratorie

Dacă stopul cardiac și respirator se instalează simultan, este vorba de stopul cardio-respirator în care primul semn este pierderea stării de conștientă.

Recomandari A1

Cum recunoști un stop cardiorespirator. Primele simptome

Pe aceeași temă

Măsuri de prim ajutor în cazul unui stop cardiorespirator: îngrijirea pacientului

În cazul unui stop cardiorespirator, șansele de supraviețuire cresc dacă se începe imediat resuscitarea. Măsurile trebuie aplicate hotărât, altfel șansele bolnavului cu stop cardio-respirator scad.

În cazul în care persoana nu răspunde, verificați dacă respiră sau nu. Apleacă-te asupra victimei cu fața către torace și ascultă respirația la nivelul cavității bucale a victimei. Încearcă să simți dacă există schimb de aer apropiind obrazul de nasul şi gura victimei. Observă mișcările pieptului pentru a decide dacă respiră.

Pulsul se poate simți cel mai bine pe artera carotidă care este situată în șanțul format de unul din mușchii gâtului şi mărul lui Adam. Degetele arătător și mijlociu localizează mărul lui Adam şi vor aluneca lateral pe gât până se simte pulsul în vârful acestora. Această etapa poate fi executată simultan cu verificarea respiraţiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Respirațiile durează peste o secundă și cu volum suficient pentru a observă ridicarea toracelui, dar se evită respirațiile prea puternice. Respirația gură la nas este o alternativă eficientă în cazul în care cea gură la gură nu este posibilă.

Inspiră profund aer, așează-ti etanș gura pe gura victimei și insuflă aer timp de 2-3 secunde; În același timp trebuie să verifici dacă toracele se ridică atunci când insufli. Fiecare respiraţie trebuie să fie suficient de puternică, astfel încât toracele să se ridice.

Masajul cardiac extern își propune să înlocuiască funcția de pompă a inimii, care trimite în circulație cantitatea de sânge oxigenat. Bolnavul trebuie să fie așezat imediat pe o suprafața dură și plată (de exemplu: masă, pat rigid, scândură). Se realizează apoi compresiuni cu podul palmei pe treimea inferioară a sternului – cealaltă palmă se suprapune peste prima, pentru a întări forță de presiune.

Compresia asupra toracelui victimei se realizează cu un ritm de 50-60 compresii pe minut. La patru-cinci compresii ritmice pe stern se realizează o respirație artificială gură la gură.

Pentru o bună înțelege a modului de acordare a primului ajutor și de îngrijire a pacientului cu stop cardiorespirator, vedeți video de mai jos:

Stopul cardio-respirator: șanse de supraviețuire și urmări

Șansele de supravițuire în urma unui stop cardio-respirator sunt reduse, în special în cazurile persoanelor cărora li se face rău pe stradă, acasă sau la birou - și anume - de 4%. Stopul cardio-respirator scade cu 10% șansele de supraviețuire la fiecare 1 minut de la instalarea acestuia.

Șansele de supraviețuire în stopul cardio- respirator pot crește dacă se intervine rapid, dacă se poate chiar până la sosirea ambulanței, deoarece, începerea precoce a manevrelor de resuscitare și apelarea serviciului de urgență 112 pot fi făcute chiar și de către cei prezenți în jurul victimei.

Dacă o persoană a trecut prin astfel de evenimente trebuie făcute investigaţiile recomandate de medic pentru depistarea cauzelor şi apoi urmate recomandările şi evident tratamentul prescris de medic în funcţie de rezultatul analizelor şi al diagnosticului pus.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
stop cardiorespirator ingrijirea pacientului cu stop cardiorespirator stop cardiorespirator sanse de supraviețuire stop cardiorespirator urmari stop cardiorespirator video
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Citește și
Un copil de patru ani e în comă după o vizită banală la dentist!
Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, mai veselă. Iar acum, după multă suferinţă, Mihai Constantinescu...
Antrenorul dinamovist, salvat de intervenția promptă a medicilor: "Eugen Neagoe putea fi mort în acest...
Cornelia Catanga, internată de urgență în spital, după ce ar fi făcut infarct
Video recomandate
Video
Citește și
Pască fără zahăr cu foarte puține calorii pe porție. Rețeta nu conține făină Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Hello Taste
Ultimele știri
Motivul pentru care Prințul Harry merge înapoi în Marea Britanie. De ce nu va fi însoțit de Meghan Markle
Cum arată Tania Budi în prezent, la 56 de ani. Vedeta s-a pozat fără strop de machia pe ten, iar reacțiile au fost pe măsură
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Cu ce se ocupă Elena Cârstea în America și cum se simte după ce a avut probleme grave de sănătate. Ce spune despre soțul american
Micuțul Tiago îi seamănă leit tatălui său, Dani Oțil. Schimbarea adorabilă de look care l-a făcut pe Tiago să atragă privirile
Bogdana de la Mireasa, mesaj emoționant de ziua Ioanei, câștigătoarea sezonului 8. Ce a transmis
Răzvan Kovacs de la Insula Iubirii s-a apucat de cântat. Cum sună prima lui piesă și care a fost reacția fanilor
Razvan Kovacs și Hamude, întâlnire de gradul 0 pentru cei doi foști concurenți de la Insula Iubirii.Care a fost motivul întâlnirii
Rezultate Loto azi, 28 aprilie 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Mai multe