Antena Căutare

Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei Vitamina D zilnic. Care este doza recomandată de medici

Vitamina D este un nutrient necesar pentru organism, care se poate lua din expunerea la soare și din anumite alimente. Însă atunci când ea se regăsește în cantități mici în corp, se pot lua suplimente de Vitamina D. Ce se întâmplă dacă le iei în exces

Vitamina D este un nutrient necesar pentru organism, care se poate lua din expunerea la soare și din anumite alimente. Însă atunci când ea se regăsește în cantități mici în corp, se pot lua suplimente de Vitamina D. Ce se întâmplă dacă le iei în exces

Shutterstock

Vitamina D este un nutrient esențial tot mai recomandat în ultima vreme de către medici. Este un nutrient important care susține oasele, funcția musculară și sistemul imunitar. Dar care este doza zilnică recomandată de medici și ce se poate întâmpla dacă iei Vitamina D în exces.

Ce este Vitamina D și ce efecte are ea asupra organismului

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi prezentă în mod natural în alimente și un hormon produs în piele ca răspuns la expunerea la soare sau UV. Potrivit Institutului Național de Sănătate, vitamina D promovează absorbția calciului în intestin și ajută la reglarea concentrației de calciu și fosfor din sânge, care susține construirea și menținerea oaselor sănătoase și puternice și ajută la reglarea funcției scheletice și neuromusculare. În afară de susținerea oaselor, mușchilor și nervilor, vitamina D joacă multe roluri esențiale în organism. Din ce în ce mai multe cercetări arată că vitamina D reduce inflamația, reglează multe procese celulare și metabolismul și ajută la creșterea imunității.

Cât de importantă este vitamina D în sănătatea organismului

Vitamina D este un nutrient esențial și un hormon asociat cu oase sănătoase, funcția musculară și susținerea sistemului imunitar, printre multe alte beneficii. Oferă o mulțime de beneficii, însă cum ne dăm seama care este cantitatea potrivită de Vitamina D pe care ar trebui să o luăm zilnic și cum ne dăm seama care sunt suplimentele potrivite pentru organismul nostru?

Vitamina D se absoarbe din expunerea la soare sau din anumite alimente. Însă în sezonul rece este mai greu să ai parte de vittamina D, iar alimentația poate fi o problemă pentru persoanele care au un stil de viață vegan. Vitamina D se găsește în alimente precum uleiul din ficat de cod, somonul, tonul, laptele fortificat, iaurtul fortificat, sardinele, ficatul, galbenusul de ou.

Din acest motiv, pentru că unele persoane nu au cum să ia destulă Vitamina D de la soare sau din alimentație, aleg să ia suplimente.

Având în vederea importanța Vitaminei D în corpul nostru, dacă aceasta nu este produsă în cantități destule, poate provoca rahitism la copii și osteomalacie la adulți, potrivit ncbi. De asemenea, deficitul pe termen lung este asociat cu funcția imunitară redusă și cu un risc crescut ale unor afecțiuni, precum ar fi bolile cardiovasculare, migrenele, depresia și anumite tipuri de cancer, potrivit unei revizuiri din 2019 publicată în Pediatrics and Neonatology. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina mecanismele exacte care ar putea provoca aceste boli.

Care este doza recomandată de vitamina D și care sunt efectele adverse

Dacă mai sus am expus riscurile deficitului de Vitamina D, trebuie să știi că și Vitamina D în exces poate avea efecte adverse. Alimentația bogată în vitamina D și expunerea la soare nu pot avea efecte adverse, însă suplimentele luate în exces, da.

Beneficiile vitaminei C în sezonul rece. Cum ajută și de unde o poți extrage

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 unități internaționale (UI) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 UI pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 ani și 800 UI pentru persoanele cu vârsta peste 70 ani. Cu toate acestea, mai importantă decât cantitatea consumată este cantitatea de vitamina D din sânge.

Conform NIH, nivelurile de 50 nmol/l (20 ng/ml) sunt adecvate pentru majoritatea oamenilor pentru a menține sănătatea osoasă, în timp ce nivelurile sub 30 nmol/l (12 ng/ml) sunt prea scăzute și ar putea provoca slăbirea oaselor sau afectarea sănătății.

Potrivit reginamaria.ro, Efectele pe termen lung ale suplimentelor de Vitamina D luate în exces sunt:

  • Hipercalcemie - Calciul în exces poate forma depozite pe artere, cauzând totodată și probleme renale
  • Pietrele la rinichi - Administrarea suplimentelor de calciu și de vitamina D în paralel crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, mai ales în rândul femeilor care au intrat la menopauză.
  • Risc crescut de cancer - Excesul de vitamina D poate crește predispoziția pentru unele tipuri de cancer, printre care și cancerul pancreatic.
  • Simptomele timpurii ale intoxicării cu vitamina D sunt: pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, urmate de slăbiciune, nervozitate și hipertensiune arterială. Deoarece nivelul de calciu este ridicat, calciul se poate depune în tot corpul, în special în rinichi, vasele de sânge, plămâni și inimă. Rinichii pot fi deteriorați permanent și pot funcționa defectuos, ducând la insuficiență renală.
(P) Alegerea unei somiere potrivite îți poate influența confortul din timpul somnului...
Cum știi dacă cineva e atras cu adevărat de tine, în funcție de zodie
De cele mai multe ori, între un bărbat și o femeie, o relație poate începe doar dacă cei...
Horoscopul zilei de 28 martie 2023. Taurii se gândesc la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 martie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac....
Parteneri
Salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x