Strănutul sau tusea te pot da jos din tren! Ce schimbări majore aduce noul regulament CFR
Călătorii care prezintă simptome ale unei boli contagioase, cum ar fi răceala sau gripa, nu vor mai putea circula cu trenul, potrivit noului regulament CFR aflat în dezbatere publică. În cazul în care vor ignora această regulă, riscă să fie dați jos de către personal.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 01 August 2024, 13:27 | Actualizat: Joi, 01 August 2024, 14:08Noul regulament publicat de Ministerul Transporturilor aduce mai multe schimbări în domeniul feroviar. Printre altele, călătorii cu boli contagioase nu ar mai avea voie să urce în tren. Și regulamentul vechi prevedea restricții în cazul lor, dar nimeni nu le cunoștea, astfel că nu erau puse în aplicare, potrivit unei surse.
Pe aceeași temăCălătorii cu boli contagioase nu vor mai putea circula cu trenul
Până în prezent, pasagerii care prezentau boli contagioase puteau să circule cu trenul doar dacă luau bilete pentru un întreg compartiment, însă acum nu mai este valabil. Nu se mai pot urca, iar dacă o fac, riscă să fie dați jos, indiferent de locație, deoarece reprezintă un risc pentru sănătatea celorlalți călători.
„Din câte știu eu, în anii recenți, înseamnă cel puțin zece ani de zile nu a fost o astfel de situație, probabil că și în momentul în care a fost Covid-ul lumea a fost suficient de disciplinată și a înțeles ce restricții există, adică nu au fost presiuni puse pe personalul feroviar”, a transmis Ștefan Roșeanu, președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară, citat de sursa menționată mai sus.
Dacă cineva se îmbolnăvește pe parcursul călătoriei și necesită asistență de urgență, va fi transportat până la prima stație, unde i se vor acorda îngrijirile necesare.
Acestor persoane li se restituie diferența dintre tariful plătit și cel corespunzător distanței parcurse, conform articolului 21 din regulament, citat de bzi.ro.
Sorin Grindeanu: „E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători”
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a afirmat că reglementarea este implementată la nivel european. Ministrul Transporturilor consideră că fiecare cetățean ar trebui să țină cont de sănătatea sa și a celor din jur, iar cei care prezintă simptome majore de răceală să aleagă un alt mijloc de transport.
„E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. O chestiune în care tu nu respecți legea, știind că ai o boală de acest tip, te pune într-o anumită situație ulterior, dacă nu respecți legea. Eu cred că orice om conștient, nu vorbim de cei de rea-voință, trebuie să știe și o reglementare de bun-simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri într-un compartiment poți să o împrăștii la toată lumea”, a transmis Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Rămâne de văzut dacă noile reglementări vor fi aplicate ori ignorate ca cele vechi. Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică.