Menopauza și schimbările care au loc în corpul femeii în această perioadă. Cât de mult este afectată pielea și cum o putem îngriji
În ediția emisiunii Medicool din 18 februarie 2023, Carmen Brumă, alături de invitata sa, medicul dermatolog, Diana Plăcintescu, au vorbit despre schimbările biologice prin care trece o femeie atunci când ajunge la menopauză.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Martie 2023, 14:20 | Actualizat: Marti, 07 Martie 2023, 11:08- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Medicul primar dermato-venerolog, Diana Plăcintescu, a venit în platoul emisiunii Medicool, ediția din 18 februarie 2023 și a abordat un subiect foarte important pentru doamne. De cele mai multe ori, menopauza vine la pachet cu o serie de transformări pe care omitem să le asociem cu această perioadă și de aceea este important să discutăm despre ele.
Așadar, invitatul lui Carmen Brumă a făcut puțină lumină asupra schimbărilor prin care trece corpul unei femei la menopauză, mai ales, că vorbim aici și despre transformări la nivelul pielii.
Pe aceeași temăCare sunt schimbările biologice prin care trece o femeie atunci când ajunge la menopauză
Carmen Brumă a invitat-o pe medicul dermatolog, Diana Plăcintescu, să explice despre schimbările biologice care se produc în corpul unei doamne atunci când aceasta ajunge la menopauză.
După ce a oferit o definiție termenului dezbătut, medicul a explicat că, în total, putem vorbi despre trei mari perioade: premenopauză, menopauză și postmenopauză. De asemenea, medicul dermatolog a explicat că acest fenomen este cel mai propice pentru instalarea uscăciunii la nivelul pielii:
„Schimbarea esențială este scăderea hormonilor estrogeni, care sunt dirijorul întregului cortegiu de manifestări care se produc la menopauză. Menopauza o definim ca momentul în care menstruația s-a oprit timp de un an de zile. Acest an și cei câțiva ani dinainte, în care începem să obervăm diverse manifestări, de exemplu transpirații nocturne, insomnii, modificări de dispoziție, iar, la nivelul pielii, observăm că aceasta începe să se lase, îl numim premenopauză.”
„Perioada de după instalarea menopauzei, o numim postmenopauză. Aici fenomenele încep să devină din ce în ce mai accelerate, mai severe. Se instalează, de exemplu, la nivelul pielii, uscăciunea și o sensibilizare. Apare o intoleranță atât la cosmetice, cât și la factorii de mediu.”
„În organism, toate celelalte fenomene se accentuează și încep să domine aceste fenomene de uscăciune, atât la nivelul feței, cât și la al organelor genitale. Începe să apară osteoporoza. Practic organismul începe să-și piardă din substanță, pentru că se pierde aproximativ 30% din colagen în primii cinci ani.”, a explicat medicul dermatolog, Diana Plăcintescu.
La ce vârstă apare menopauza și care sunt primele simptome
Medicul dermatolog, Diana Plăcintescu, a menționată că vârsta medie când se instalează menopauza în cazul femeilor din România este undeva la 45 de ani:
„Vârsta medie de instalare a menopauzei în Europa este în jurul vârstei de 51 de ani. 45-50/51 de ani, la nivelul României, cam asta este perioada la care ne putem aștepta că se instalează menopauza. Cu câțiva ani înainte, apare premenopauza.”
Doamna doctor, Diana Plăcintescu, a reiterat faptul că printre principalele simptome care apar la menopauză sunt cele care se pot vedea la nivelul pielii. Astfel, în această perioadă, vorbim mai mult ca oricând despre pielea uscată:
„Primele simptome pe care le observăm sunt cele de la nivelul pielii. Scade cantitatea de fibre de colagen din piele, iar pielea începe să se lase, un fenomen care e diferit de ridurile obișnuite pe care le puteam vedea și înainte în oglindă. Din punct de vedere somatic, sunt aceste transpirații, bufeuri, în special, nocturne, insomnii, modificări de dispoziție, putem să ne confruntăm cu pierderea părului. Pe de altă parte, ne putem confrunta cu un exces de păr pe anumite zone specific masculine, uscăciune genitală.”, a mai adăugat medicul dermatolog invitat în platoul Medicool, ediția din 18 februarie 2023.
Pe aceeași temăCare sunt transformările care au loc în această perioadă la nivelul pielii și cum o putem îngriji corespunzător
Carmen Brumă a întrebat-o pe doamna doctor, Diana Plăcintescu, dacă este nevoie de o rutină mai riguroasă în această perioadă, dată fiind uscăciunea cu care ne confruntăm la nivelul pielii. Medicul dermatolog a oferit următorul răspuns:
„În această perioadă, pielea își pierde densitatea, se usucă și devine hipersensibilă. De aceea o rutină disciplinată este esențială. Curățarea pielii dimineața și seara, hidratarea și respectiv, hrănirea ei cu creme care să conțină ingrediente dedicate, hidratante precum acidul hialuronic, să combată uscăciunea, precum acizii grași. De asemenea, este foarte importantă fotoprotecția, pentru a preveni pătarea pielii, care este mult mai sensibilă la ultraviolete în perioada aceasta.”, au fost sfaturile oferite de medicul primar dermato-venerolog, Diana Plăcintescu.