Dulciurile sunt aproape nelipsite din casă, mai ales în preajam sărbătorilor. Fie copiii, fie adulții se îndulcesc după o zi mai mult sau mai puțin dificilă.
Cu toate acestea, ar trebui alese cu grijă. Consumul lor nu are tocmai un rezultat pozitiv.
Pericolul ascuns din cele mai populare dulciuri de sărbători. La ce să fie atenți consumatorii
Crăciunul este o sărbătoare minunată, care unește familiile, de obicei, în jurul mesei, unde nu se regăsesc doar preparate tradiționale sărate, ci și dulciuri de tot felul.
În perioada sărbătorilor, caloriile par să nu mai conteze, iar asta nu este neapărat un lucru rău. Însă mulți tind să nu mai acorde atenție zahărului pe care îl ingerează.
De aceea, medicii și nutriționiștii recomandă consumul deserturilor cu moderație, mai ales al celor din comerț, unde cantitatea de zahăr nu poate fi controlată.
Citește și: Calendare de Crăciun retrase dintr-un mare lanț de magazine. Ciocolata ar avea un gust „nespecific”
Cu toate acestea, și cozonacul, vedeta meselor festive, conține foarte mult zahăr, acesta regăsindu-se atât în aluat, cât și în umplutură. Potrivit etichetelor cozonacilor din comerț, aceștia conțin între 20 și 30 de grame de zahăr la 100 de grame.
De asemenea, turta dulce, un desert la fel de popular de Crăciun, conține între 25 și 40 de grame de zahăr la 100 de grame de produs. Astfel, și aceasta se înscrie pe lista deserturilor periculoase.
Însă în topul acestei liste se află bomboanele de pom. Conform unei surse, acestea sunt realizate din zahăr solidificat, astfel că 100 de grame de bomboane conțin între 60 și 80 de grame de zahăr. Iar valorile pot crește în cazul bomboanelor de pom umplute.
Pe listă se regăsesc și figurinele din ciocolată, moșii, renii sau oamenii de zăpadă. Acestea sunt populare printre copii, însă părinții sunt sfătuiți să acorde atenție cantității de ciocolată pe care o mănâncă cei mici. Astfel de figurine conțin între 50 și 60 de grame de zahăr la 100 de grame de produs.
Pe masa de Crăciun se regăsesc de multe ori și prăjituri cu cremă, din comerț, precum amandinele sau prăjitura cu foi. Acestea conțin între 30 și 35 de grame de zahăr la 100 de grame de produs.
Indicat este să fie preparate în casă, unde se poate controla catitatea de zahăr folosită.
Citește și: Ce program au supermarketurile din România de Crăciun. Cum vor funcționa
La fel și în cazul checului, care, cumpărat din magazine, poate conține între 20 și 25 de geame de zahăr.
Chiar și deserturile pregătite în casă pot conține mult prea mult zahăr. Este cazul ciocolatei de casă, care potrivit rețetei conține zahăr în proporție de 40 sau 50 de grame, la 100 de grame de produs.
Specialiștii trag un semnal de alarmă în această perioadă, astfel încât oamenii să nu se lase purtați de val și să se îngrijească de propria sănătate și de sănătatea celor dragi.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cantitatea optimă de zahăr consumată pe zi de către un adult este de maximum 25 de grame.