Pastitsio, o rețetă de macaroane cu carne la cuptor din bucătăria grecească, preparată de Vlăduț la Super Neatza, 6 decembrie 2021
În ediția din 6 decembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul emisiunii, a gătit o interesantă rețetă de Pastitsio, o rețetă de macaroane cu carne la cuptor din bucătăria grecească, un preparat de iarnă și de sărbătoare.
Publicat: Luni, 06 Decembrie 2021, 17:22 | Actualizat: Luni, 03 Ianuarie 2022, 11:34Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, Vlăduț, îngrăgitul bucătar de la Neatza cu Răzvan și Dani ne surprinde cu preparate interesante din combinații de ingrediente simple și la îndemâna oricui. În ediția din 6 decembrie 2021, Vlăduț a preparat o rețetă de burgeri cu piure de pastarnac copt și pastitsio, foarte delicioasă și de nerefuzat.
Urmăriți mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a-i răsfăța și voi pe cei dragi cu așa preparat foarte gustos și consistent.
Pastitsio, o rețetă de macaroane cu carne la cuptor din bucătăria grecească - Ingrediente
Ingredientele pentru reteta de pastitsio se împart în trei categorii: ingrediente pentru prepararea macaroanelor, pentru sosul de carne și pentru sosul bechamel.
Ingrediente pentru prepararea macaroanelor:
- 400 gr macaroane aerate
- apă
- sare
Ingrediente pentru sos ragu:
- 500 gr carne toacata de porc
- 1-2 cepe
- 2 căței de usturoi
- 1 țelină
- 1 morcov
- 250 gr suc de roșii
- 150 ml vin alb
- 2 linguri cu ulei de măsline
- sare și piper
- 1-2 foi de dafin
Ingrediente pentru sos bechamel:
- 100 gr unt
- 500 ml lapte
- 100 gr făină
- sare și piper
- nucșoară
- cașcaval răzuit
Pastitsio, o rețetă de macaroane cu carne la cuptor din bucătăria grecească - Mod de preparare
Se începe cu prepararea sosurilor care durează mai mult, iar la final se fierb și pastele.
Cum se prepară sosul ragu
Într-o tigaie încăpătoare, un wok, se încinge uleiul de măsline. Se adaugă ceapa, morcovul, țelina și uturoiul tocate mărunt și se lasă la călit la foc mic. Se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu ingredientele din tigaie, apoi se lasă la gătit până își schimbă culoarea, amestecând frecvent. Se adaugă vinul alb și le lasă la fiert până se evaporă alcoolul. Se adaugă sucul de roșii, sare și piper, foile de dafin și se lasă sosul ragu la fiert, la foc mic, aproximativ 30-40 de minute.
Pe aceeași temăCum se prepară sosul bechamel pentru reteta de pastitsio
Mai întâi se pune laptele într-o oală, la fiert și se lasă până când atinge punctul de fierbere. Se stinge și se adaugă în lapte un pref de sare.
Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, așezată la foc de intensitate mică spre medie se pune untul la topit. Se amestecă pentru a nu se arde untul, iar când acesta este topit, se adaugă toată făina odată, amestecând intens pentru a se desface bine făina în untul topit. Când făina a absorbit tot untul se toarnă puțin câte puțin din lapte, amestecând intens cu un tel. Este important să se amestece continuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Când se termină de adăugat tot laptele, se adaugă sare, piper și nucșoară, câte puțin din fiecare. După stingerea focului se adaugă în sosul bechamel și parmezan răzuit.
După prepararea celor două sosuri se fierb și macaroanele în apă cu sare.
Pe aceeași temăApoi, se unge cu unt o tavă cu pereți înalți și se adaugă macaroanele scurse în ea. peste acestea se adaugă sosul ragu, iar deasupra sosul bechamel. Se pune tava la cuptor la temperatură medie până când sosul de deasupra se gratinează frumos.
Spor și poftă bună!