Antena

Ziua mondială a sănătății mintale: 12 alimente pentru un creier sănătos

Iată ce 12 superalimente pe care trebuie să le introduceți în dietă pentru un creier sănătos.

Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 09 Octombrie 2019, 10:18 | Actualizat: Miercuri, 09 Octombrie 2019, 10:43
poze

Ziua mondială a sănătății mintale este consemnată la data de 9 octombrie. Prin această zi, la nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite recunoaște importanța sănătății mintale și promovează creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la diversele probleme din acest domeniu. Iată ce 12 superalimente pe care trebuie să le introduceți în dietă pentru un creier sănătos.

Ziua Mondiala a sănătății mintale dorește să atragă atenția asupra faptului că tulburările mintale afectează aproape 10% din populația lumii, într-un moment sau altul al vieții lor, sănătatea mintală este deja o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial.

Iată 12 superalimente pentru o bună funcționare a creierului.

Semințe de Chia

Semințele de chia provin dintr-o plantă din familia Lamiaceae, originară din America Centrală, unde triburile indigene au consumat-o de mai bine de 6.000 de ani. Acest superaliment favorizează funcționarea neuronilor și îmbunătățește activitatea creierului. Proprietățile sale împiedică îmbătrânirea țesuturilor și le păstrează funcțiile intacte mai mult timp.

Coacăze

Coacăzele sunt un puternic antioxidant. Introducerea acestui superaliment în alimentația noastră ne poate îmbunătăți memoria, învățarea și funcțiile cognitive în general, datorită faimoaselor flavonoide, care o protejează de radicalii liberi, care pot deteriora țesutul sănătos și periclita memoria.

Pește

Peștele este o sursă bogată de fosfor, care ajută la întărirea creierului, în special dându-ne impulsul memoriei noastre. Datorită acizilor grași omega 3 pe care organismul nostru nu este în măsură să le producă, acest superfaliment ne ajută să ne protejăm sănătatea creierului atât capacitatea cognitivă, cât și memoria, de aceea este recomandat consumul său periodic, în special de pește albastru sardine, somon, ton, păstrăv.

Nucile

Nucile ne oferă numeroase minerale și vitamine, inclusiv fosfor, magneziu, potasiu, vitamine B și vitamina E. Toate sunt instrumente excelente pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună, precum și a creierului. Nucile, de exemplu, consumate în mod regulat, îmbunătățesc memoria de lucru, adică cea care permite stocarea pe termen scurt a informațiilor.

Spanac

Recomandari A1

Spanacul, datorită prezenței mineralelor, vitaminelor, pigmenților și fitonutrienților, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier și calciu pe care le conține, ajută (în special potasiu) la menținerea conductivității electrice a creierului. Datorită lor, semnalele dintre neuroni sunt transmise mai rapid, ceea ce ne ajută să gândim mai clar și să răspundem mai repede.

Dovleac

Dovleacul este unul dintre alimentele antioxidante prin excelență. Conținutul său de acid folic ne poate ajuta să ne menținem mintea trează și agilă, precum și să ne îmbunătățim memoria și viteza cu care procesăm informațiile. De fapt, studii multiple au sugerat că lipsa acidului folic poate provoca probleme precum depresia.

Brocoli

Un studiu realizat cu șoareci de laborator și publicat în revista Neuroscience Letters a relevat că și-au îmbunătățit performanțele cognitive după administrarea unui compus cu broccoli. Astfel, acest superaliment poate proteja creierul după o accidentare. Nutrienții săi au capacitatea de a spori memoria, pe lângă păstrarea sănătății creierului nostru.

Ulei de măsline

Acest "aur lichid" are efecte antioxidante importante pentru țesuturi care previn deteriorarea cauzată de radicalii liberi care pot deteriora țesutul sănătos și diminuează capacitatea memoriei noastre. Consumul de ulei de măsline, datorită grăsimilor sănătoase, ne va asigura că circulația sângelui nostru este corectă și că toate celulele din corpul nostru funcționează corect, inclusiv creierul nostru.

Apa

Apa este foarte sănătoasă! Și și pentru creierul tău. Având în vedere că reprezintă mai mult de 85% din greutatea creierului, nu putem ignora importanța acestuia. O hidratare importantă este crucială pentru buna funcționare a organului nostru gânditor.

Avocado

Avocado se remarcă pentru conținutul ridicat de vitamina E, dar există multe beneficii pe care acest fruct le oferă corpului uman, în special creierului tău. Acest superaliment are proprietăți antioxidante care ajută la prevenirea îmbătrânirii și deteriorarea timpurie a sănătății creierului nostru. De parcă acest lucru nu ar fi suficient, ele conțin și omega 3, esențiale pentru a proteja creierul de uzura prematură.

Roșiile

Consumul de roșii reduce riscul de accident vascular cerebral. Licopenul conținut în acest supealiment s-a dovedit a fi un mare aliat pentru prevenirea multor boli, cum ar fi accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral. Toate acestea datorită proprietăților antioxidante ale roșiilor. Licopenul este prezent atât în ​​roșiile crude, cât și în cele gătite, așa că nu există nicio problemă în introducerea acestora așa cum ne place în dieta noastră.

Cacao

Cacao, consumată întotdeauna cu moderație, poate contribui la o sănătate bună a creierului nostru, deoarece antioxidanții săi împiedică îmbătrânirea prematură a organismului și permite îmbunătățirea fluxului de sânge care ajunge la creier, ceea ce favorizează și menținerea abilității cognitive.

Citește și:

Cum să ai un creier sănătos: Cel mai important sfat al lui Arsenie Boca

Whatsapp LinkedIn
ziua mondiala a sanatatii mintale 9 octombrie 12 alimente pentru un creier sanatos creier sanatos
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
Horoscop: la ce boli psihice ești predispus în funcție de zodie
Ziua Mondială a Sănătății Mintale: 10 semne care ajută la depistarea tulburărilor psihice la copii
Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2018.Ce probleme are Prințul Harry
Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2018. Care sunt problemele tinerilor
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mai multe