(P) 5 alternative pentru lapte
Este ora cinei și vă este poftă de ceva cremos. Dar, din diverse motive, cum ar fi intoleranța la lactoză sau alegerile alimentare, includerea laptelui de vacă în dieta dumneavoastră nu este o opțiune. Cu ce îl puteți înlocui și care este cea mai bună variantă? Iată 5 alternative!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Mai 2022, 18:03 | Actualizat: Joi, 26 Mai 2022, 18:06Iată cu ce puteți înlocui laptele. Există chiar cinci alternative:
Laptele de soia
Laptele de soia este strămoșul alternativelor, unele cronologii plasând crearea primului lapte de soia în China, tocmai în secolul al II-lea î.Hr., după cum notează Soy Info Center. În consecință, tofu a apărut în aceeași perioadă.
Sărac în grăsimi, fără colesterol și cu un gust relativ mic, Food Network consideră că laptele de soia este cea mai bună alternativă pentru lapte atunci când se gătește. Conținutul său ridicat de proteine conferă structură și densitate produselor de patiserie, ajutându-le în același timp să se rumenească uniform.
Textura și consistența sunt similare cu laptele de vacă obișnuit, ceea ce face ca laptele de soia să fie ușor de folosit ca înlocuitor.
Laptele de migdale
Potrivit Plant Based Food Association, în Statele Unite, laptele pe bază de plante reprezintă o industrie de 2,5 miliarde de dolari, laptele de migdale fiind cea mai populară alternativă, reprezentând două treimi din totalul vânzărilor din categoria laptelui pe bază de plante.
Laptele de migdale are o aromă fină de nucă și o textură cremoasă, deși este mai subțire decât alte tipuri de lapte pe bază de plante. La fel ca alte nuci transformate în lapte, migdalele sunt puse la înmuiat peste noapte și apoi combinate cu apă și amestecate.
În cazul migdalelor, raportul este de 1 cană de migdale la 2 căni de apă. Pentru alte nuci, cum ar fi caju, proporția este de 1 cană de nuci la 3 căni de apă. Se amestecă până la omogenizare, se strecoară printr-o sită cu ochiuri fine și se savurează.
Laptele de cocos
Atunci când gătiți mâncăruri sărate sau dulci, apelați la laptele de cocos în loc de laptele de vacă pentru a domoli mâncărurile picante, cum ar fi curry de pui thailandez sau supa Tom Kha.
De asemenea, laptele de cocos vă poate îmbogăți bunătățile dulci preferate, cum ar fi prăjiturile, plăcintele și înghețata.
Conform MasterClass, acest substitut al laptelui se obține prin amestecarea pulpei unei nuci de cocos mature cu apă fierbinte pentru a crea un lichid cremos. Laptele rezultat are un gust de nucă, floral de tropice și este disponibil în cutii de carton alături de laptele de migdale și de soia sau în conserve.
Îl găsiți în secțiunea de alimente asiatice din magazinele alimentare de pretutindeni. Oricare ar fi preferința ta, ține cont de faptul că laptele de cocos se separă în două părți.
Laptele de ovăz
Healthline scrie că ovăzul este o bombă nutritivă plină de proteine, vitamine, minerale și fibre. Este probabil motivul pentru care vedem oameni de toate vârstele mâncând Cheerios, sănătoase pentru inimă, una dintre cele mai nutritive cereale pentru micul dejun disponibile, conform Livestrong.
Beneficiile acestui aliment derivă din ovăz, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Un reportaj realizat de BBC sugerează că laptele de ovăz este una dintre cele mai ecologice alternative la lapte, folosind mai puțină apă și pământ și emițând mai puțin carbon decât laptele de soia, de orez sau de lapte.
Laptele de ovăz are un gust și o textură cremoase, asemănătoare laptelui, cu o aromă subtilă de cereale pământii. În timp ce laptele obișnuit poate avea o salinitate minerală, laptele de ovăz este dulce în mod natural.
Laptele fără lactoză
Da, laptele fără lactoză este fabricat tot din lapte de vacă, dar fără lactoză, rezolvând astfel problema de intoleranță la nivel mondial cu care se confruntă 68% din populația globului.
Laptele fără lactoză este aceeași opțiune plină de proteine și nutrienți ca laptele de vacă (din care se face si laptele batut), cu o textură identică, consistență și aromă apropiată. Cu toate acestea, laptele fără lactoză are în plus enzima lactază, care nu este produsă în mod natural de către persoanele care au intoleranță la lactate.
Atunci când este adăugată în lapte, lactaza descompune lactoza, făcând ca laptele de vacă să fie mai ușor de digerat.
Tu ce alternative folosești?