Antena

OMS: Nu există o cantitate sigură de a bea alcool. Jumătate din cazurile canceroase sunt cauzate de consumul ușor și moderat

Nu există o cantitate sigură pentru a consuma alcool, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 24 Martie 2023, 16:06 | Actualizat: Joi, 18 Mai 2023, 11:10
OMS: Nu există o cantitate sigură de a bea alcool. Jumătate din cazurile canceroase sunt cauzate de consumul ușor și moderat
Shutterstock

Ultimele informații au fost publicate în The Lancet Public Health, fiind vorba despre date strânse și documentate de-a lungul anilor, în ceea ce privește riscul asociat consumului de alcool.

Pe aceeași temă

Potrivit specialiștilor, nu băutura este cea care dăunează sănătății, ci aportul de alcool, fiind considerat cancerigen

Alcoolul este o substanță toxică, psihoactivă, care produce dependență, fiind clasificată drept una cancerigenă, în Grupa 1, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului, cu zeci de ani în urmă, se menționează în comunicatul OMS.

Grupa 1 are cel mai mare risc, care include și azbest, radiații și tutun. Alcoolul cauzează cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv cele mai comune tipuri, cum ar fi cancerul intestinal și cancerul de sân la femei.

Pe aceeași temă

Etanolul (alcoolul) provoacă cancer prin mecanisme biologice, deoarece substanța se descompune în organism, ceea ce înseamnă că orice băutură care conține alcool, indiferent de prețul și de calitatea acesteia, prezintă un risc de a dezvolta cancer.

Riscul de a dezvolta cancer crește substanțial cu cât se consumă mai mult alcool. Cu toate acestea, ultimele date disponibile indică faptul că jumătate din toate bolile canceroase, care se atribuie alcoolului din Regiunea Europeană a OMS, sunt cauzate de consumul „ușor” și „moderat” de alcool, adică mai puțin de 1,5 litri de vin sau mai puțin de 3,5 litri de bere sau mai puțin de 450 de mililitri de băuturi spirtoase pe săptămână.

Acest tip de consum este responsabil pentru apariția majorității cazurilor de cancer de sân la femei, cea mai mare povară observată în țările Uniunii Europene (UE). În UE, cancerul este principala cauză de deces – cu o rată de incidență în creștere constantă – și majoritatea deceselor cauzate de alcool se datorează diferitelor tipuri de cancer.

Pe aceeași temă

Riscurile încep de la prima picătură de alcool consumată

Pentru a identifica un nivel „sigur” de consum de alcool, ar trebui să existe dovezi științifice valide care să demonstreze că, la sub un anumit nivel, nu există vreun risc de îmbolnăvire asociat cu consumul de alcool.

Recomandari A1

Noua declarație a OMS clarifică: dovezile disponibile în prezent nu pot indica existența unui prag la care efectele cancerigene ale alcoolului „se pornesc” și încep să se manifeste în corpul uman.

Mai mult, nu există studii care să demonstreze că efectele benefice potențiale ale consumului ușor și moderat de alcool asupra bolilor cardiovasculare și diabetului de tip 2 depășesc riscul de cancer asociat cu aceleași niveluri de consum de alcool.

„Nu putem vorbi despre un așa-numit nivel sigur de consum de alcool. Nu contează cât de mult bei – riscul pentru sănătate începe de la prima picătură din orice băutură alcoolică. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță este că, cu cât bei mai mult, cu atât este mai dăunător – sau, cu alte cuvinte, cu cât bei mai puțin, cu atât este mai sigur”, explică dr. Carina Ferreira-Borges, șeful unității interimar pentru Managementul bolilor netransmisibile și consilier regional pentru alcool și droguri ilicite în Biroul regional al OMS pentru Europa.

În ciuda acestui fapt, problema efectelor benefice ale consumului de alcool a fost una controversată de-a lungul cercetărilor științifice.

„Efectele potențiale de protecție ale consumului de alcool, sugerate de unele studii, sunt strâns legate de grupurile de comparație alese și de metodele statistice utilizate și este posibil să nu ia în considerare alți factori relevanți”, clarifică dr. Jürgen Rehm, membru al Directorului Regional OMS pentru Consultanță pentru Europa.

La nivel global, Regiunea Europeană a OMS are cel mai mare nivel de consum de alcool și cea mai mare proporție de oameni care beau, din populație. Aici, peste 200 de milioane de oameni din regiune sunt expuși riscului de a dezvolta cancer cauzat de alcool.

Populațiile dezavantajate și vulnerabile au rate mai mari de deces și de spitalizare deoarece daunele cauzate de o anumită cantitate și model de consum sunt mai mari pentru băutorii mai săraci și familiile lor decât pentru băutorii mai bogați din orice societate dată.

„Așadar, atunci când vorbim despre posibile așa-numite niveluri mai sigure ale consumului de alcool sau despre efectele sale protectoare, ignorăm imaginea de ansamblu a efectelor nocive ale alcoolului în regiunea noastră și în lume.

Deși este bine stabilit că alcoolul poate provoca cancer, acest fapt nu este încă cunoscut publicului în majoritatea țărilor. Avem nevoie de mesaje de informare legate de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice, urmând exemplul produselor din tutun; avem nevoie de profesioniști din domeniul sănătății instruiți, care s-ar simți confortabil să-și informeze pacienții despre riscul de alcool și apariția cancerului; și avem nevoie de o conștientizare generală a acestui subiect în țări și comunități”, adaugă dr. Ferreira-Borges.

Whatsapp LinkedIn
oms alcool cancer consum
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Comuna unde curge apă neagră la robinet prin ţevi de petrol. Localnicii plătesc facturi de sute de lei. Reacţia furnizorului. "E bună de băut"
Videoclipul zilei
Citește și
Singurătatea duce la apariția coșmarurilor. De ce OMS a făcut din ea o „prioritate globală”
Variola maimuței ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală. Ce spune OMS despre tulpina...
A avut loc primul deces din cauza gripei aviare H5N2. Ce transmite Organizația Mondială a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății, din nou în alertă! Au fost semnalate peste 7,6 milioane de cazuri...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste