Antena Căutare

Cum să lucrezi cu o persoană manipulativă

Multe locuri de muncă promovează persoanele manipulative, deoarece acestea par să fie mai eficiente în a îndeplini sarcini, în ciuda costurilor semnificative pe care comportamentul lor abuziv le poate aduce în timp productivității și oamenilor.

Cum să lucrezi cu o persoană manipulativă

Şase din zece angajaţi români spun că schimbarea locului de muncă se află printre primele trei cele mai importante priorităţi pentru acest an, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs. Angajații valoroși simt nevoia unor beneficii reale, iar atunci când cerințele nu le sunt îndeplinite, aleg să schimbe angajatorul. Pe lângă un salariu mai mare și mai mult timp liber, angajații vor să plece de la actualul loc de muncă din cauza angajatorului, a mediului de lucru sau a echipei.

Bullying-ul nu există numai în școli, ci și la locul de muncă, iar felul în care un angajat răspunde unor abuzuri poate defini relația cu persoana manipulativă. Există mai multe răspunsuri care s-au dovedit a fi eficiente în confruntarea cu astfel de persoane, indiferent de puterea sau statutul pe care un angajat abuzat îl are în companie.

În primul rând, fii sceptic atunci când primești o atenție sporită. De obicei, persoanele manipulative nu își arată adevărata față încă de la începutul relației. De fapt, se prezintă ca aliați sau confidenți, pentru că trebuie să identifice care îți sunt punctele slabe, astfel încât să poată profita de pe urma ta. Persoanele manipulative pot identifica cu ușurință acei angajați încrezători în forțele proprii, care își pot susține punctul de vedere, cât și pe cei care sunt dornici să fie pe placul celorlalți și se rușinează cu ușurință.

Printre tacticile pe care le abordează persoanele manipulative se numără cele bazate pe prietenie. De exemplu, o astfel de persoană îți poate spune, aparent cu bune intenții, care sunt lucrurile pe care le faci greșit, astfel încât să îți corectezi și să-ți perfecționezi activitatea la locul de muncă. În schimb, astfel de comentarii constante nu fac decât să știrbească stima de sine a celui care le primește, ca în final să nu mai aibă încredere în propriile decizii și să facă doar ceea ce îi spune persoana manipulativă. Așadar, pentru a nu ajunge în situații neplăcute, tratează cu suspiciune comportamentul binevoitor al celorlalți angajați.

Articolul continuă după reclamă

În al doilea rând, fii dispus să riști mici confruntări publice. Potrivit Harvard Business Review, cel mai bun mod de a expune manevrele unei persoane manipulative este să o confrunți în momentul în care îi descoperi intențiile. Ar putea fi dificil să faci acest lucru dacă este vorba de o persoană care îți este superioară din punct de vedere ierarhic, dar susținerea punctului de vedere, atunci când cineva ignoră standardele de comportament normale și joacă necinstit, este un pas important în a înfrunta o persoană manipulativă. Odată ce este confruntată, o persoană manipulativă va încerca să se pună la adăpost, astfel încât ceilalți colegi să nu își dea seama de comportamentul său.

În al treilea rând nu accepta să păstrezi secrete sau să transmiți mesaje care sfidează regulile unui comportament adecvat. Persoanele manipulative te pot trata ca pe un om din interiorul companiei în care au încredere, dezvăluindu-ți greșelile și eșecurile celorlalți. Dacă poziția ta în interiorul companiei este superioară persoanei manipulative, cel mai eficient mod de a respinge astfel de comportamente este să îți faci un plan riguros de a corecta ieșirile necolegiale, oferind un feedback concret fiecărui angajat atunci când are nevoie.

Indiferent de profesia pe care o ai, nivelul de experiență sau compania la care lucrezi, persoanele manipulative sunt prezente peste tot și, dacă li se oferă posibilitatea, pot fi un obstacol enorm în traiectoria ta către succes.

Sursă foto: ESB Professional/ Shutterstock

Alerta de Coronavirus din Timişoara s-a extins în jumătate de ţară! Un tânăr bănuit că ar avea virusul a călătorit prin ... Ministerul Culturii, vag în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei de la Centrul Naţional al Dansului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea Vineri, 08.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x