Antena

Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților

Sistemul osos reprezinta structura de rezistenta a corpului, facand posibila miscarea si protejand organele interne. In jurul varstei de 35 de ani, acesta atinge pragul maxim de rezistenta, iar dupa 40 de ani incepe sa isi piarda din vigurozitate.

Publicat: Vineri, 09 Noiembrie 2018, 16:44 | Actualizat: Marti, 10 Martie 2020, 10:11
Vitamina D, esențială pentru menținerea sănătății copiilor și adulților

Sistemul osos reprezinta structura de rezistenta a corpului, facand posibila miscarea si protejand organele interne. In jurul varstei de 35 de ani, acesta atinge pragul maxim de rezistenta, iar dupa 40 de ani incepe sa isi piarda din vigurozitate.

Vitamina D si calciul sunt o combinatie castigatoare cand vine vorba despre sanatatea oaselor.

Calciul, odata asimilat, se fixeaza in oase si in dantura. Pe langa faptul ca ajuta la formarea oaselor si la mentinerea rezistentei lor, calciul asigura contractia si relaxarea musculara, contribuind totodata la vindecarea ranilor.

Vitamina D intervine in absorbtia intestinala a calciului si a fosforului, ajutand la fixarea calciului in oase. Mentinerea calciului in limite normale depinde de prezenta vitaminei D, asadar aceasta este indispensabila si trebuie administrata de la varste fragede.

Cum asimilam vitamina D

Spre deosebire de alti nutrienti care provin in general din alimentatie, vitamina D nu este prezenta in foarte multe alimente, ci provine in principal de la soare. Este recomandat sa te expui cel putin 15 minute, fara crema solara, dimineata si dupa-amiaza. Aproape 70% din cantitatea de vitamina D din organism este sintetizata in piele sub actiunea razelor ultraviolete.

In Romania, soarele ne ajuta doar in perioada mai - septembrie, de aceea multe persoane recurg la integrarea unor suplimente pe baza de vitamina D in alimentatie. Cateva surse alimentare de vitamina D sunt: somonul la gratar sau la conserva, pastravul la gratar, laptele de soia, laptele de vaca, galbenusul oului.

Suplimentele alimentare contin vitamina D in doua forme: D2 si D3, care difera din punct de vedere chimic, insa au efecte nutritive la fel de importante. Vitamina D2, chiar si in doze mari, este mai putin eficienta decat vitamina D3, de aceea majoritatea suplimentelor alimentare contin vitamina D3, mai ales cele de tip vitamina D copii.

Beneficiile vitaminei D pentru sanatatea copiilor

Administrarea suplimentelor de vitamina D copii este recomandata zilnic pentru bebelus inca de la nasterea acestuia, pana la varsta de 2 ani, indiferent daca este sau nu alaptat. Administrarea vitaminei D inca din primele zile de viata este esentiala pentru ca asigura buna functionare a organismului copilului, iar odata cu inaintarea in varsta este necesar controlul permanent asupra integrarii vitaminei D in alimentatia celui mic.

Vitamina D contribuie inclusiv la mentinerea sanatatii inimii si a sistemului nervos. Lipsa acestei vitamine poate avea consecinte severe. Un risc al carentei de vitamina D copii in organismul bebelusilor este hipocalcemia neonatala, adica absenta calciului din sangele nou-nascutului, care are repercusiuni importante asupra dezvoltarii sistemului osos si a danturii, afecteaza dezvoltarea motorie, favorizeaza aparitia slabiciunii musculare, a durerilor si fracturilor. Copilul se mai poate confrunta cu dificultati de respiratie si chiar cu convulsii.

Complicatiile care pot sa apara la adultii care au carente de vitamina D sunt osteoporoza, cancerul, diabetul, dar si problemele cardiovasculare.

Recomandari A1

Rahitismul este o boala pe care cei mici o pot dezvolta pe fondul lipsei de vitamina D din corp. Semnele clinice la copii apar in a doua sau a treia luna de viata, daca mama nu a efectuat profilaxia rahitismului, dar pot aparea si mai devreme. Profilaxia antinatala a rahitismului prevede ca mama in ultimul trimestru de sarcina sa primeasca un anumit gramaj de vitamina D, in functie si de starea ei de sanatate.

Aportul suplimentar de vitamina D

Persoanele cu varste peste 50 de ani, femeile cu menopauza precoce, persoanele sedentare, cele care au o alimentatie saraca in calciu si vitamina D, fumatorii, persoanele care au suferit traumatisme repetate, cele care au disfunctii ale glandei tiroide si persoanele care consuma in exces produse pe baza de cofeina trebuie sa asimileze o cantitate mai mare de vitamina D decat cele care nu fac parte din aceste categorii.

Exista si riscul de supradozare cu vitamina D3, deoarece aceasta este stocata in grasimea din corp. Simptomele supradozei sunt starea de voma, gustul metalic in gura, lipsa apetitului, migrenele si oboseala. In cazul in care suferi de o afectiune renala sau ai un nivel crescut de calciu in sange, dozele mari de vitamina D3 pot agrava efectele asupra organismului. De asemenea, este recomandata suplimentarea precauta cu vitamina D3 copii in cazul celor mici, daca acestia iau alte medicamente sau suplimente, cu care vitamina D ar putea interactiona.

Whatsapp LinkedIn
vitamina d cumpara efecte vitamina d beneficii vitamina d consum calciu cu d calciu cu vitamina d
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Urmărește-l pe David Popovici la Campionatele Europene de Înot | Belgrad 2024. În perioada 17-23 iunie, vezi competiția LIVE în AntenaPLAY
Stirile zilei Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram de roşii gigant poate ajunge şi la 15 lei
Videoclipul zilei
Citește și
Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei Vitamina D zilnic. Care este doza recomandată de medici
Super Neatza, 3 octombrie 2022. De ce are nevoie copilul tău de vitamina D
Super Neatza, 18 octombrie 2021. De ce are nevoie copilul de vitamina D
Beneficiile vitaminei D
Video recomandate
Video
Citește și
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog Catine.ro
Irina Baeva reacționează la întâlnirea lui Gabriel Soto cu Geraldine Bazan. "Mereu vor fi împreună" Happy Channel
Ucraina, reacție după condițiile lui Putin pentru negocieri de pace. Podoliak: „Nicio posibilitate de a găsi un... Libertatea.ro
Ordin de la Kremlin: ce decizie a luat Vladimir Putin în legătură cu meciul Ucraina - România de la... Ziare.com
„Românul ăsta mare şi prost” Multimilionarul care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase soseşte... AntenaSport
Andreea Marin, declarații oneste despre căsătorie după ce a trecut prin trei divorțuri: „Poți trăi în doi... Elle
De ce nu va mai fi Tzancă Uraganu nașul Andei Adam și al lui Yosif Mohaci. A renunțat cu puțin timp înainte de... Spynews.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!” BZI
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tartă cu banane și jeleu de căpșuni, decorată cu fulgi de migdale HelloTaste.ro
Țara în care Oceanul înghite orașele. Un milion de oameni trebuie să fugă din calea apelor Antena3.ro
Cum afectează telefoanele sănătatea. Cei mai mulți utilizatori își dau seama prea târziu useit
Horoscopul zilei de 12 iunie 2024. Gemenii trebuie să acorde mai multă atenție emoțiilor. Află ce se întâmplă... Catine
Autoritățile germane vor să se împace cu chinezii: Cum speră Berlinul să blocheze aplicarea noilor taxe vamale Wall-Street
Ronald Gavril, alături de Anamaria Prodan în urma scandalului cu Laurențiu Reghecampf: Sunt susținătorul ei... Kudika
Mădălina Ghenea, apariție de Playboy. Niciodată NU a fost atât de îndrăzneață Playtech
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la... Redactia.ro
Tarantulele de companie, tot mai căutate în România. Cu cât se vinde un pui Observator
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament MediCOOL
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Calcul complet | Câți BANI primește pensie un român, dacă a muncit între 10 și 15 ani Gandul
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat CanCan
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului DeParinti
Billie Eilish și-a pierdut „toți” prietenii când a devenit celebră la 14 ani: „Am devenit faimoasă și nu... ZUTV
De ce devine părul verde în piscină. De vină nu e clorul, susțin experții UseIT
Rulouri de castraveți cu brânză și ardei. Rețetă de gustare simplă, de vară Hello Taste