Așa cum ne-a obișnuit an de an, Vlăduț, bucătarul de la Super Neatza prepară în ajunul sărbătorilor o rețetă de pate de pește afumat, însă de fiecare dată altfel. În ediția din 2 decembrie 2021, a matinalului Super Neatza, Vlăduț a preparat o delicioasă rețetă de pate de păstrăv afumat cu sfeclă roșie și mere coapte. Și nu s-a oprit aici, a mai preparat și crocănțele din aluat de pâine cu cărbune activ și praz umplut cu bacon și cașcaval, preparate care au mers de minune cu pateul de păstrăv.
Citește și: Pate din soia. Rețetă de aperitiv sănătos, pentru zilele de post
”Este o rețetă pe care o prepar în fiecare an, însă cu îmbunătățiri, pentru că întotdeauna am ingrediente foarte atent alese. La final, voi decora totul cu fistic prăjit”, a spus bucătarul emisiunii. Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi așa preparate pline de savoare și culoare.
Citește și: Pate din ficat de pui cu baghete de pâine preparate în casă
Pate de păstrăv afumat cu sfeclă roșie și mere coapte - Ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente este puțin mai mare, ingredientele folosite sunt foarte simple și accesibile turturor. Se pot achiziționa dintr-un singur drum la piață.
Citește și: Pate de somon afumat cu hrean. Rețetă de post
Ingrediente pentru pate de păstrăv:
- 500 gr file de păstrăv afumat
- 250 gr masc
- 250 gr sgfeclă murată
- 2-3 linguri de pastă de hrean
- mix de alune caju cu arahide și nuci pecan
- smochine confiate și stafide
- 3 mere coapte
- fistic prăjit, pentru decor
Citește și: Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Ingrediente pentru praz umplut:
- 2 fire de praz
- sare și piper
- ulei de măsline
- cubulețe de bacon
- cașcaval răzuit
- castraveciori murați
În plus:
- aluat de pâine cu cărbune activ
Citește și: Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale
Pate de păstrăv afumat cu sfeclă roșie și mere coapte - Mod de preparare
Pentru aluatul de pâine cu cărbune activ, Vlăduț a prezengtat rețeta anterior, în mai multe emisiuni ale matinalului - vedeți rețeta aici.
Preparare pate de păstrăv afumat
În primul rând se pun merele la copt, la 200 de grade pentru 15 minute. Apoi se lasă la răcit, se curăță și se toacă în cuburi.
Citește și: Tartă sărată cu brânzeturi, șuncă presată și pere. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 25 noiembrie 2021
Mascarponele se amestecă într-un bol cu pasta de hrean. Se adaugă smochinele tocate în bucăți mai mici, apoi sfecla murată și dată pe răzătoare. Se amestecă ingredientele și se completează cu mixul de oleaginoase, tocate mai mărunt, dar și cu cuburile de mere coapte.
Pateul de păstrăv rezultat se pune la rece pentru 1-2 ore, astfel încât să se întrepătrundă bine toate aromele. Apoi se decorează cu fistic copt și tocat mărunt.
Preparare praz umplut
Pentru preparare prazului umplut, mai întâi se taie firele de praz în bucăți mici, apoi fiecare bucată se crestează transversal, răsfirând ușor foile ca filele unei cărți. Se presară cu sare și piper și se stropesc cu puțin ulei de măsline. Se așază bucățile de praz într-o tavă, se presară printre foi cuburi de bacon și cașcaval răzuit și de dau la cuptoe pentru 10-12 minute.
Prazul umplut se decorează cu felii de castraveți murați.
Citește și: Salată bavareză de post. Rețetă de salată caldă preparată de Vlăduț la Super Neatza, 25 noiembrie 2021
Pentru mai multe detalii despre modul de preparare al rețetei de pate de păstrăv afumat cu sfeclă roșie și mere coapte, dar și pentru a nu pierde sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.
Tort Pavlova cu frișcă și căpșuni, rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 29 noiembrie 2021... Biscuiți cu fistic și cireșe confiate, preparați de Vlăduț la Super Neatza din 3 decembrie 2021...