Acţiunile europene au închis joi în scădere, dar STOXX 600 a consemnat în aprilie cea mai mare creştere din octombrie 2015
Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în scădere de la un maxim al ultimelor şapte săptămâni, investitorii fiind dezamăgiţi că Banca Centrală Europeană (BCE) nu a anunţat joi măsuri ample de susţine economică, în pofida semnelor în creştere legate de impactul crizei coronavirusului. Indicele STOXX 600 a consemnat însă în aprilie cea mai mare creştere cea realizată în octombrie 2015, transmite Reuters.
Publicat: Vineri, 01 Mai 2020, 06:45 | Actualizat: Vineri, 01 Mai 2020, 11:22Indicele băncilor din zona euro .SX7E a scăzut joi cu 5,5%. Banca centrală a anunţat că va plăti mai mult pentru ca băncile să se împrumute de la BCE, dar nu a oferit alte măsuri.
”Unii participanţi din piaţă aşteptau alte lucruri, cum ar fi extinderea relaxării cantitative. Acest lucru nu s-a întâmplat şi explică de ce pieţele nu au reacţionat pozitiv la anunţ”, a spus directorul pentru macrostrategie de la Rabobank, Elwin de Groot.
”Anunţul arată totuşi că BCE a simţit necesar să clarifice că există lichidităţi pentru finanţarea instituţiilor financiare”, a adăugat acesta.
BCE a reafirmat că programul de achiziţii de obligaţiuni este deja de amploare, dar unii investitori au fost dezamăgiţi că nu a fost anunţată o extindere a acestui program.
Sectorul bancar a fost presat şi de scăderea cu 8,6% a acţiunilor Societe Generale, care a raportat o pierdere trimestrială, în timp ce grupul bancar britanic Lloyds Banking Group a fost afectat de provizionalele constituite pentru creditele neperformante provocate de pandemia de coronavirus.
Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,5%, tras în jos de evoluţia negativă a acţiunilor din sectorul energiei. Titlurile grupului petrolier Royal Dutch Shell au scăzut cu 10,8% în urma anunţului referitor la reducerea dividendelor pentru prima oară în utlimii 80 de ani.
Indicele pan-european STOXX 600 a coborât cu 2%, după trei zile de creşteri.
Potrivit unor date preliminare, activităţile economice din zona euro s-au contractat cu un ritm record în primul trimestru, iar inflaţia a încetinit puternic din cauza restricţiilor sociale legate de coronavirus. Analiştii anticipează date şi mai slabe pentru trimestrul al doilea.
Chiar şi aşa, indicele STOXX 600 a consemnat în aprilie cea mai mare creştere lunară înregistrată din octombrie 2015, pe fondul semnelor legate de atenuarea restricţiilor în mai multe economii mari, a măsurilor de stimulare agresive şi a speranţelor într-un tratament pentru coronavirus.
Sursa : news.ro