Adevărul despre pepenii roșii românești de Dăbuleni. Când îi scot, de fapt, piețarii la vânzare
În anii trecuți, pepenii ajungeau pe tarabe abia după jumătatea lunii iulie, respectiv august. În schimb, acum, îi vedem la tarabe și în lunie mai și iunie. Iată la ce „trucuri” apelează comercianții românești!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 23 Iunie 2023, 16:47 | Actualizat: Marti, 27 Iunie 2023, 08:35Pentru mulți români care vor să cumpere legume și fructe cultivate în țară reprezintă un mister faptul că pepenii noștri sunt gata copți în luna mai-iunie.
Ei se întreabă care e adevărul pentru care fructul ajunge așa de repede pe tarabele din piețe și dacă nu cumva sunt înșelați de comercianți. Iată despre ce este vorba!
Pe aceeași temăCe adevăr s-ar putea să nu îți spună oamenii care vând pepeni în piață
Se pare că producătorii români au început să aplice unele metode mai naturale sau mai puțin naturale, care să grăbească creşterea pepenilor, potrivit realitatea.net.
Miza acestora este să prindă preţurile ridicate de la începutul verii, când piaţa este dominată de importuri.
Însă, există şi mulţi comercianţi care vând în pieţe pepeni turceşti sau greceşti sub numele de „Dăbuleni” sau de „Ialomiţa”, în special de când au simţit tendinţa către produsele româneşti, potrivit sursei citate mai sus.
În țara noastră, pepenele, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.
Pe aceeași temăCare sunt beneficiile consumului de pepene roșu
Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. În plus, spre deosebire de băuturile care conțin cofeină, pepenele verde și hidratează foarte mult, fiind mai eficient în perioadele cu temperaturi ridicate ale verii.
De asemenea, conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar.
Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K și C, pepenele verde mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu. În plus, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina), potrivit sursei citate mai sus.
Pepenele verde este și o sursă benefică de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă.
În plus, nu doar pulpa pepenelui roșu este utilă organismului, ci și semințele acestuia. Ele sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi consumate atât crude, direct din pepene, cât și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate, potrivit sursei citate mai sus.