Antena

Prezent, dar absent: ce este „prezenteismul“ la locul de muncă și ce măsuri trebuie să ia angajatorii pentru a elimina această tendință

Unul dintre factorii cheie pentru o afacere de succes este forța de muncă implicată. Dacă liderii înțeleg și recunosc nivelul de implicare în realizarea sarcinilor zilnice al angajaților, productivitatea la locul de muncă va fi vizibilă.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Aprilie 2020, 18:39 | Actualizat: Marti, 21 Aprilie 2020, 18:41
Prezent, dar absent: ce este „prezenteismul“ la locul de muncă și ce măsuri trebuie să ia angajatorii pentru a elimina această tendință

Motivele pentru care angajații nu acordă suficientă atenție jobului pe care îl au sunt diverse: de la lipsa pasiunii până la necesitatea beneficiilor salariale.

„Prezenteismul“, o nouă tendință printre angajați

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că majoritatea angajaților fac eforturi să ducă la bun sfârșit o zi de muncă. O cercetare din 2019 a arătat că 83% dintre angajați au identificat așa numitul „prezenteism“ în organizația lor, iar un sfert au declarat că problema s-a agravat față de anul precedent.

Cei mai mulți angajați, deși sunt prezenți la locul de muncă, nu sunt foarte activi din punct de vedere mintal, „prezenteismul“ fiind o tendință care se accelerează și reprezintă principala problemă a productivității la locul de muncă.

Angajații susțin că munca lor este afectată de problemele de sănătate pe care le au. Cei mai mulți oameni neglijează atât problemele fizice, cât și pe cele psihice pentru a fi prezenți la locul de muncă și a realiza sarcinile care le-au fost atribuite, astfel încât în momentul evaluarii să poată obțină măcar punctajul minim necesar pentru a-și păstra jobul. De asemenea, în ultimii ani au fost identificate dovezi ale tendințelor nesănătoase la locul de muncă.

Astfel, „prezenteismul“ costă companiile în jur de 150 de miliarde de dolari la nivelul productivității. Un studiu Gallup din 2018 arată că doar 15% dintre angajați consideră că sunt implicați în activitatea pe care o desfășoară la locul de muncă.

Există o legătură între pasiunea cu care un angajat își desfășoară activitatea, recunoașterea meritelor de către angajator și productivitatea companiei. Astfel, un angajat implicat va face ca atmosfera de la serviciu să fie una mai veselă și va ajuta la îmbunătățirea calității muncii, ceea ce, implicit, duce la un nivel crescut al productivității. În plus, în cazul angajaților mulțumiți, șansele de a-și căuta un nou job sunt minime.

Deși transformarea atitudinii – vizavi de activitatea pe care o desfășoară într-o companie – fiecărui angajat poate fi descurajantă pentru angajator, există mici inițiative care și-au dovedit, de-a lungul timpului, eficacitatea.

Recunoașterea meritelor

Recompensarea angajaților pentru o sarcină bine făcută poate avea un impact puternic asupra modului în care aceștia privesc locul de muncă. Cu toate acestea, este esențial ca această practică să nu-și piardă din importanță. Așadar, un angajator ar trebui să ofere recompense doar celor care au realizări semnificative. În acest mod, fiecare angajat va munci cu mai multă implicare pentru a atinge standarde înalte.

Totodată, recunoașterea meritelor în fața colegilor de muncă este un alt mod de a-i motiva pe ceilalți angajați să fie mai implicați.

Eliminarea tendințelor nesănătoase

Recomandari A1

Pentru a obține rezultate mai bune în cadrul companiei, este important ca angajatorii să creeze un mediu de lucru care să satisfacă nevoile angajaților și să le acorde acestora șansa să se relaxeze, dacă sunt prea stresați, sau să stea acasă, dacă sunt bolnavi. S-a format un obicei ca angajaţii să se prezinte la serviciu chiar şi atunci când sunt bolnavi. Această tendință nesănătoasă poate duce la o scădere mai mare a productivității decât absenteismul.

Totodată, programul încărcat îi determină pe unii angajați să consume alimente nesănătoase în timp ce își desfășoară activitatea, fără să aloce timpul necesar unei mese adecvate.

Pentru a elimina pe cât posibil practicile care afectează starea de sănătate a angajaților și, implicit productivitatea, angajatorii ar trebui să aibă în vederea acordarea unor beneficii extrasalariale, cum sunt, de exemplu, tichetele de masă. Acestea sunt acordate pentru fiecare zi lucrată în decursul unei luni și reprezintă atât un instrument important de fidelizare și retenție a echipei, cât și un mijloc de promovare a unui stil de viață sănătos în cadrul companiei.

Așadar, pentru a avea un business productiv, nevoile angajaților reprezintă o prioritate.

Sursă foto: Chaay_Tee/ Shutterstock

Whatsapp LinkedIn
locuri de muncă prezenteism loc de munca angajatori
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 41,40% dintre români au votat până la ora 17:00
Videoclipul zilei
Citește și
Au fost deblocate 2700 de posturi vacante în spitale și servicii de ambulanță. Marcel Ciolacu: „este...
O nouă înșelătorie a făcut ravagii în țară. Peste 10.000 de români, păcăliți să plătească...
Vești bune în plină pandemie de coronavirus. Această categorie de români ar putea să primească 830...
Cum să lucrezi cu o persoană manipulativă
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste