Știai? De ce au bebelușii mai multe oase decât adulții
Poate părea bizar, însă un mic bebeluș abia născut are mai multe oase decât un adult - cu aproape 100 de oase în plus, mai exact.
Publicat: Vineri, 18 Septembrie 2020, 13:17 | Actualizat: Vineri, 18 Septembrie 2020, 16:14Greu de crezut, dar bebelușii au în jur de 300 de oase, ce cresc și își schimbă forma zilnic, pe când adulții au “doar” 206, respectiv 15% din masa corporală.
Deși oasele par puternice și rigide, sunt compuse din țesut și calciu ce flucteaza de-a lungul vieții, potrivit Healthline.
Procesul de dezvoltare a oaselor se numește osificare și începe din a 8-a săptămână a dezvoltării embrionului. Chiar și așa, la naștere, oasele bebelușului sunt, în mare parte, compuse din cartilaj, țesut puternic, dar flexibil.
Această flexibilitate e importantă, pentru ca bebelușii în creștere să se poată îndoi în pântec și pentru ca nașterea să fie mai ușoară și pentru ei, și pentru mame.
Pe măsură ce bebelușii cresc în copii, o mare parte din acel cartilaj e înlocuit cu oase adevărate. Mai mult, oasele se vor suda împreună, așa că numărul total al oaselor va scădea.
Pe măsură ce oamenii cresc, oasele se combină și, după ce e determinată mărimea și forma finale ale oaselor, acestea vor fi în număr de 206 în corpul unui adult, cu aproape 100 de oase mai puțin decât numărul din corpul bebelușilor.