Ziua mondială a sănătății mintale: 12 alimente pentru un creier sănătos
Iată ce 12 superalimente pe care trebuie să le introduceți în dietă pentru un creier sănătos.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 09 Octombrie 2019, 10:18 | Actualizat: Miercuri, 09 Octombrie 2019, 10:43Ziua mondială a sănătății mintale este consemnată la data de 9 octombrie. Prin această zi, la nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite recunoaște importanța sănătății mintale și promovează creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice cu privire la diversele probleme din acest domeniu. Iată ce 12 superalimente pe care trebuie să le introduceți în dietă pentru un creier sănătos.
Ziua Mondiala a sănătății mintale dorește să atragă atenția asupra faptului că tulburările mintale afectează aproape 10% din populația lumii, într-un moment sau altul al vieții lor, sănătatea mintală este deja o problemă majoră de sănătate publică, la nivel mondial.
Iată 12 superalimente pentru o bună funcționare a creierului.
Semințe de Chia
Semințele de chia provin dintr-o plantă din familia Lamiaceae, originară din America Centrală, unde triburile indigene au consumat-o de mai bine de 6.000 de ani. Acest superaliment favorizează funcționarea neuronilor și îmbunătățește activitatea creierului. Proprietățile sale împiedică îmbătrânirea țesuturilor și le păstrează funcțiile intacte mai mult timp.
Coacăze
Coacăzele sunt un puternic antioxidant. Introducerea acestui superaliment în alimentația noastră ne poate îmbunătăți memoria, învățarea și funcțiile cognitive în general, datorită faimoaselor flavonoide, care o protejează de radicalii liberi, care pot deteriora țesutul sănătos și periclita memoria.
Pește
Peștele este o sursă bogată de fosfor, care ajută la întărirea creierului, în special dându-ne impulsul memoriei noastre. Datorită acizilor grași omega 3 pe care organismul nostru nu este în măsură să le producă, acest superfaliment ne ajută să ne protejăm sănătatea creierului atât capacitatea cognitivă, cât și memoria, de aceea este recomandat consumul său periodic, în special de pește albastru sardine, somon, ton, păstrăv.
Nucile
Nucile ne oferă numeroase minerale și vitamine, inclusiv fosfor, magneziu, potasiu, vitamine B și vitamina E. Toate sunt instrumente excelente pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună, precum și a creierului. Nucile, de exemplu, consumate în mod regulat, îmbunătățesc memoria de lucru, adică cea care permite stocarea pe termen scurt a informațiilor.
Spanac
Spanacul, datorită prezenței mineralelor, vitaminelor, pigmenților și fitonutrienților, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier și calciu pe care le conține, ajută (în special potasiu) la menținerea conductivității electrice a creierului. Datorită lor, semnalele dintre neuroni sunt transmise mai rapid, ceea ce ne ajută să gândim mai clar și să răspundem mai repede.
Dovleac
Dovleacul este unul dintre alimentele antioxidante prin excelență. Conținutul său de acid folic ne poate ajuta să ne menținem mintea trează și agilă, precum și să ne îmbunătățim memoria și viteza cu care procesăm informațiile. De fapt, studii multiple au sugerat că lipsa acidului folic poate provoca probleme precum depresia.
Brocoli
Un studiu realizat cu șoareci de laborator și publicat în revista Neuroscience Letters a relevat că și-au îmbunătățit performanțele cognitive după administrarea unui compus cu broccoli. Astfel, acest superaliment poate proteja creierul după o accidentare. Nutrienții săi au capacitatea de a spori memoria, pe lângă păstrarea sănătății creierului nostru.
Ulei de măsline
Acest "aur lichid" are efecte antioxidante importante pentru țesuturi care previn deteriorarea cauzată de radicalii liberi care pot deteriora țesutul sănătos și diminuează capacitatea memoriei noastre. Consumul de ulei de măsline, datorită grăsimilor sănătoase, ne va asigura că circulația sângelui nostru este corectă și că toate celulele din corpul nostru funcționează corect, inclusiv creierul nostru.
Apa
Apa este foarte sănătoasă! Și și pentru creierul tău. Având în vedere că reprezintă mai mult de 85% din greutatea creierului, nu putem ignora importanța acestuia. O hidratare importantă este crucială pentru buna funcționare a organului nostru gânditor.
Avocado
Avocado se remarcă pentru conținutul ridicat de vitamina E, dar există multe beneficii pe care acest fruct le oferă corpului uman, în special creierului tău. Acest superaliment are proprietăți antioxidante care ajută la prevenirea îmbătrânirii și deteriorarea timpurie a sănătății creierului nostru. De parcă acest lucru nu ar fi suficient, ele conțin și omega 3, esențiale pentru a proteja creierul de uzura prematură.
Roșiile
Consumul de roșii reduce riscul de accident vascular cerebral. Licopenul conținut în acest supealiment s-a dovedit a fi un mare aliat pentru prevenirea multor boli, cum ar fi accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral. Toate acestea datorită proprietăților antioxidante ale roșiilor. Licopenul este prezent atât în roșiile crude, cât și în cele gătite, așa că nu există nicio problemă în introducerea acestora așa cum ne place în dieta noastră.
Cacao
Cacao, consumată întotdeauna cu moderație, poate contribui la o sănătate bună a creierului nostru, deoarece antioxidanții săi împiedică îmbătrânirea prematură a organismului și permite îmbunătățirea fluxului de sânge care ajunge la creier, ceea ce favorizează și menținerea abilității cognitive.
Citește și:
Cum să ai un creier sănătos: Cel mai important sfat al lui Arsenie Boca