Antena

Măsuri de prim ajutor într-un stop cardiorespirator. Cum îl recunoști și ce trebuie să faci

Stopul cardiorespirator: ce este, cum îl recunoști, care sunt măsurile de prim ajutor în îngrijirea pacientului, ce șanse de supraviețuire sunt și care sunt urmările

Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 22 Iulie 2019, 11:00 | Actualizat: Luni, 22 Iulie 2019, 11:52
Galerie de imagini
Prim ajutor in stop cardiorespirator

Stopul cardiorespirator: ce este, cum îl recunoști, care sunt măsurile de prim ajutor în îngrijirea pacientului, ce șanse de supraviețuire sunt și care sunt urmările

Stopul cardiorespirator este, din păcate, întâlnit frecvent în România și în lume. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România ocupă un loc fruntaș în topul țarilor cu decese provocate de afecțiunile cardiace. În țara noastră, în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

Cazul antrenorului clubului Dinamo, Eugen Neagoe, care a ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca cu diagnosticul de Stop cardio-respirator prin tahicardie ventriculară, este încă un semnal de alarmă cu privire la bolile cardiovasculare.

Pe aceeași temă

În urmă cu ceva timp, și cântăreţul Mihai Constantinescu, în vârstă de 73 de ani, a fost internat la spitalul Floraeasca din București. Artistul a ajuns în stare foarte gravă după ce a suferit trei stopuri cardio-respiratorii.

Un alt caz cunoscut este cel de anul trecut, când marele fotbalist Ilie Balaci s-a stins din viață, tot din cauza unui stop cardio-respirator.

Ce este un stop cardiorespirator

Stopul cardio-respirator (SCR) înseamnă absența respirației și circulației spontane.
Oprirea simultană a respirației și circulației este extrem de rară și se produce atunci când organismul este distrus brusc și masiv, ca de exemplu în accidentele foarte grave. În majoritatea cazurilor una dintre funcțiile vitale oprește prima și secundar cealaltă.

În cazul unui stop cardiorespirator primar, inimă va continuă să bată un interval variabil de timp. Schimbul gazos la nivel pulmonar continuă până se epuizează “rezerva” de aer din plămâni. În perioadă cât inimă bate, pulsul arterial este prezent. Apoi lipsă oxigenului la nivelul mușchiului inimii va conduce la oprire cardiaca. Timpul în care survine oprirea cordului, secundară opririi respirației, este variabil și depinde de mai mulți factori

Diferența dintre stopul cardio respirator și stopul cardiac

Stopul respirator cardiac nu este același lucru cu un stop cardio-respirator.Stopul cardiac înseamnă oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Prin stopul cardiac se înțelege încetarea bruscă și neașteptată a circulației la un pacient care nu era previzibil că ar putea să moară în acel moment. Oprirea primar cardiacă este urmată abia apoi de oprirea respiratorie

Dacă stopul cardiac și respirator se instalează simultan, este vorba de stopul cardio-respirator în care primul semn este pierderea stării de conștientă.

Recomandari A1

Cum recunoști un stop cardiorespirator. Primele simptome

Pe aceeași temă

Măsuri de prim ajutor în cazul unui stop cardiorespirator: îngrijirea pacientului

În cazul unui stop cardiorespirator, șansele de supraviețuire cresc dacă se începe imediat resuscitarea. Măsurile trebuie aplicate hotărât, altfel șansele bolnavului cu stop cardio-respirator scad.

În cazul în care persoana nu răspunde, verificați dacă respiră sau nu. Apleacă-te asupra victimei cu fața către torace și ascultă respirația la nivelul cavității bucale a victimei. Încearcă să simți dacă există schimb de aer apropiind obrazul de nasul şi gura victimei. Observă mișcările pieptului pentru a decide dacă respiră.

Pulsul se poate simți cel mai bine pe artera carotidă care este situată în șanțul format de unul din mușchii gâtului şi mărul lui Adam. Degetele arătător și mijlociu localizează mărul lui Adam şi vor aluneca lateral pe gât până se simte pulsul în vârful acestora. Această etapa poate fi executată simultan cu verificarea respiraţiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Respirațiile durează peste o secundă și cu volum suficient pentru a observă ridicarea toracelui, dar se evită respirațiile prea puternice. Respirația gură la nas este o alternativă eficientă în cazul în care cea gură la gură nu este posibilă.

Inspiră profund aer, așează-ti etanș gura pe gura victimei și insuflă aer timp de 2-3 secunde; În același timp trebuie să verifici dacă toracele se ridică atunci când insufli. Fiecare respiraţie trebuie să fie suficient de puternică, astfel încât toracele să se ridice.

Masajul cardiac extern își propune să înlocuiască funcția de pompă a inimii, care trimite în circulație cantitatea de sânge oxigenat. Bolnavul trebuie să fie așezat imediat pe o suprafața dură și plată (de exemplu: masă, pat rigid, scândură). Se realizează apoi compresiuni cu podul palmei pe treimea inferioară a sternului – cealaltă palmă se suprapune peste prima, pentru a întări forță de presiune.

Compresia asupra toracelui victimei se realizează cu un ritm de 50-60 compresii pe minut. La patru-cinci compresii ritmice pe stern se realizează o respirație artificială gură la gură.

Pentru o bună înțelege a modului de acordare a primului ajutor și de îngrijire a pacientului cu stop cardiorespirator, vedeți video de mai jos:

Stopul cardio-respirator: șanse de supraviețuire și urmări

Șansele de supravițuire în urma unui stop cardio-respirator sunt reduse, în special în cazurile persoanelor cărora li se face rău pe stradă, acasă sau la birou - și anume - de 4%. Stopul cardio-respirator scade cu 10% șansele de supraviețuire la fiecare 1 minut de la instalarea acestuia.

Șansele de supraviețuire în stopul cardio- respirator pot crește dacă se intervine rapid, dacă se poate chiar până la sosirea ambulanței, deoarece, începerea precoce a manevrelor de resuscitare și apelarea serviciului de urgență 112 pot fi făcute chiar și de către cei prezenți în jurul victimei.

Dacă o persoană a trecut prin astfel de evenimente trebuie făcute investigaţiile recomandate de medic pentru depistarea cauzelor şi apoi urmate recomandările şi evident tratamentul prescris de medic în funcţie de rezultatul analizelor şi al diagnosticului pus.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
stop cardiorespirator ingrijirea pacientului cu stop cardiorespirator stop cardiorespirator sanse de supraviețuire stop cardiorespirator urmari stop cardiorespirator video
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei În ce oraș din România se trăiește cel mai bine. La polul opus se află Tulcea
Videoclipul zilei
Citește și
Un copil de patru ani e în comă după o vizită banală la dentist!
Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, mai veselă. Iar acum, după multă suferinţă, Mihai Constantinescu...
Antrenorul dinamovist, salvat de intervenția promptă a medicilor: "Eugen Neagoe putea fi mort în acest...
Cornelia Catanga, internată de urgență în spital, după ce ar fi făcut infarct
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!” Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Ecuaţia independenţei financiare. Câţi bani trebuie să economisim pentru a avea nevoile asigurate pe viaţă Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997? Gandul
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste