Masivul Retezat, una dintre cele mai grandioase zone din Carpații Meridionali. Locul în care poți sta departe de civilizație
În anul în care opțiunile turistice sunt considerabil limitate, vă puteţi bucura departe de aglomeraţie de drumeții printre crestele albe ale Masivului Retezat. Aici cu fiecare pas, peisajul capătă tot mai mult din savoarea unei lumi de basm. Masivul Retezat este una dintre cele mai grandioase și spectaculoase zone din Carpații Meridionali, care te fascinează şi te face să revii de fiecare dată.
Publicat: Vineri, 02 Octombrie 2020, 18:01 | Actualizat: Vineri, 02 Octombrie 2020, 18:03Dincolo de pajiştile alpine şi pădurile de conifere, se întrezăresc crestele Retezatului. Doar drumul forestier şi podeţele construite peste pârâurile învolburate mai amintesc de intervenţia omului. Sălbăticia Masivului Retezat te cucereşte imediat ce ai păşit pe culmile sale, notează Observator.
Întins pe aproape 380 de km pătraţi, Parcul Naţional Retezat adăposteşte zeci de specii de plante, dar şi animale ocrotite de lege. Ascunse în locuri în care rar ajunge picior de om sunt turme de capre negre, cerbii şi râşii.
În masiv sunt nu mai puţin de 20 de creste apline care depășesc 2.000 de metri. Iubitorii muntelui pot străbate zeci de trasee turistice.
Din Poiana Pelegii se poate ajunge la vârful Peleaga, înalt de 2.509 metri și la lacul Bucura, unul din cele mai cunoscute și întinse din Retezat și cel mai mare lac glaciar din România. Salvamontiştii însă atrag atenţia celor care se aventurează pe creste, mai ales că vremea s-a schimbat.
Ghiţă Vizitiu, salvamontist: Unii au fost echipaţi bine, alţii chiar neechipţi. Sunt care s-au rătăcit al intersecţie de trasee. Aşa accident foarte grave nu am avut multe, cum erau în anii trecuţi.
Se spune că Retezatul are un efect puternic asupra celor care se aventurează în ascunzişurile sale. Cei mai mulţi îşi doresc să rămână aici departe de civilizaţe.
Traseele de creastă sau cele de plimbare au atras un număr record de iubitori ai muntelui. În vara care a trecut, vârfurile Retezat, Păpușa Mare sau Peleaga au devenit locuri unde cu greu putea să mai încapă cineva. Numărul celor aflați simultan pe micile platouri de pe vârfurile cu pricina atingea uneori câteva zeci de persoane.
Cu multe vârfuri ce ating 2500 de metri, cu numeroase lacuri glaciare, cu porțiuni dificile, Retezatul este primul parc național al României și este considerat ca unul dintre cele mai spectaculoase și mai pitorești masive montane. Mulți turiști au revenit de mai multe ori în acest an.
Una dintre cele mai cunoscute cabane din Retezat și din întreaga țară, Pietrele, este deschisă pentru turiști. În Carpații României, din lipsă de cabanieri adevărați, multe cabane de altitudine sunt închise și nefuncționale, Babele sau Omu fiind doar două dintre ele.
Pietrele este practic placa turnantă a turismului din Masivul Retezat, o cabană rustică, apreciată pentru acest fapt de mulți dintre cei care îi calcă pragul. În afara ei, mai este disponibilă Cabana Gențiana.
De la cele două, se deschid o varietate de trasee montane, urcând pe văi până la cele mi importante vârfuri și creste din masiv. Recent a fost finalizată construcția cabanei Salvamont de la Pietrele. În acest fel, salvamontiștii au acces mult mai facil spre zonele în care se produc accidente.