Medicii, în alertă zilele următoare, din cauza caniculei: „Atenție, e risc maxim de epuizare termică!” Ce ne recomandă
Medicii sunt în alertă, din cauza caniculei și vin cu o serie de recomandări pentru români, pentru a suporta mai ușor căldura excesivă din zilele următoare. Meteorologii anunță maxime de până la 40 de grade în mai bine de jumătate din țară, inclusiv în Capitală.
Publicat: Vineri, 03 Iulie 2020, 11:20 | Actualizat: Vineri, 03 Iulie 2020, 11:58Valul de aer fierbinte care ne sufocă de câteva zile și aduce temperaturi tot mai ridicate chiar şi pe timpul nopţii și lipsa aerului condiționat, care rămâne închis în mijloacele de transport în comun din cauza măsurilor de prevenție, pot duce la apariţia epuizării termice, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru. Dacă nu se intervine la timp, epuizarea termică evoluează spre forme severe, ajungându-se până la şoc termic şi deces, mai spune medicul, potrivit jurnalul.ro.
Canicula lovește România și în zilele următoare
Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă în partea de sud și est, unde temperaturile ajung la peste 35-37 de grade Celsius. De căldura sufocantă vor avea parte locuitorii din Capitală și din alte 22 de județe. Vezi AICI lista județelor vizate de codul de caniculă!
Meteorologii notează că indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi pe arii restrânse şi în restul zonelor de câmpie şi podiş. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară şi la finalul săptămânii.
Risc pentru românii care locuiesc la ultimul etaj
Din cauza caniculei, este „risc maxim de epuizare termică”, mai spune specialistul. „Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat”, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru. Acesta precizează că, anul trecut, cinci pacienți nu au reușit să supraviețuiască epuizării termice.
Pe aceeași temăCum se manifestă epuizarea termică
Epuizarea termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata mai multor zile și se manifestă prin apariția a trei categorii de semne:
- neuro-psihice, precum: oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli;
- tegumentare, precum: transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de găină);
- cardiovasculare, uneori severe: hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
„Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (nu alcool!), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (nu aplicaţi alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat, cu picioarele ridicate peste nivelul inimii”, explică Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
„Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor”, subliniază medicul.
Nedeclarată şi netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe, ce pot merge până la şoc termic şi deces.
Ce puteți face pentru a suporta mai ușor canicula. Recomandările medicului
"Nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţii de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude”, mai spune medicul Tudor Ciuhodaru.